Annonse

Vakkker utsikt - og med yoga-øvelser innendørs. Reisemål

Aruba, først i alfabetet og ABC øyene

ABC øyene, De Nederlandske Antiller, ligger bare 24 kilometer fra Sør Amerikas kyst og byr på en spennende miks av Karibien, Sør Amerika og Nederland.

Tekst og foto: Elin Krstoffersen

-Bend your waist, not your arms, rettleder Dennis Martinez turistene som prøver seg på SUP, Stand Up Paddleboard, for første gang. Paddleboard er en av mange vannaktiviteter turistene kan velge i når de ferierer på Aruba.

Jeepen tar en stopp så turistene får bade mellom klippene i Afrikok nasjonalpark.

Jeepen tar en stopp så turistene får bade mellom klippene i Afrikok nasjonalpark.

De lange hvite strendene med det krystallklare karibiske vannet, frister til masse tid i vannet. Turoperatørene tilbyr et utvalg av aktiviteter på og under vann. Ved siden av de mer tradisjonelle vannaktiviteter som dykking og snorkling, er paddleboard populært og en forholdsvis ny aktivitet, Hawaii kano. Her gjelder teamarbeid når padleårene skal treffe vannflaten samtidig. «Hip,… and shift» roper Ulysses Matarozzi, kanoføreren, taktfast mens kvinnene i båtene prøver å komme inn i en jevn rytme. Hawaii kanoen med en outrigger, glir overraskende lett og raskt gjennom vannet. En av de mest populære kanoturene er besøk på en liten ubebodd øy med fristende klart vann for snorkling. Mange steder ser man spor i sanden som en lang smal strek. Hvem lager slike spor? Iguaner, selvfølgelig. På Aruba er det reptiler som gjelder i det tørre landskapet og man treffer på et vell av iguaner i alle farver og størrelser.

Hawaiian Canoe krever samarbeid av roerne.

Hawaiian Canoe krever samarbeid av roerne.

Forskjellige – med særpreg

Aruba er en av de tre ABC øyene, sammen med Bonaire og Curaçao, også tidligere kjent som De Nederlandske Antiller. Aruba fikk ikke mye oppmerksomhet under kolonitiden, og indianerne fikk leve i fred her. Etter hvert kom også tilflyttere fra Latin Amerika. I 1663 tok Nederland over øyene fra Spania, og de siste hundre årene er det solhungrige nederlendere som har bosatt seg på øya. Denne miksen av Karibien, Europa og Sør Amerika gir øya en spesiell atmosfære. Lytter du til språket her, papiamento, vil du kjenne igjen både nederlandsk, spansk og engelsk. I 1986 løsrev Aruba seg fra Nederland og er i dag en egen stat med enkelte bånd til kolonistaten Nederland. Selv om ABC øyene blir sett på som en enhet i De Nederlandske Antiller, er de alle forskjellige med sine særpreg. Også arkitekturen er en miks fra to verdensdeler, de typiske nederlandske husene med ornamenter har her fått knallfarger fra Karibien.


Lite dyreliv, men overflod i havet

Therwin i sommerfuglparken forteller den fascinerende historien om sommerfuglenes liv.

Therwin i sommerfuglparken forteller den fascinerende historien om sommerfuglenes liv.

Arikok National Wildlife Park dekker størsteparten av den nordlige delen. Det golde, forblåste landskapet er dekket av kaktuser og ikke mye annet. Langs noen av strendene vokser mangrove, fofoti og divi-divi trær. Aloe vera blir dyrket på øya og de benyttes til gode, verdenskjente hudpleieprodukter. Der landskapet når havet, er det forrevne klipper som enkelte steder danner huler i kalkfjellet. De mest vågale kan bade noen steder i kulpene som blir dannet i klippene. De få folketomme sandstrendene som finnes imellom det barske landskapet, egner seg best for surfing. I det sparsommelige og tørre landskapet er det lite dyreliv utenom iguaner og fugler. Men derimot i havet er det overflod av fargerike fisker og koraller. Det finnes ikke naturlig ferskvann her, så øya har verdens nest største anlegg som omdanner saltvann til ferskvann som filtreres gjennom koraller. Vannet i kranen er godt og kan trygt drikkes.

