Annonse

Prosesjon til Pura tempelet FOTO: Elsa Grimsmo Forbruker

Året er 1937! Happy Nyepi – dag på Bali

Stillhetens dag - 22. mars 2015 var 1 nyttårsdag 1937 på Bali og flere millioner hinduer fastet, ba og mediterte med fokus på kjærlighet, sannhet, tålmodighet, vennlighet og sjenerøsitet.

Starten på det  balinesiske nyttår,  «Caka» – blir feiret av hinduer her på Bali over flere dager,  med ogoh-ogoh parader etter solnedgang på dag to og deretter Nyepi –  stillhetens dag – som er første dag i det nye året . Flere ritualer gjennomføres som en forberedelsene til Nyepi . Hver lille landsby på hele øya starter med et rituale som utføres ved Pura, et balinesisk tempel som ligger nær sjøen. I parader kommer de fra nærliggende landsbyer  for å rense sine hellige gjenstander  i velsignet sjøvann.

 

DSC_0444Dagen før Nyepi gjennomføres  Bhuta Yajnas ritualer  i provinser og landsbyer og innebærer ofring av dyr, planter og mat.  Ønsket med offeret er å skape en balanse mellom Gud, menneskene og naturen. En av våre kelnere forteller at hinduene er opptatt av relasjoner på 3 nivåer;  det er relasjonen til jorden og dyrene, menneskene  og det spirituelle og det hellige som representeres av Gud. Han serverer i en tradisjonell drakt med et hvitt hodetørkle som er ment å holde sinnet fokusert og rolig.

IMG_2637 IMG_2645

Etter solnedgang  før Nyepi starter den største religiøse seremonien  for hinduer på Bali med ogoh-ogoh parader over hele øya. Her bæres store «flåter» med skumle skikkelser –  de onde ånder. I paradene finnes fakkelbærere og kvinnelige dansere kledd i tradisjonelle drakter akkompagnert av tromme-orkester. Paraden varer i flere timer, og det spilles og danses for å overvinne de onde åndene.

ogoh-ogoh parade med trommeslagere FOTO: Elsa Grimsmo

Hvert distrikt og by representeres med flere ogoh – ogoh figurer, og paraden avsluttes ved at figurene brennes, enten på stranden eller på gravplassen.  Enkelt familier lager sine egen lille parade utenfor sin bolig og betrakter det hele fra sitt mikro-nivå.

 

 

 

Nyepi starer ved midnatt og er første dag  i det balinesiske året. Dagen dedikeres Gud (Hyang Widi Wasa)gjennom bønn, faste og meditasjon  og retter fokus på  verdier som kjærlighet, sannhet, tålmodighet, vennlighet og sjenerøsitet.

DSC_0815

Myten forteller at etter de viltre og aktive feiringene før Nyepi går øya i dekning for å beskytte seg mot de onde åndene, lure dem til å tro at Bali, innhyllet i en atmosfære av total stillhet og fred, er en øde øy. Hvorvidt dette fortsatt er en myte eller virkelighet er et åpent spørsmål.

Men en ting er sikkert: I dag er det helt stille på Bali – ingen biler på veiene, ingen mennesker på stranda. Flyplassen er stengt og alle minbanker ble tatt ned kvelden i forveien. På hotellet blir det servert mat, – men ingen roomservice. Alle, uansett tro viser sin respekt for Nyepi.
DSC_0096
Først og fremst er dette en hinduistisk høytidsdag. I hele Indonesia er det en offentlig fridag, men det er bare på Bali at dagen er i offentlig stillhet. Selv ikke-hinduistiske innbyggerne gjennomfører Nyepi,  med stor respekt for sine medborgere.

Den andre dagen i det nye året starer de sosiale  aktivitetene starter opp igjen. Familier og venner samles for å utføre religiøse ritualer og starter på nytt å bygge  de gode relasjonene.

Nyepi Day beregnes ut fra den balinesiske kalenderen Caka . Den består av 12 Sasih som har  35 dager. Dette regnes som den komplette syklus av en ny måne (mørk måne eller Tilem) og en fullmåne (Purnama).

Kommentarer

Annonse