Annonse

Airbnb er blitt en suksess - ikke minst gjennom spektakulære markedsfremstøt, som da de i fjor tilbød overnatting i toppen av tårnet i Holmenkollbakken (Foto: Airbnb). Reisemål

Airbnb: Vær på vakt mot svindel!

Airbnb har blitt en suksess: Delingsøkonomiens spydspiss sammen med Ûber. Men der det er pengetransaksjoner, er det også svindel.  Reiselivsjurist Rolf Forsdahl sier til Nye Reiselivsavisen at han er betenkt over hvordan "ikke-kommersielle"-opplegg utnyttes av svindlere.

-Jeg har blitt kontaktet av noen par som på noen sekunder ble svindlet for en liten netto ferielønn for de fleste av oss, sier Forsdahl. -De gikk inn på Airbnb’s side, valgte en attraktiv bolig på Mallorca og i prosessen ble de kontaktet av utleier. En vanlig dialog om sengetøy, leieperiode og betaling fulgte, og de følte at de var i omsorgsfulle hender. Betalingen skjedde slik anvist, men bestillingsbekreftelsen uteble. Noen dager senere fikk de en mail fra Airbnb som sa at de hadde oppdaget en «uvanlig» korrespondanse i systemet.  Pengene de hadde betalt for 14 dagers leie i høysesong i sommer var gått rett inn på svindleres konto. Utleier var ingen utleier, men kjeltringer. De sporet senere e-adressen til et afrikansk land.

Frasier seg ansvar

Forsdahl er vel så betenkt over at Airbnb frasier seg ethvert ansvar i saken – så langt – til tross for at det er deres hjemmeside og deres opplegg som har gitt svindlerne mulighet for bedrageriet. «Det er lett å tenke at det må være en utro tjener i Airbnb-systemet» sier Forsdahl, som har dette rådet å gi: «Betal i alle fall med kredittkort! Da har man rett til å fremme krav mot kredittgiver der selger ikke vil gjøre opp for seg eller ikke leverer som avtalt».  I den saken Forsdahl har sett på, hadde de ulykkelige ferielengtende parene overført direkte fra sin egen bankkonto, og pengene må regnes som tapt.

 

 

Kommentarer

Annonse