Annonse

Ferie

584 kilometer Litauen: Syv severdigheter i havnebyen Klaipeda

Samle krefter med en oppdagelsesreise: Reiserute for reisende fra Klaipeda, fra skjulested til det gamle observatoriet.

584 kilometer Litauen - Klaipeda - Jono Kalnelis - Bastions of St. John's Hill- Festningsverk
Klaipeda har hatt byrettigheter siden 1254 og er idag Litauens eneste havneby med vel 180.000 innbyggere (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Fra den norske hovedstaden tar det i underkant av halvannen time å fly til Klaipeda, som gjennom sin arkitektoniske arv og fantastiske historie byr på mange overraskelser. Enten du reiser alene eller med familie eller partner, så vil du her oppdage at det finnes noe for enhver smak. Vi presenterer syv severdigheter fra Klaipeda som du ikke bør gå glipp av når du er i den litauiske havnebyen.

Det gamle observatoriet som en romantisk møteplass

Når det gjelder et romantisk treff i naturen, bør dette stedet absolutt inkluderes i reiseruten. Det sies at et observatorium med steiner ble opprettet på slottsbakken i Purmaliai for minst tusen år siden. Dette observatoriet eksisterer fremdeles i dag.

584 kilometer Litauen - Klaipeda - skog - Purmaliai - festning
Her lå Purmaliai-festningen (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Du vil ikke angre på at du bestemmer deg for å besøke dette stedet, for østover, i utkanten av landsbyen i et tett bevokst område, vil du finne det gamle observatoriet. Dette er ikke bare en naturopplevelse, men også et sted der du kan observere himmellegemene. Her vil du finne seks spesielle steiner som ble brukt av kuronerne til å observere himmelens kraft ved solverv og til å slå fast tidspunktene på dagen, samt at det ble ofret til gudene her.

Bunkeren nærmest havet

For å bli bedre kjent med Memelland anbefales et besøk i forsvarsringen til Klaipeda, som består av batterier og bunkere. Byggingen av dette forsvarssystemet begynte umiddelbart etter at Tyskland krevde og mottok Memelland fra Litauen ved et ultimatum i 1939.

584 kilometer Litauen - Memel-Süd. - Jachman- Kanonbatteri
Rester etter luftvernsbatteriene rundt Klaipeda (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

For å beskytte Memel mot bombing med fly og artilleri av sovjetiske og andre tropper, begynte arbeidet med utvidelse av batteriene, og dette gjorde byen til en festning.

Til forsvar ble det satt opp seks luftvernbatterier bestående av armerte betongbunkere for mannskap, ammunisjon og artilleri, med stålbelagte gårdsrom. De kraftigste luftvernkanonene den gangen ble brakt til et av batteriene i Smiltyne, på den såkalte griseryggen, som kunne bekjempe mål i luften og på vann opptil 20 kilometer unna. Disse og andre luftvernvåpen hjalp Klaipeda de siste 115 dagene i oktober 1944, og det var lenger enn av noen annen by som tilhørte Tyskland den gangen.

584 kilometer Litauen - Sandnstrand - Klapeida - Østersjøen
Det finnes rundt 90 kilometer med sandstrender rundt Klaipeda (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Klaipeda havn ble beskyttet av artilleri arrangert i to blokker i flere batterier. Mellom disse blokkene lå et brannkontrollsenter, den såkalte Sorte Festningen, som søkte etter mål i havet. Nettopp dette brannkontrollsenteret er den delen av ruinene av festningsverkene fra andre verdenskrig som er best tilrettelagt for besøk, og det er også bunkeren nærmest vannet. Her er det også satt opp en utstilling fra krigstiden.

Hvis du søker etter hva du kan gjøre på en ferie som du tilbringer alene, er denne tidligere militære eiendommen som en gang var av stor strategisk betydning, verdt et besøk. Og hvis du er spesielt interessert i militæret, må disse severdighetene stå øverst på listen.

Bastionene vitner fortsatt om det strålende Memelburg

Reisende som ønsker å bli kjent med hele den fantastiske historien til byen Klaipeda, må besøke et av de eldste stedene i havnebyen som ble byens kjerne.

584 kilometer Litauen - Klapeida castle - Festning
Klapeida Castle – den gamle festingen sto her (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Klaipeda Festning, den gang kalt Memelburg, ble bygget på midten av det 13. århundre, og denne festingens historie varte i seks århundrer før den tok slutt. To bastioner og underjordiske passasjer som fører dit, den vestlige befestningen og en del av vollgraven vitner fortsatt om en heltemodig historie og trist skjebne.

Skjebnen og formålet med ruinene av festningen endres stadig. Under andre verdenskrig ble det for eksempel installert et luftvernbatteri i ruinene av festningen, og en tank med ubåt-diesel i den østlige befestningen.

584 kilometer Litauen - KLapeida Castle
Klapeida Castle – den gamle festingen sto her (Foto: Lithuanian State Department of Tourism) (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

I dag kan du besøke festningsmuseet, en gren av Kleinlitauen-museet, i korridoren som førte til Friedrichsbastei, hvor du ikke bare kan bli kjent med byens og festningens historie, men også se flere arkeologiske funn som er gravd ut her. Ruinene av Klaipeda-festningen bør inkluderes i reiseruten din da den spektakulære historien også kan vekke interessen hos selv de minste.

