Annonse

Ferie

584 kilometer Litauen: Kulturbyen Kaunas – Litauens hjerte

For besøkende som søker historie, hemmeligheter og interessante opplevelser, så er tingen en tur til Kaunas, Litauens hjerte. Og i 2023 er byen utpekt til Europeisk kulturhovedstad.

584 kilometer Litauen - Raudone Manor - Kaunas
Raudondvaris Manor House (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Hvis du ganske enkelt ønsker nye opplevelser, da er Litauen og området rundt Kaunas et utmerket reisemål for en helg. For å gjøre det enklere for deg å velge mellom mange severdigheter, gir vi deg enkelte forslag slik at du kan utvide kunnskapen din og nyte tiden du har i Litauen.

Storslått arkitektur i hjertet av byen

Når du besøker de mest kjente stedene i Kaunas, bør du ikke gå glipp av den delen av byens festningsverk som har overlevd til i dag, samt mølletårnet og en rest av bymuren.

584 kilometer Litauen - Bymur - Kaunas - Festningsverk - 1400-tallet
Bymuren i Kaunas med Mølletårnet (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Bymuren fra det 17. århundre er et av byens eldste byggverk fra denne perioden. Historikere mener at i tillegg til det to-etasjes tårnet som er bygget av rød murstein, fantes det nok et tårn av samme type i bymuren.

Hovedfunksjonen til mølletårnet var forsvar. Skytevåpen ble lagret i første etasje og i andre etasje fantes 17 skyteskår. I det 19. århundre var det et verksted her med ulike bruksområder. I dag ligger det en restaurant her hvor du kan prøve litauiske retter og drikkevarer før du drar videre.

Historier om partisankrigen

Litt utenfor byen, i den mørke skogen Drapakampis, ligger partisanbunkeren Papiskiu-Novos som under andre verdenskrig var et feltsykehus. Fra 1944 til 1945 ble dette skjulestedet det andre hjemmet til 19 modige skogsbrødre som kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen på den tiden.

584 kilometer Litauen - Kaunas - Partisan - gjemmested - skog - landsbyen Papiskiai
Partisangraver i skogen utenfor Kaunas (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Det var mange og lignende skjulesteder i Litauen, som ble kraftig angrepet av fienden under krigen. Da partisanbevegelsen tok slutt, ble disse skjulestedene ødelagt av dem som eide gårdene eller skogene, eller naturen tok dem tilbake.

584 kilometer Litauen - Kaunas - Partisan - gjemmested - skog - landsbyen Papiskiai
Partisanbunkeren Papiskiu-Novos (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Partisanbunkeren Papiskiu-Novos led en lignende skjebne ved ganske enkelt å gå i oppløsning av naturlige årsaker. Etter at den historisk betydningsfulle bunkeren hadde blitt gjenoppbygd flere ganger, ble den til slutt inkludert i registeret over kulturminner i 2013.

584 kilometer Litauen - Partisanbunker - Papiskiu-Novos - Drapakampis
Nedstigningen til partisanbunkeren Papiskiu-Novos (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Hvis du bestemmer deg for å besøke denne bunkeren, finnes det en smal nedstigning som leder til et ganske lite rom. Her kan du se og vurdere forholdene som partisanene bodde under på den tiden.

Hemmelig trykkeri i kjelleren til drivhuset

Om du fortsetter reisen gjennom Kaunas-distriktet, anbefaler vi at du inkluderer landsbyen Saliai på ruten din. Det var nettopp her at det eneste underjordiske trykkeriselskapet var i drift fra 1981 til 1990, og som aldri ble funnet.

584 kilometer Litauen - Kaunas - Saliai - Greenhouse - motstandsmuseum -underjordisk trykkeri
Fra det hemmelige undergrunnstrykkeriet i landsbyen Saliai (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Trykkeriet, som ble stiftet av tre modige litauere, Vytautas Andziulis, Birute Andziuliene og Juozas Bacevicius, brukte i nesten et tiår en håndmontert trykkpresse til å trykke og distribuere 23 forskjellige religiøse og patriotiske skrifter som var forbudt av det sovjetiske regimet på den tiden.

Etter at V. Andziulis døde var det hans kone, Birute, som tok vare på arven. Nå finnes det et museum i det tidligere trykkeriet. Interessant nok ble det underjordiske trykkeriet opprettet i drivhuset til Andziulis-familien, dypt under jorden, og til og med i dag er trykkeriet godt skjult da det ikke er nok å gå inn i huset for å finne det, du må også gå gjennom drivhuset.

584 kilometer Litauen - Kaunas - Saliai - Greenhouse - motstandsmuseum -underjordisk trykkeri
Drivhuset man måtte gå igjennom for å komme til det hemmelige undergrunnstrykkeriet i Saliai (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Der, i skjul, kan du se hvordan trykkpressen så ut den gangen. Her vises også kopier av dokumenter fra kampen mot nazister og den sovjetiske makt, underjordiske publikasjoner og bilder fra motstanden.

Les mer om Kaunas HER og HERsamt om byen som Europeisk kulturhovedstad i 2023 HER

Dette er bare én av rutene i prosjektet «584 km». Dette prosjektet inviterer til en 584 km lang reise langs de mest interessante landemerkene fra andre verdenskrig i Litauen. Du kan finne ruter og ideer på prosjektets nettsted www.584km.lt eller laste ned appen (fra App Store eller Google Play).

Nettsiden til prosjektet «584 km» finner du HER

Kommentarer

Annonse