Annonse

Aktuelt

Arendal – Norges VIKTIGSTE by akkurat nå

ARENDAL (Nye Reiselivsvisen) Bare uker igjen til valget – og da er Arendal stedet. Her foregår nemlig Arendalsuka med kjempeoppbud av politikere, næringsliv, organisasjoner og andre som har noe på hjertet.

Aksjonsgruppen ”Gjenreis Høyskolen i Nesna” er en av de mange ”lobbyistene” som er tilstede i Arendal denne uken (Foto: Harald Bråthen)

Aller helst vil alle påvirke samfunnet og interessegrupper, men det er jo kraftige signaler når både NRK og TV2 har sendt partilederdebatter herfra.

Jonas og Trygve

Ute i gatene vasser du i toppolitikerne. På en kjapp runde så jeg både Jonas Gahr Støre og hans team i ivrig samtale med en NRK-kommentator.

Trygve Slagsvold Vedum passerte blid og fornøyd mellom organisasjoner og interessegrupper og fikk et stopp blant andre hos dem som kjemper for å opprettholde Høgskulen på Nesna i Nordland.

-Dem må du hilse på, for her har de verdens beste vafler, prøvde jeg meg. Han hilste på, men om det ble tid til noen vaffel tviler jeg på.

I det hele tatt er det mye servering. Forbundet mot Rusgift bød på Twist og seminar om «Gjengkriminalitet» og den store satsingen sin på Studenterswing over hele landet sammen med Kom og Dans.

Fmr Forbundet mot Rusgifts sin stand (Foto: Harald Bråthen)

Hos Arendals Fossekompani var det kaffe og boller og «Topplederdebatten», for å si det sånn. Og både debatten og bollene var gode!

Som en liten landsby

Det flotte med Arendalsuka er jo at du kommer så tett på folk som du ellers bare ser på TV og leser om i avisene.

Aftenpostens politiske redaktør kom slentrende med skulderveska svingende på vei til et av de flere hundrede møter og seminarer som står på programmet. I tillegg er det jo mye som foregår mellom mennesker i tilfeldige og planlagte møter.

Det blir som i en liten landsby der alle kjenner alle, og alle snakker med hvem de vil. Nesten som i Kardemomme By. Og i Arendal var også politifolkene bare blide og glade.

Bærekraft og grønt skifte

Arendalsuka skal først og fremst se fremover, og i Pollen var det flust med båter som nå ble brukt som møteplasser – og noen til overnatting.

Men det var også mye fortid og historie her: Både skoleskipet Sørlandet  og Statsraad Lehmkuhl var synlig tilstede. Etter sin lange reise langs Norges kyst var det fint for Statsraaden å kunne bidra – ikke minst til å synliggjøre det Grønne skiftet.

Skoleskipene Statsraad Lehmkuhl (nærmest) og Sørlandet på havna i Arendal (Foto: Harald Bråthen)

Ja, for i topplederdebatten var det sterkt fokus på både bærekraft og Grønt skifte. Den toppleder eller organisasjon som ikke tar dette innover seg, kan gå en tøff tid i møte.

Der var det ingen uenighet mellom deltagerne – inkludert Hedda Felin i Hurtigruten, Elisabeth Grieg i Grieg-gruppen, Nina Jensen i Røkkes REV Ocean, Kjetil Håbjørg i SAS , Ørjan Svanevik i Arendal Fossekompani, Kom Gabrielli i UN Global  Compact Norge – og mange andre.

Elisabeth Grieg (Foto: Harald Bråthen)

Var til stede – på video

Selv hadde jeg håpet å møte Sven Mollekleiv fra Veritas, Fotballforbundets Lise Klaveness og Aftenpostens sportskommentator Daniel Røed-Johansen – og det gjorde jeg, man bare via en TV-skjerm i en forhåndsprodusert video.

Det var en liten skuffelse og understreker at det er feil å si «Alle var der» men det var mange nok.

Og vil du oppleve makt-Norge på nært hold, så bestill hotell-rom for neste år allerede nå.

Ja, for jeg måtte kjøre til Dyreparken i Kristiansand for å finne et ledig rom – og heldigvis var Julius grei og lot meg få et krypinn for natten – mot en diger klase bananer – omgjort i kroner og øre.

Bedre og bedre motorveier

Som sagt innledningsvis, nærmer valget seg med stormskritt – og er du ennå ikke gått lei politiker-klisjeene, er det bare å følge med! Og i all praten om bærekraft og redusert bilkjøring, er det gledelig å fastslå at veien nedover Sørlandskysten blir bedre og bedre for hvert år som går. Ja, for selv om vi i løpet de kommende årene skal redusere bruken av olje og gass, vil vi fortsatt ha behov for å besøke hverandre, dra på jobb på skole eller på hytta – og noen må transportere matvarer og annet vi trenger for fortsatt å leve våre bærekraftige liv. Da er det gledelig å fastslå at stadig flere strekninger er bygget ut til trafikksikre og effektive motorveier.

La (motor) veien og bilen leve, får være undertegnedes oppfordring til politikerne – og velgerne – i tråd med de beste prinsipper for bærekraft!

Kommentarer

Annonse