Annonse

Litauen

584 kilometer Litauen: Gjør deg kjent med Litauens mest besøkte turistattraksjoner

Navnet Litauen som stat dokumenteres først i historiske kilder fra begynnelsen av det 11. århundre. I dag dekker Litauen et areal på bare 65 tusen kvadratkilometer og har 2,8 millioner innbyggere, men tidligere var det ansett som det sterkeste landet på det gamle kontinentet. Derfor er det ikke overraskende at det frem til i dag er bevart mange vitnesbyrd om landets rike historie og gamle tradisjoner. Her presenterer vi 4 severdigheter som gjør det verdt å besøke Litauen.

584 kilometer Litauen - Kaunas Castle - Festningsverk - 1400-tallet
Det som står igjen av slottet i Kaunas (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

1. Besøk et av de mest berømte slottene i Litauen

Når du besøker den nest største byen i landet, bør du absolutt få med deg en av de mest besøkte severdighetene på kartet og byens symbol: Kaunas slott.

Slottet ble bygget i det 14. århundre som en reaksjon på korsfarernes fremgang, og var det første steinslottet i middelalderens Litauen. Slottet overvant mange angrep, men ble så erobret og ødelagt våren 1362 etter lang beleiring av korsfarerne. Senere ble det gjenoppbygd og kom tilbake på litauiske hender.

584 kilometer Litauen - The Castle Museum - Festningsmuseet
Kaunas bymuseum (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Etter et av de berømte slagene i Europa i det 15. århundre, slaget ved Tannenberg, mistet slottet i Kaunas sin strategiske betydning og ble mer et representativt byggverk. Her fant det sted festivaler, besøk av høytstående gjester, og forskjellige administrative institusjoner hadde sitt sete her. Men slottet hadde også en mørk side som fremdeles er omgitt av sagn og historier. I det 16. århundre befant det seg et fangehull i slottet der forholdene til fangene var ekstremt dårlige. Det sies at fangenes sjeler aldri har funnet fred og at de fremdeles hjemsøker slottets underjordiske hvelv.

584 kilometer Litauen - 584 kilometer Litauen - Kaunas Castle - Festningsverk - 1400-tallet
Slottet i Kaunas i vinterdrakt (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Hva du vil se i dag:

I dag ligger en avdeling av Kaunas bymuseum i slottet, og ulike kulturelle begivenheter og festivaler finner sted i slottsområdet. En av de største byfestivalene finner sted fra 17. til 19. mai, Hansadagene, i anledning Kaunas fødselsdag. Her finner det sted en iscenesatt ridderturnering med dysting, verksteder med håndverkere blir satt opp og det tilbys annen middelaldersk underholdning.

I nærheten av Kaunas slott ligger det en park som tilbyr vakre naturopplevelser til alle årstider. I parken er det lekeplasser og områder for både aktiviteter og hvile, slik at alle kan finne seg til rette her.

2. Ta en tur gjennom Litauens renessanse

Den neste destinasjonen på reisen din bør være herregården Raudondvaris. Slottet, som ble bygget i det 17. århundre, tilhørte de viktigste familiene i den litauiske adelen, spesielt finnes tydelige spor i hele Europa etter den velkjente Tyszkiewicz-familien, som du vil finne mange av i museet som ligger her.

584 kilometer Litauen - Kaunas Castle
Raudondvarisslottet (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Raudondvaris-slottet er et av de mest karakteristiske renessanse-slottene i hele Litauen. Den unike arkitekturen, bygningens dekorasjoner, landskapet – her kan alle føle seg som representant for høy-adelen ved å ta en spasertur gjennom slottsområdet. I tillegg arrangeres det flere festivaler hvert år, som for eksempel konserter, utstillinger, teater og til og med karneval.

Hva du vil se i dag:

De fleste besøkende tar imidlertid turen til slottet om vinteren. Hvert år, før årets største høytid, settes juletreet opp i Kaunas-distriktet, og på julemarkedet samles handelsfolk med sine godbiter og suvenirer, og hele slottsområdet bader i lys- og lyd-installasjoner. Her er det garantert en festlig atmosfære.