Havet o strendene byr på spennnende utfordringer

Havet o strendene byr på spennnende utfordringer.

Sjømat stor del av menyen.

Aruba må importere de fleste varer. Øya har mange flotte restauranter og prisbelønte kokker. Sjømat er selvfølgelig en stor del av menyen på de karibiske øyer. Rum er vel også noe de fleste forbinder med Karibien, og finnes i et utall drinker. Vin og øl er importert, men det lokale ølet Balashi kan fint velges fremfor Heineken. Nederlenderne tok med seg sin forkjærlighet for ost fra moderlandet, og osteretter er ofte en «special treat» for aruberne.

12 ganger flere turister enn innbyggere

STRANDandbilde

Aruba er den øya i sørlige Karibien med flest turister i forhold til innbyggertall. Arubanerne teller ca 100.000 og får besøk av ca 1,2 millioner turister i året. I hovedsak er det amerikanere som har denne øya som sitt favoritt reisemål, men også mange europeere finner veien hit, ikke minst om vinteren når det går en rekke charterfly fra Europa. Mange av resortene er all-inclusive og byr på alt en strandturist trenger. Eagle Beach ligger nærmest Oranjestad og hotellene her kalles low rise resorts og er som regel maks tre etasjer. Lenger nord på Palm Beach ligger high rise resorts med høye hoteller og med kjente internasjonale kjedehoteller. Det er uansett ikke lange avstander, for øya er bare 30 x 9 kilometer stor. På mange av hotellene er det tilbud om yoga som er veldig populært blant mange av turistene. Den svenske kvinnen Rachel Brathen, Yogagirl, driver et anerkjent og godt besøkt yogastudio på Aruba.

Yoga kan praktiseres ute og inne - til lands og til vanns.

Yoga kan praktiseres ute og inne – til lands og til vanns.

Oranjestad – fargerik – og søvnig

Hovedstaden Oranjestad er en liten søvnig karibisk by og kan på ingen måter kalles en storby. De fargerike karibiske husene har typiske nederlandske fasader og innenfor finnes kjente merkebutikker. Ikke minst på strandpromenaden er det mange eksklusive butikker som henvender seg til cruiseturister. Mange av cruiseskipene i Karibien har en dagsstopp i Oranjestad.
Bom bini til One Happy Island, Aruba!

PASSER FOR:
Turister som ønsker sommer, sol og strand.

PRISNIVÅ:

Valuta: US Dollar eller Floriner. Amerikanske dollar kan brukes overalt.

Forholdsvis høyt prisnivå siden alle varer blir importert.

REISE DIT:

KLM har daglige flyvninger til Aruba. De fleste flyvningene stopper også enten på Bonaire eller Curaçao.

Reisen fra Amsterdam tar ca 12 timer.

Leiebil kan anbefales, men også bussen har hyppige avganger som går rundt øya, men ikke inn i Arakok. I Oranjestad er det en gratis trikk som går rundt i den lille bykjernen.

BØR OPPLEVES:

Arakok nasjonal park med natural pool og de forlatte gullgruvene.

Sommerfugl parken.

Oranjestad, hovedstaden.

KLIMA:

Til Aruba kan man reise året rundt. Temperaturen er rundt 28 grader, og havet holder mellom 24-30 grader. Det er nesten bestandig vind her, så det føles ikke hett.

TIPS:

 Aruba forbyr plastposer, så ta med eget handlenett på handleturen

Fyll opp din egen vannflaske fra springen

WEB ADRESSER:

www.aruba.com

www.arubapaddleboarding.com

www.thebutterflyfarm.com

www.abc-aruba.com

www.arubacanoe.com

www.klm.no

www.ving.no

www.diviresorts.com

www.manchebo.com

www.yogagirl.com

Kommentarer

Annonse