Annonse

UNG BY:Nesten førti prosent av beboerne i Aarhus er unge mennesker som studenten Birte. Reisemål

Aarhus-Europas kulturhovedstad neste år

Reis til Aarhus og la deg imponere av "den nye by"

Aarhus, Danmarks nest største by, ruster opp til 2017. Den jyllandske hovedstad er nemlig plukket ut som Europeisk kulturhovedstad for neste år sammen med den kypriotiske byen Pafos. Formålet med utnevnelsen av to byer hvert år er å fokusere på mangfold og knytte den europeiske befolkning tettere sammen.

SHOPPING:Aarhus er populær året rundt av handleglade folk.

SHOPPING:Aarhus er populær året rundt av handleglade folk.

Nytt, kult og gode gamle Danmark
Som om dette ikke var nok, så har den internasjonale reiseguiden Lonely Planet plassert Aarhus på nest øverste plass av «hotte» steder i Europa, bare slått av greske Pelloponnes. Byen har med andre ord tatt et stort steg oppover popularitetslisten i reiselivet, og tar oppgaven meget seriøst. Aarhus, som for øvrig skiftet navn fra Århus i 2011 da ordføreren mente Aarhus klang bedre internasjonalt, har sammen med 19 kommuner i Midtjylland samarbeidet i flere år mot målet:2017 med selveste Dronning Margrethe som høy beskytter.
Kongelige beskyttere
I tillegg til å være Europeisk kulturhovedstad er regionen også utpekt til Europeisk region for gastronomi 2017 og her er det Dronningens ektemann Henrik som legger sin beskyttende hånd over. Hele landet i arbeid altså, og all denne positiviteten skyldes hardt arbeid og kule bydeler ifølge danskene selv. Ny prisbelønnet arkitektur, Michelin-stjernerestauranter, kunst i verdensklasse og voksende, kule bydeler er med på å sette Aarhus på verdenskartet. Man snakker om Aarhus før og nå. I løpet av ti år har den gått fra å være en industriby i skyggen av hovedstaden København til og bli en levende by fylt med kunst og kultur og kulinariske høydepunkter.
Aarhus har en ung befolkning, med en gjennomsnittsalder på 38 år takket være alle studentene. Det åpnes nye restauranter og nye bydeler bygges for å få plass til ungdommen og byen er mer levende.
Med unge og trendy mennesker følger nye og prisbelønte restauranter. Aarhus har 3 Michelin-stjerne restauranter i dag, hvor Frederikshøj regnes som den aller mest eksklusive.
Her følger noen høydepunkter du ikke må gå glipp av neste gang du er i Aarhus:

KUNST:ARos er byens store stolthet.

KUNST:ARos er byens store stolthet.

ARoS
Dette er byens kunstmuseum og byens virkelige store stolthet, med rette! For fem år siden fikk den dansk-islandske kunstneren Olafur Eliasson oppdraget med å fornye bygningen og han skapte «Your rainbow panorama», Regnbuen. I en slags glorie, svevende 3.5meter over kunstmuseets tak, har publikum 360graders utsikt over Aarhus. Gjennom en 150 meter lang sirkel av farget glass beveger publikum seg sakte rundt mens byen under deg skifter farge. Regnbuen kjennetegner i dag det nye Aarhus. Selve museet ledes av nordmannen Erlend Høyersten og han har som mål at ARoS skal bli et av de beste museene i verden. Man beveger seg nedover trappene som går i sirkel og salene er fylt med både faste og rullerende utstillinger. Et trekkplaster er skulpturen «BOY», en fem meter høy gutt som sitter på huk signert den australske kunstneren Ron Mueck. Kafe og butikk finnes i første etasje, her er det bare å sette av dagen. Selv fikk jeg med meg Stein Erik Hagens fotosamling av fotokunstneren Robert Mapplethorpe. Erotiske blomster og nakne menn,en avdeling hadde faktisk aldergrense 16 år,så ikke for barn,altså. Her gjelder det å legge sjenansen ifra seg før man går inn….aros.dk

BOY:Den lille gutten lar seg imponere av den store gutten.

