Annonse

Forbruker

Aktiv ferie i vakre Nord-Italia

Cinque Terre, 5 land kjent som 5 byer på Liguria kysten i Italia. Folk har bodd her i hundrevis av år, levd av det havet har gitt dem, og dyrket sine druer og oliven på terrasser i de stupbratte bergsidene. Mellom byene går de gamle kjerreveiene, og det er disse stiene du kan vandre langs mellom de pittoreske byene som danner et kystsamfunn og har fått et helt nytt næringsgrunnlag gjennom turismen.

1. Sesong :

Cinque Terre kan besøkes hele året, men i de kaldeste månedene fra desember til februar har de fleste hoteller og barer stengt. Men du har herligheten for deg selv. I april er våren og forsommeren i gang og du kan oppleve mange fine sommerdager allerede da. Helt frem til begynnelsen av juni er du fortsatt utenfor høysesong. Juli og spesielt august er høysesong med mye folk og det er vanskelig å få tak i overnatting viss du ikke er tidlig ute og forhåndsbestiller. I september og oktober er det fortsatt gode temperaturer og mange fine solskinnsdager for å oppleve de 5 byene

P1040082         P1040127

2. Vandreruter mellom de 5 byer:

Restaurant i Corniglia

Menyen på Terra Rossa FOTO: Elsa Grimsmo

Spis frokost i en by, lunch i neste by og ta en forfriskning etter hvert som behovet melder seg. Middag spiser du når du er vel fremme for kvelden. Det er mulig å ta alle 5 byene som en dagstur. Vi anbefaler at du tar deg tid og gjør en x-tra overnatting for å nyte den enkelte byens unike sjarm.

Riomaggiore i sør er et bra sted å etablere base for vandreturer. Den er lett å nå med bil og har flere sjarmerende hoteller for overnatting (Tips, pakk lett for bilen må stå parkert øverst i byen – og det er bratt !)

Når du er klar for tur tar du toget eller båten til Monterosso i nord og starter vandringen her. Første byen du kommer til er Vernazza.

I Corniglia kan du ta turen inn til sentrum av byen, og når du går hovedveien gjennom byen kommer du til Terra Rossa som drives av søstrene Eliana og Sabrina. Fem små utebord og et lite skur inntil veien beviser at gull kan finnes over alt. Husk bare at det er 377 trinn ned igjen til kyststien.

Neste by er Manarola med en times vandring på ca 3 km i småkupert terreng. Byen deles av en store klippe og husene klamrer seg fast på hver side av klippen.

En av de 5 byene på Ligurias berømte Cinque Terre

Manarola i Cinque Terre

Corniglia

Corniglia 377 trappetrinn fra togstasjonen

Sjekk ut til enhver tid hvilke stier som er åpne

 

 

3. Med tog og/eller båt i Cinque Terre:

Hvis du legger vandreambisjonene til side byr Cinque Terre fortsatt på noen av de mest fantastisk sjarmerende byene i Italia og det er lett å bli begeistret. Du kan ta toget mellom hver av byene eller du kan kombinere å gå en strekning og ta toget neste. Vi anbefaler at du går ruten mellom Monterosso og Vernazza, spektakulær og en av de fineste rutene mellom byene. Avslutt gjerne med å gå den enkle kjærlighetsstien beskrevet som sti nr 2 på alle kart – en enkel vandring i en drøy kilometer fra Manarola til Riomagiore.

Et alternativ er å reise sjøveien når du skal utforske Cinque Terre. Rutebåter som anløper alle byene starter i Sestri Levante og Portovenere og du kan kjøpe billett som gir deg mulighet for å gå i land på et sted og bli der – eller ta en seinere båt videre.

4. Leiebåt i Portovenere

Hvis du er båtvant kan du også leie båt for en dag i Portovenere – i høysesongen kommer det på 150 EUR for en dag + bensin som du fyller selv før tilbakelevering. Er dere fire personer er prisen klart konkurransedyktig med fergebillettene. Og for de som liker sjølivet er det helt fantastisk. Utenfor byene ligger det bøyer som kan benyttes for å ligge på svai og spise den gode lunchen som er kjøpt med fra byen innenfor. Båtene har dregg så det er mulig å ankre også på andre steder og nyte badelivet. Båtutleiefirmaene finner du langs havnepromenaden i Portovenere – can’t miss it.

5. Billetter i naturparken Cinque Terre

Sjekk båttider hvis du ønsker å benytte båten fra by til by. – Vil du kombinere med tog så kjøp togbillett på forhånd og HUSK stemple billetten før du går om bord. Alle må løse inn et Cinque Terre Card som er en dags-adgangsbillett til området og kostet i 2014 €6. Cinque Terre Card Treno innholder i tillegg ubegrenset antall togreiser og koster ca 12€.

Er været bra kan du starte med en båttur til Monterosso som er lengst nord – hvis båten går fra Riomaggiore er du safe for det er den dårligste havna (eller kanskje heller brygga…) og den blir først utelatt ved dårlig vær. Bruk deretter tog tilbake – se havna i Vernazza, klatre trappa opp til torget i Corniglia og nyt utsikten fra Terra Rossa som er både restaurant og enotek og kan by på signaturviner som f.eks Vermentino for smaking.

RA - Banner for nyhetsbrev

Kommentarer

Annonse