Annonse

Bent Stiansen (v) og kjøkkensjef på Falsled kro, Per Hallundbæk med Maja T. Brænde, butikksjef for danske eksklusive konfekt-og sjokoladeutsalg i Steen og Strøm i Oslo. Forbruker

Bent Stiansens kartofler og andre herligheter

«God dag, mitt navn er H.C. Andersen. Har De lyst på et eventyr?» Replikken fra Paal Clasen, den legendariske og fargerike TV-kommentatoren, læreren og journalisten med historier som gjerne var litt på kanten, renner meg i hu her på Stattholdergaarden.

STATTHOLDERGAARDEN, OSLO (NyeReiselivsavisen)  -I Odense var de ikke klar over hvilket verdifullt varemerke H.C. Andersen var før jeg kom dit,» sier Danmarkselskeren, restauranteieren og mesterkokken Bent Stiansen med et bredt smil. Og han stopper ikke der: «Danskene burde også bygge sitt eget «H.C. Andersen land». Ja, det hadde vært noe det. Et eventyrlig eventyr det også!

Bent Stiansen 2

Gourmetlunsj a la Fyn – «Æbleflæsk med røget spæk og rugbrød» – og forrett: «Fynsk rygeostcreme med syltede grønne hyldebær, radiser og rugbrødsknas». Og desserten med god kaffe til, var altfor mange gode søtsaker fra Summerbirds.

Fyn – midt i mellom
Førti-femti journalister og reisebyråmedarbeidere er samlet for å høre nytt om Fyn og smake fynske spesialiteter. Og i løpet av en drøy time lykkes den danske truppen å overbevise både oss og andre om at Fyn og Odense virkelig er verd et besøk. Nordmenn flest har gjerne holdt seg til København og Sjælland, eller til Hirtshals, Frederikshavn, Legoland og andre steder på Jylland. Men Fyn er verken Sjælland eller Jylland. Fyn ligger midt i mellom, og nordmenn har bare i liten grad kommet seg til H.C. Andersens fødeby, Odense, øya Fyn og andre severdigheter.

 

Menneskene, naturen og råvarene
Ja, for Fyn mangler ikke severdigheter. Eller spisesteder. Eller slott. Eller rekreasjonsmuligheter. Dette har stadig flere nordmenn oppdaget – og både hittil i år og i fjor har Fyn en økning med 15 prosent i antall norske overnattingsdøgn.

-Før var jeg forelsket i Fyn. Nå er jeg stormforelsket, sier Bent Stiansen. Han har dessuten skaffet seg hus på Fyn, noe som ikke normalt er så lett for utlendinger. –Men de regnet meg vel etter hvert som dansk, etter mine mange opphold på Fyn.

-Menneskene, naturen og råvarene er det jeg setter aller størst pris på, sier kokken, som ikke kan få fullrost de fynske råvarene. – Det er et mangfold av råvarer som vi bare kan drømme om på våren i Norge. Og våren kommer fire til seks uker tidligere til Fyn enn til Norge. Ikke noe smaker som danske ny-kartofler kokt i dill, fastslår Bent Stiansen, som innrømmer at han lenge ikke visste at kartofler er det samme som poteter, men det er det.

– Og poteter er for danskene det samme som Holmenkollen for oss nordmenn, legger han til.

Danmarks Provence – og kjøkkenhage
-Fyn er Danmarks Provence, sier Bent Stiansen – og Danmarks kjøkkenhage. Her er det god jord, og råvarene er regionalt produsert. Dessuten er fersk fisk alltid tilgjengelig. Fyn er jo en øy med vann og fisk på alle kanter.

Landskapet er lett bølget. Det er det Danmark vi nordmenn drømmer om, skal vi tro Bent Stiansen. Og det gjør vi. Sykkelruter, gangstier, kajakkturer og dykking – alt ligger til rette for det som skal til for å skape en aktiv ferie. En attraksjon for seg selv er «bridgewalking». Vandring på den gamle Lillebæltsbroen – med en fantastisk utsikt.

I fotsporene til H.C. Andersen
I Odense er det laget en 3,1 kilometer lang løype «I H.C. Andersens fotspor». Og selv om han hadde skostørrelse 47, kan vi her følge den 195 centimeter høye eventyrdikterens liv og levnet. Vi kan også følge i hjulsporene hans. H.C. Andersen fantaserte seg vekk fra livet med en mor som vasket og drakk. Han bodde rundt omkring på gårdene og slottene på Fyn, og livnærte seg ved å fortelle historier og underholde, mot å få en matbit og tak over hodet.

H.C. Andersen hadde mye å velge mellom – og ikke mindre enn 123 historiske slott er registrert i dag. De har vært hjem for grever, baroner, krigshelter og andre velstående. Noen av dem inviterer gjester inn i de herskapelige gemakker og vidunderlige slottsparker. De mest kjente og besøkte slott er Egeskov, som også er en av Europas best bevarte vannborger, og Valdemars Slott på øya Tåsinge – en av de 96 øyene som omgir Fyn.

Andre slott drives som moderne hotell- og konferansesteder og er åpne for fester, konferanser luksuriøse slottsopphold. En del av slottene driver utelukkende med landbruk eller skogbruk. Disse kan de besøkende bare beundre på avstand.

Danmark for matelskere og livsnytere
For første gang er det laget en ferdigpakket biltur med det beste av det beste Fyn har å by på. Opplegget markedsføres under tittelen «Countryside Break Fyn», og gjennomføres fra onsdag 18. mai til lørdag 21. mai. Samtlige opplevelser, spisesteder og overnattingssteder er håndplukket av Dorte Kiilerich og Peter Schneidermann som er vertskap under turen. Vil du vite mer om dette spesielle og eksklusive opplegget, ta direkte kontakt med Dorte på telefon +45 40544808 – eller send en mail til dorte@livingconcept.dk. Skal vi dømme ut fra Dorte beskrivelse her på Stattholdergaarden, og en lekker brosjyre (som burde vært tilgjengelig på nett), er de maksimalt 20 deltagerne garantert en reise du knapt kan finne maken til. Falsled Kro er reisens siste spise- og overnattingssted. Hit er tyske turister kommet med helikopter bare for å nyte et herlig måltid.

Med andre ord – her kan du oppleve Danmark på sitt aller, aller beste beste   

Fakta om Fyn:

 • Danmarks tredjestørste største øy (4.000m2)
 • Rommer 1/10 av Danmarks innbyggere (470.000)
 • Største by er Odense (180.000 innbyggere)
 • Har et universitet: Syddansk Universitet
 • 96 øyer omgir Fyn
 • 1100 km kystlinje
 • 14 fergeruter
 • 123 slott- og herregårder
 • 1.200 km sylkelruter
 • 16 bryggerier og 9 vingårder
 • Høyeste punkt er 131 meter over havet

Transport

 • Odense ligger 1 time og 15 min. med tog fra København
 • Odense ligger 1 time og 15 min. med tog fra Aarhus
 • Odense ligger 1 time og 15 min. med bil fra LEGOLAND og Billund Lufthavn
 • Odense ligger 2 timers kjøring fra Hamburg i Tyskland

Les mere på www.visitfyn.dk

For ytterligere informasjon kontakt Udvikling Fyn/Destination Fyn

Marketing Manager Sandra Schneider Neelmeyer, på telefon +45 5146 3927 eller mail sasne@udviklingfyn.dk

 

Kommentarer

Annonse