Historie som er gjemt under jorden

Alle som reiser som familie eller som et par, vil kanskje inkludere tilfluktsrommene, den tyske arven fra luftvernet. På den tiden var de ment som en kortvarig beskyttelse i tilfelle alarm på grunn av et luftangrep, mens de i dag tiltrekker besøkende som vil gjøre seg kjent med historien og spasere gjennom legendariske tunneler. Det finnes et sagn om at dette nettet av tunneler en gang førte fra festningen til dagens sjøfartsmuseum.

584 kilometer Litauen - Klapeida - Negang til underjordiske tilfluktsrom
Nedgang til underjordiske tilfluktsrom (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Et større tilfluktsrom befant seg i Bangu-gaten, med en gjenværende del på 15 meter. Den andre delen av bygningen ble revet. Tyskerne hadde også et tilfluktsrom på Jonas-høyden som var 100 meter langt. Selv om ingen av tilfluktsrommene for tiden er offisielt designet for turistbesøk, er enkelte tilgjengelige for nysgjerrige turister. Slik at du sammen med familie eller partner virkelig har mulighet til å utforske hemmelighetene fra andre verdenskrig.

584 kilometer Litauen - Klapeida - Negang til underjordiske tilfluktsrom
Nedgang til underjordiske tilfluktsrom (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Et av de største handelsentrene i tidlig middelalder

Hvis du søker etter indre ro vil du kunne finne dette på slottshøyden Kuncai, også kalt Zarde, hvor det også fantes en bosetning. Hvis du liker å reise alene, bør du legge inn denne severdigheten på ruten din. Du kan spasere rundt i området og også undersøke dem og finne spor etter menneskene som en gang bodde her. For her, i det 13. århundre, hadde kuronerne et slott her: Zarde. Det antas at rundt et halvt tusen mennesker bodde i nærheten av slottet, og at denne bosetningen var det nest største handelssenteret, etter Palanga, i tidlig middelalder i dagens Litauen.

584 kilometer Litauen - Klaipeda - Zarde (Kuncai) Hill Fort- Festning - Skog
Zarde (Kuncai) festningen lå i et skogsområde utenfor Klaipeda (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

I dag gjennomføres flere festivaler og annen feiring fra den gamle baltiske kulturen på Zarde-slottet, slik at den besøkende kan få en opplevelse av den autentiske ånden fra denne tiden.

Festningssystem for å beskytte Klaipeda

Det sies at det romantiske navnet Jonas-bakken stammer fra den evangeliske St. Johanneskirken, som en gang sto her, men som ble ødelagt etter andre verdenskrig. Imidlertid har dette stedet en interessant historie relatert til byens forsvar.

584 kilometer Litauen - Klaipeda - Jono Kalnelis - Bastions of St. John's Hill- Festningsverk
Festningsverket ved Jonasbakken – St. Johns Hill (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

I det 17. århundre ble det i Klaipeda oppført befestninger, bastioner og vollgraver i nederlandsk stil. Etter denne byggingen og gjenoppbyggingen var byen omringet mot øst og sør av bastioner som beskyttet den mot angrep fra flere tropper fra landsiden.

Uavhengig av at disse festningsverkene senere mistet sin betydning og ble overlatt til riving, finnes det restaurerte fragmenter av den tidligere bastionen på Jonas-bakken ved Turgus-gaten. Denne severdigheten er et godt valg for alle som reiser med familie eller partner.

Et fort som ble et sjøfartsmuseum

Den eneste bygningen i Preussens militærhistorie fra andre halvdel av det 19. århundre er fortet på den Kuriske Landtunge, i dag også kalt Kopgalis-festningen, som vil være til glede for mange, spesielt de som er interessert i historie og militæret, også for barn.

584 kilometer Litauen - Klaipeda -The Nerija Fort -Festning
Kopgalisfestningen – Neringa Fort (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Byggingen av fortet startet i 1865. Det eksisterte som en militær eiendom fram til 1879. Senere var det ikke lenger behov for denne bygningen og etterhvert ble det en skole her. Da det russiske militæret erobret Klaipeda, fant byfolk tilflukt i Klaipeda-festningen. Den tiltenkte bruken endret seg ofte. For eksempel ble det prøvd å etablere en base her for grensevernbåtene, senere overtok det tyske militæret eiendommen.

584 kilometer Litauen - Lithuanian Sea Museum and Dolphinarium
Restaurert kontrollrom fra krigens dager i Neringa Fort (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

I dag er det litauiske sjøfartsmuseet etablert i denne bygningen i Smiltyne. Når du er på besøk her, kan du også se det tidligere ammunisjonsdepotet, kruttbutikken, de underjordiske passasjene og kaponiene. I stedet for kanoner vises ankere i museet, som det også finnes mange interessante historier om.

Les mer om Klaipeda HER og HER (eksterne lenker)

Dette er bare én av rutene i prosjektet «584 km». Dette prosjektet inviterer til en 584 km lang reise langs de mest interessante landemerkene fra andre verdenskrig i Litauen. Du kan finne ruter og ideer på prosjektets nettsted www.584km.lt eller laste ned appen (fra App Store eller Google Play). Ved hjelp av telefonen din kan du interaktivt bli kjent med severdighetene; når du kommer til det valgte punktet, vil du kunne se hvordan stedet pleide å være. På prosjektets nettsted finner du også et spesielt spill der du kan bruke kunnskapen din til å «redde» den litauiske historie.

Nettsiden til prosjektet «584 km» finner du HER

Kommentarer

Annonse