Annonse

Foto : Per Kristian Johnsen Forbruker

Apeninnene – med høyder og hav!

Abruzzo utfordrer Toscana på alt – historie, sjarm, landskap, mat, og ikke minst - strand

Abruzzo  FOTO:Elsa Grimsmo

Abruzzo FOTO:Elsa Grimsmo

Toscana
Alle kjenner Toscana og har sett bilder av det fantastiske landskapet og de flotte byene San Gimignano, Volterra, Sienna og Montepulciano. Innenfor to timers kjøring fra de nærmeste flyplassene har man kommet rett inn i Toscanas indrefilet. Alt stemmer – landskapet er vakkert, maten fantastisk og naturligvis er det guddommelige viner.

Skal vi være litt kritiske kan vi trekke frem utfordringer når det gjelder strand og badeliv, og at prisene er generelt høye – etter Italienske mål. Dette gjelder faktisk også for flybilletter inn til Firenze eller Pisa.

Abruzzo
Toscanas mindre kjente fetter – Abruzzo – ligger på østkysten av Italia på høyde med Roma. Dette området er en sterk utfordrer på alle de områdene Toscana er kjent for, i tillegg finnes det fjell – og fantastiske bademuligheter. Fly inn og ut av Roma – lei bil og turen over (eller rettere sagt i tunell under) Apeninnene tar ca. to timer og du er midt i Abruzzo.

Foto: Elsa Grimsmo

Foto: Elsa Grimsmo

Langs kysten ligger hotellene tett, noen med egen strand eller med avtale med et av de mange badene – «Bagni» som vanligvis hersker med hard hånd over Italias strandsone. Fordelen med kysten i Abruzzo er en langt større tilgang til fristrender som kan benyttes gratis. Ønsker man allikevel å benytte seg av ferdige parasoller og solsenger koster det raskt 30-60 EUR, og alle plassene nærmest sjøen er som regel leid bort til faste kunder.

Hoteller
Hotellene varierer sterkt i kvalitet, og det er ikke lett å finne frem via booking.com eller liknende heller. Her er de mestre i å pimpe bilder så det ser fantastisk ut – uansett. Et tips kan være å leie en overnatting på et safe sted og deretter lage seg en liste – kjøre litt rundt og booke etter å ha sett på stedene selv. Noen av badebyene har også jernbanen mellom byen og stranda – sjekk av kart er også en del av forberedelsen.

Mange finner seg heller et alternativ litt lenger inn i landet – gjerne med et svømmebasseng. Her kan man finne skjulte perler som ligger i en liten landsby på toppen av en kolle – slik landsbyer i Abruzzo gjør. Disse stedene fungerer også som et godt utgangspunkt for å reise ned til kysten – ofte bare en 20 minutters kjøretur. Fortsatter er Abruzzo mindre turistifisert enn mange andre områder og det går faktisk å finne parkering rett ved stranda.

Mat og vin

Spesialiteter fra Abruzzo Foto : Elsa Grimsmo

Spesialiteter fra Abruzzo Foto : Elsa Grimsmo

Alle regioner i Italia har sine egne retter og er meget kritiske til det som finnes andre steder. Alle har sitt sett med spekemat, og i Abruzzo er det en mengde varianter av supper med grønnsaker – gjerne bønner, kikerter eller byggryn. Sopp er i bruk i mange variasjoner sammen med ulike grønnsaker med ulik tilberedningsmåte. Bacalao finnes i pastaversjoner, friterte og i suppe med parmesanlignende oster – for de har jo sine egne oster – særlig fåreoster som Pecorino (ja det heter vinen også….).

Og når vi snakker om vin – øyenbrynene forsvant opp i hårfestet på vinkelneren da jeg ba om en Venetovin. De elsker sin Trebbiano hvite vin, men det finnes også andre typer som Pecorino og Chardonnay. På den røde siden er Montepulciano den mest utbredte – må ikke forveksles med den Toscanske – måtte Gud forby.

Turisme

By i Abruzzo - uten turister FOTO: Per Kristian Johnsen

By i Abruzzo – uten turister FOTO: Per Kristian Johnsen

At turist-trøkket er mindre ser du også når du reiser til en del av de gamle byene. Her sitter de lokale heltene og røyker utenfor husene sine mens de betrakter folk som passerer og forretningene stenger i siestaen. Det er langt til det yrende livet i Toscanas små byer hvor alle småsjappene holde åpent til langt på natt.

Lyst til å utforske? Her er noen byer og steder som er verdt å besøke før turismen tar dem :  Chieti, Teramo, Castel del Monte, Rocca Calascio, Roccamorice – eller kanske litt mere kjente L’Aquila med 99 kirker som ble sterkt skadet i jordskjelv i 2009.  Pescara ligger ved havet og er mer moderne, men fortsatt er det god plass ved strandpromenaden og på strendene.

 

Apenninene

Klar for en fjelltur? Apenninene ligger klart, med Gran Sasso og Majella naturparkene (to av flere….) Selv om fjellene ikke er like majestetiske som i for eksempel Dolomittene er det høyder på opp til 2912 meter og allikevel greie utfordringer. Noen av toppene krever utstyr for Via Ferrata. Alle ligger en drøy times kjøring fra kysten så her kan man rekke topptur og bad på samme dag.

 

Kommentarer

Annonse