Annonse

Forbruker

22 millioner mennesker, det høres!

Tenk deg byen hvor "hele Norge" pendler hver dag!! 5 millioner mennesker på vei inn og ut. Det er de faktiske forholdene i den fargerike byen med de stor kontraster, en smeltedigel av av levestiler, væremåter, tro og overbevisninger.

Før jeg reiste var jeg veldig usikker på om dette var trygt nok. Jeg tok mine forhåndsregler og kontaktet ambassaden i Kairo og fikk fakta om at Egypt stort sett er et trygt område å reise til. Vi ble oppfordret til å holde oss vekk fra Hurghada om det ikke var nødvendig å reise dit. Visse plasser i Nord – Øst Sinai var heller ikke til å anbefale.

IMG_6464

Politiet er plassert med 100 meters mellomrom rundt hotellene på Tahrir-plassen.

Sikkerhet for trygghet og irritasjon
Hoteller – kjøpesenter – spiesesteder har høy sikkerhetsberedskap. Det kan virke skremmende på oss som er vant til å bevege oss fritt uten å bli  møtt med metalldetektorer og tungt bevepnede vakter.  Ved innsjekk på hotellet ble først sjåføren og bilen klarert. Hunder opptrent til å søke etter bomber sendes i rundt bilen. Bagasjerom blir sjekket og sjåførens identitet blir registrert. Ved innsjekking er det vår tur. Med velkommen på et vakkert arabisk blir vi guidet gjennom security, hvor kofferter og vesker gjennomlyses og vi selv går gjennom metalldetektor.

Dette forstyrrer ikke meg som turist og gjest, men Kairoboerene selv kjenner seg utsatt og er ikke fornøyd med systemet. De føler seg overvåket og er mindre happy. Men sett fra vår vinkel, som har et nyhetsbilde på netthinnen og en skremsel klingende i ørene er det lettere å akseptere.

Terrorister:
Tema kom opp flere ganger i løpet av disse 3 ukene. Det var interessant å høre hvordan de selv omtalte terrorister. Her nevnes de som mennesker uten tilknytning til verken relgion eller nasjonalitet. De snakker om muslimer, egyptere og terrorister.  Når vi fortalte om terrorangrepet i Oslo i 2011 og sa det var en nordmann som hadde stått bak, var spørsmålet; Hva;  -hva slags nordmann er det……..?

Business
Min opplevelse av arabere i Kairo er utelukkende positiv. De er gjestfrie, nysgjerrige, respektfulle og hjelpsomme. I Business er de ”lure” og lever selv i en kultur hvor korrupsjon er daglig. Av oss som vestlige turister ønsker de gjerne betaling i US-dollar. Fra dag en ble vi anbefalt å bruke Egyptiske pund. Vår private guide og venn kunne veksle inn US dollar til dobbelt så god kurs som vi kunne få i banken.

Turisme
Turismen i Egypt har dessverre hatt en sterk nedgang i de siste årene og etter hendelsen i Hurghada  sank besøkene ytterligere. Dette får en umiddelbar effekt på de som lever av turismen i Egypt – og det er ikke få. Det er ikke mange land i verden som har en historie som kan trackes 5-6 tusen år bakover i tiden. De eldste spor av mennesker er hele 20 000 år bakover – noe vi kunne se på Det Egyptiske museum.

IMG_6270

Kom og besøk oss oppfordrer Andrew!

En dag med privat guide
Det er et ”must” å se Pyramidene i Giza og Det Egyptiske museum. Vi leide sjåfør og Guide for en hel dag og det var en stoooor opplevelse som vi bare kan anbefale og som du kan lese mer om her.  Vi delte dagen i 2 med pyramidene, Sfinxsen og kamelridning før lunch– og det Egyptiske Museum etter. Her er det til sammen 160 000 gjenstander utstilt og en egen avdeling med mumier hvor vi blant annet fikk ”hilse” på TuthAnk Ammon. Visste du forresten at han ble bare 19 år – hadde vært gift i 5 år og og vært konge i 10 år?

Andrew vår guide var en eksepsjonelt dyktig guide. Ikke bare var han kunnskapsrik med sin utdannelse  fra universitet i Kairo med arkeologi og historie som hovedfag, men han var også en god pedagog ved å trekke linjene fra pyramidene til museet og hva som var linken mellom disse .

En bønn til vesten
Andrew har vært guide i Kairo i mer enn 12 år. Hans store bønn til den vestlige verden er – kom og besøk oss. Vi trenger dere som turister og vi lover å ta godt vare på dere. Vær våre gjester, la oss få fortelle vår historie videre til dere og dere vil få en opplevelse for livet.

Med hånden på hjertet kan vi trygt anbefale – REIS til EGYPT – besøk Kairo – LA ikke frykten bestemme hvor du skal reise, men lengselen etter opplevelse og samspill med historie og mennesker. Les også Rolf Forsdahls blogg om Når frykt blir terroristenes beste våpen

 

Kommentarer

Annonse