Alf G. Andersen
25 Apr
25Apr

Kjære reiseglade lesere

Denne gang inviterer jeg til en kortreist ferd. Men ikke desto mindre – til et reisemål du neppe aldri vil glemme. Marinemuseet på Karljohansvern i Horten, som ble etablert i 1853, regnes i dag som verdens eldste marinemuseum. Det flyttet i 1864 til i en verneverdig brakke og tilsynelatende primitiv industribrakke, men straks du kommer inn lar du deg umiddelbart målbinde over alle de nesten utrolige synsinntrykkene.

Marinemuseet og Preus museet i Horten, Norge

Disse magasinbyggene på Karljohansvern i Horten, huser Marinemuseet og Preus museet (foto: F:Jensens/Wikimedia Commons, Store Norske Leksikon, lisens: PDM 1.0 DEED).  

“Men det er jo gallauniformen til Haakon VII”

De første inntrykkene av museet fikk jeg allerede i barndommens Horten. Jeg var så ofte på besøk for å la meg glede og imponere over alt det jeg så. Jeg kan derfor ikke unnlate å fortelle en episode fra gymnasietiden i Horten. På den tiden var jeg blitt god venn med museets leder, kaptein Bernt, som ville meg alt godt. En høstdag på gymnaset ble jeg anmodet et dele ut en premie til vinneren av en skolekonkurranse. Jeg sa, ja vel, og tenkte meg om. Kanskje jeg, for anledningen, kan låne festklær fra Marinemuseet. Jeg syklet inn til museet, traff kaptein Bernt og spurte om han kunne hjelpe meg. Han tenkte seg om et øyeblikk, ba meg gå inn på et kott og ta av meg dagligklærne. Det gjorde jeg, og noen minutter etter kom han inn med en uniform som passet meg helt strålende. Jeg takket, puttet uniformen inn i en stor pose der jeg også fikk plass til den kantede hatten.  

Noen timer senere var jeg festkledd og til stede i gymnastikk salen der deg delte ut førstepremien. Jeg fikk hyldest for påkledningen, skyndte meg å skifte og syklet tilbake til kaptein Bernt. Jeg takket for hans velvilje og spurte om i hvilken sammenheng uniformen var benyttet. Han svarer: Unge mann, der borte er det et utstillingsvindu for tre uniformer. Det midterste stativet er tomt. Hvorfor? Jo, fordi du akkurat har pakket ut uniformen som nå skal tilbake på plass. Hva slags uniform? Gallauniformen til kong Haakon VII!!!. 

En fascinerende juvel

Dampskipet Kong Sverre ute på sjøen

Dampskipet Kong Sverre, kalt “Europas Skræk”, ble bygget på Karljohansvern i Horten (foto: F:Anders Beer Wilse/Norsk Teknisk Museum, Store Norske Leksikon, lisens: PDM 1.0 DEED).

Det er så mye jeg kunne fortelle om Marinemuseet. Det har 150 modeller av marinefartøyer, blant annet den storslagne Freja og Kong Sverre. Sistnevnte ble etter sjøsettingen kalt “Europas Skræk”, men endte med å få en tragisk skjebne. Den skal jeg kanskje berette mer om ved en senere anledning. I museet er det så mye å glede seg over. Du kan gå inn i gamle skipslugarer, betrakte en rekke malerier, tegninger og eldre, innrammede foto. Selv om hovedvekten er lagt på tiden etter 1814, gir museet også innblikk i den dansk-norske marinens historie fra 1510, herunder selvsagt også sjøhelten Tordenskiolds epoke. Utstillingene dekker blant annet storhetstiden til den dansk-norske marine, kanonbåtkrigen 1807–1814, oppbygningen av en egen norsk marine etter 1814, unionsoppløsningen i 1905 og utviklingen før, under og etter de to verdenskrigene.

Modell av et skip på marinemuseet i Horten, Norge

Inne på museet finnes det 150 modeller av fartøy fra den norske marine, blant annet det storslagne skipet Freja (foto: F:Ulf Larsen/Wikimedia Commons, lisens: CC BY-SA-3.0 DEED).  

Her er så mye å glede seg over, ikke minst fordi i samme bygg ligger Preus fotomuseum, og et stenkast unna kan du gå inn i det lokalhistoriske museum. Mens du er i området, fryder du deg over de vakre og historiske omgivelsene, mye basert på 1800-tallet. Selv er jeg ikke i tvil. Marinemuseet er i dag juvelen i et område som bringer deg tilbake til en historisk og fascinerende fortid. Jeg kan bare avslutte det hele med å ønske god tur – det er ikke mer enn en times kjøring fra Oslo.   

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.