584 kilometer Litauen - 584 kilometer Litauen - Raudone Manor - Kaunas
Raudondvaris Manor House (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

3. Se hvordan Litauens kystregion så ut i middelalderen

Hvis du skal reise langs den litauiske kysten, er Klaipeda en by du ikke bør gå glipp av. Havnebyen er kjent for sine tradisjoner innen skipsfart, krigføring og handel, og en av de mest besøkte severdighetene er ruinene av Klaipeda-slottet. Klaipeda ble først nevnt i det 13. århundre, og ble da kalt Memelburg og tilhørte den Livoniske Orden.

584 kilometer Litauen - Klapeida Castle
Klapeida Castle – den gamle festingen og slottet sto her (Foto: Lithuanian State Department of Tourism) (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

I løpet av middelalderen var forsvar den viktigste funksjonen til slottet. Etter ordenens nederlag i slaget ved Tannenberg, beholdt dette slottet sin strategiske betydning da Litauen ikke kunne enes om hvor grensen mellom Litauen og ordenen skulle gå, derfor ble Klaipeda sett på som begge lands eiendom. I sjuårskrigen fra 1756 til 1763 ble havnebyen erobret av russiske tropper, festningen ble forlatt og forfalt gradvis til den fullstendig mistet sin betydning, og ble revet.

Hva du vil se i dag:

Du kan fremdeles ane den middelalderske ånden i de en gang hemmelige, underjordiske tunnelene og korridorene i Klaipedas, som kan få enkelte til å grøsse. Fra utsiden virker imidlertid Klaipeda-slottet rolig og fredelig. De som kommer hit, blir umiddelbart fascinert av det unike landskapet omkring denne havnebyen – slottet er omgitt av en bukt og rikelig med grønne områder, og om vinteren når landskapet er dekket av snø, blir inntrykket enda mer spektakulært. Dette stedet er en perfekt destinasjon ikke bare for turister på søk etter historie, men også for besøkende som ønsker å spasere alene eller sammen med familien.

4. Opplev historien til Klaipeda på nært hold

Hvis du fortsetter på den historiske turen til slottet, har du mulighet til å besøke de bevarte passasjene under festningens bastioner. I det 17. århundre ble det gamle slottet omgitt av bastioner i nederlandsk stil for å styrke forsvaret. Under bastionene ble det konstruert underjordiske tunneler som koblet de enkelte forsvarsbyggene til hverandre. Disse passasjene ble brukt for at soldatene kunne bevege seg trygt og til transport og lagring av forsyninger.

584 kilometer Litauen - Klaipeda - Jono Kalnelis - Bastions of St. John's Hill- Festningsverk
Festningsverket ved Jonasbakken – St. Johns Hill i Klaipeda (Foto: (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Hva du vil se i dag:

I dag finnes det 2 museer på eiendommen til slottet: Slottsmuseet og Museum 39-45. I Slottsmuseet, som førte til de tidligere bastionene, og som ble navngitt til ære for prinsene av hertugdømmet Preussen, Fredrik og Karl, kan du nå se utgravde rester av slottet og fundamentene. Her vil du ikke bare gå langs eldgamle passasjer i rød murstein, men også på de eldste brosteinene til byen Klaipeda. I slottsmuseet kan du gjøre deg kjent med byens historie, besiktige utgravde arkeologiske funn, og blant dem fremfor alt den mest verdifulle gjenstanden av dem alle: en imponerende renessanse-ring med diamant. I Museet 39-45, som er dedikert til den tragiske historien til innbyggerne i Klaipeda under andre verdenskrig, vises våpen og personlige eiendeler fra de tyske soldatene samt mange bilder.

Les mer om Kaunas HER og HER, samt om Klaipeda HER og HER (eksterne lenker)

Dette er bare én av rutene i prosjektet «584 km». Dette prosjektet inviterer til en 584 km lang reise langs de mest interessante landemerkene fra andre verdenskrig i Litauen. Du kan finne ruter og ideer på prosjektets nettsted www.584km.lt eller laste ned appen (fra App Store eller Google Play). Ved hjelp av telefonen din kan du interaktivt bli kjent med severdighetene; når du kommer til det valgte punktet, vil du kunne se hvordan stedet pleide å være.

Nettsiden til prosjektet «584 km» finner du HER

Kommentarer

Annonse