BOY:Den lille gutten lar seg imponere av den store gutten.

Den Gamle By
Den Gamle By er Aarhus sitt Folkemuseum. Her betaler du billett(110kr,barn gratis) og går inn i «gamle dager» med byhus fra 1500-1800 tallet. Byen er delt inn i 3 tidsepoker, den gamle, 1927 og i år åpnet et hjem og med strøket rundt fra 1974. Veldig artig for den som levde da,her er det mange gjenkjennende ting fra 70-tallet. Julefeiringen starter 19.november og da er hele den gamle by pyntet med tidsriktig julepynt og julekaker bakt med oppskrifter fra den gang da. Dette er gøy for barna.
dengamleby.dk

DEN GAMLE BY:kakene herfra er bakt som de alltid har vært gjort,og gode er de.

DEN GAMLE BY:kakene herfra er bakt som de alltid har vært gjort,og gode er de.


Latinerkvarteret
Denne bydelen er velkjent for sine koselige brosteinsbelagte gater. Her kryr det av småbutikker som selger alt fra husgeråd til gjenbruksklær. De små butikkene er populære blant hipstere og trendy ungdommer i tillegg til alle turistene. Kafeer og restauranter finnes det mange av.Selv havnet jeg hos Aarhus beste kaffebar, Great Coffee i Klostergaten. Her står Søren Stilla,en av verdens beste barristaer, bak disken med sine imponerende kaffemaskiner og trakter godsakene.-Jeg bruker Etiopisk kaffe og vannet varmes opp med hallogen til nøyaktig 91.5 grader, forteller Søren. Deretter skal kaffen stå og «kose» seg til den perfekte drikketemperaturen som er 55-59grader i» trakteren» som er en innretning til den nette sum av hundretusen kroner. Jeg tar med meg kaffekoppen og setter meg ut i bakgården og nyter. Og bakgårdene i Latinerkvarteret er en historie for seg selv. Her bodde folk i fattigdom i århundrer, men i dag er mange av disse koselige trehusene restaurert og huser mange kunstnere. Det er også yogasentre og danseklubber og utested med liv og røre.

GOD KAFFE: Søren Stilla lager byens beste kaffe på Great Coffee og ikke på den gammeldagse måten!

GOD KAFFE: Søren Stilla lager byens beste kaffe på Great Coffee og ikke på den gammeldagse måten!

KOSELIG:Latinerkvarteret er kjent for sine brostensgater og nydelige hus

KOSELIG:Latinerkvarteret er kjent for sine brostensgater og nydelige hus

 

 

Aarhus teater
Nydelig, gammelt teater. I oktober 2017 gjester Det Norske Teatret Aarhus teater med sin storsatsing Edda av Jon Fosse i anledning Europeisk kulturhovedstad 2017.
aarhusteater.dk

Spise og drikke
Som sagt, Aarhus har fått mange nye restauranter. Men selv om gourmetstedene florerer er det ingen grunn til å droppe den gode og «gammeldagse» danske maten vi nordmenn elsker.

Raadhus Kafeen er en klassiker, med alle de gode rettene vi elsker. Rødspette, sild med rugbrød, de gode smørrebrødene med dansk pålegg og sist, men ikke minst, øl og dram.
Raadhuskafeen.dk

Frederikshøj er byens mest eksklusive restaurant i nydelige omgivelser. En michelinstjerne.
Frederikshoj.com

Substans er en intim gourmetrestaurant, også med en michelinstjerne.
Restaurantsubstans.dk

DEILIG:Torsk med dillsovs.

DEILIG:Torsk med dillsovs.

Her sover du

Villa Provence familiedrevet trestjerners hotell i sentrum
Villaprovence.dk
Scandic Hotel Aarhus City stort og veldig bra beliggenhet. Få meter fra gågata i Aarhus.
Scandic.dk
Les mer om Aarhus her:
Visitdenmark.com

Kommentarer

Annonse