Annonse

Branderburger Tor – Berlins største turistmagnet. Forbruker

Berlin – hovedstaden som griper tak i deg

Den som skal fortelle om hvorfor Berlin er så spesiell og så absolutt verd et besøk, blir lett ordfattig. For hvordan skal man beskrive en by som i fortid og nåtid har så mange ansikter? Knapt nok noen annen europeisk by har gjennomgått så nesten absurde forandringer som Berlin.

BERLIN (NyeReiselivsavisen)       Foto: Alf G

En minnevegg ved Bernauer Strasse med bilder av dem som ble drept ved Muren

En minnevegg ved Bernauer Strasse med bilder av dem som ble drept ved Muren

En stolt forhistorie, en redselsfull epoke under hakekorset, nesten total tilintetgjørelse, en lang periode der to verdensmakter sjikanerte hverandre – og en gjenforening og gjenoppbygging som nesten savner sidestykke. Derfor er Berlin så utrolig nyansert, med et vell av severdigheter og detaljer som ganske enkelt må oppleves for å få muligheter til å ikle seg byens fortid og nåtid.

Die berliner Luft, Luft, Luft
Svulstige ord? Kanskje det, men jeg tror mange nordmenn kan si seg enige, for de er det mange av i Berlin. De bor der eller de kommer gjentatte ganger på besøk for å oppleve atmosfæren som berlinerne selv sammenfatter i strofen «das ist die berliner Luft, Luft Luft…». De elsker gatene, kneipene som ofte er deres andre hjem og kanalene og elvene der de kan oppleve innsiden fra utsiden i forvissning om at byen har flere kanaler enn Venedig, Amsterdam og Stockholm til sammen. De kan besøke severdigheter som er drysset ut over hele byen eller de kan rusle omkring i naturen i det som er Europas grønneste hovedstad. Midt i byen ligger Tiergarten som et livgivende pustehull fjernt fra byens larm. Der kan du vandre i timevis og der kan du forfriske deg i utallige «vannhull».

Nyt byens mangfold
Hvordan du bør bruke tiden i Berlin hvis du er på et kort besøk, som de fleste turistvisitter er? Her kan jeg gi et godt råd fra Trygve Monsen som i flere år var Aftenpostens korrespondent i Berlin: «Nyt byens skjønnhet og mangfold, men ikke bli for grådig! Det er tilstrekkelig med én severdighet før lunsj og én etter lunsj. Da får du tid til å feste deg ved inntrykkene».

Hva man skal velge, ja se det er opp til ens eget interessefelt, enten det er kultur, historikk eller spesielle severdigheter. Kanskje er det en god idé før ankomst å kikke i en guidebok eller google på Wikipedia. Greit nok er det uansett innledningsvis å ta en rundtur med en sightseeingbuss som bringer deg rundt i byen og viser mange attraktive severdigheter og områder. Her kan man hoppe av og stige på der man lyster. Og bruke rundturen til å velge seg ut steder som senere bør besøkes.

Museumsøya – fem overdådige museer
Selv er jeg svak for Museumsøya – eller Museumsinsel som tyskerne sier. Det er Berlins mest kjente museumskompleks som ligger på Spreeinsel midt i byen. Området består av fem overdådige museer som er verdens største museumskompleks. Her finner du kunst fra flere tusen år tilbake og frem til vår egen tid. I Egyptiske Museum ser du den legendariske bysten av Nefertiti, I Altes Museum er det kunst og skatter fra gresk og romersk tid. Pergamonmuseet er verdensberømt for attraksjoner som Istarporten og Pergamonalteret osv.

Museumsinsel er bare en av de svært mange museale attraksjoner i Berlin. Men i den forbindelse er det også verd å minne om det enkelte reiserådgivere i den siste tiden har sagt: La deg ikke overkjøre av storbyens museer. Det kan koste deg dyrt i forhold til mye annet du kan oppleve, det som har å gjøre med natur, arkitektur, rusleturer i nye omgivelser – og ikke minst de forskjellige områders intimitet og særpreg.

Vestens varehus
Du har ikke forsøkt å føle byens puls hvis du ikke har spasert på bulevarden Kurfyrstendamm der du passerer all verdens motebutikker, restauranter (og kneiper i sidegatene) og den utbombede kirken Gedächtniskirche som står som et meningsfylt minnesmerke over krigens ondskap. Kirken er av den grunn ikke restaurert. Men tett inntil er en hypermoderne kirke med vid åpne dører.  På den andre siden av Kurfürstendamm og litt lenger ned i gaten ligger et legendarisk kjøpesenter – Ka-De-We – eller Kaufhaus des Westens som østberlinerne misunte beboerne på den andre siden av Muren. Der får du kjøpe et vell av varer som du trenger – eller ikke trenger. I øverste etasjer er det som må være kanskje Europas lekreste matavdeling . Der kan du kjøpe og spise all som maven begjærer. Prøv østersene, bedre finner du ikke!

2711 betongklosser til minne om helvete

Noen av de 2711 betongklossene til minne om grusomhetene i Europa

Noen av de 2711 betongklossene til minne om grusomhetene i Europa

Selvsagt må du besøke Branderburger Tor som er blitt et symbol for Berlin. Der gikk muren rett forbi, og dit kommer nesten alle turister. Men pass på også å besøke minnesmerket over Europas myrdede jøder. Det er bare 10 minutters gange unna. I sannhet et underlig minnesmerke. Det består av 2711 betongklosser som alle er forskjellige. De kan gå mellom klossene og undre deg over at grusomhetene som de symboliserer virkelig var mulig i vår egen tid. Apropos jøder. 17.000 av dem ble fjernet fra Berlin, nesten samtlige ble gasset i hjel. Et sant helvete. Men siden den gang har det skjedd underlige ting som nesten ikke er til å forstå. Berlin har vært svært påpasselig med å minnes det som skjedde for før og under krigen. Det er tett mellom store og små minnesmerker.  Grusomhetene skal aldri få skje igjen. Samtidig føler mange jøder i Israel frykt for fremtiden, og de omkringliggende stater som gjerne vil utslette den jødiske nasjonen. Den byen de først og fremst flykter til er – Berlin! Der føler de seg tryggest.

Ut på landet – og opplev
Når du først er i Berlin, bør du også oppleve noe av det som ligger i grei avstand fra byen,  for eksempel Potsdam og alt det du der kan oppleve. Slottet Sanssousi er en perle, både innvendig og utvendig. Det er et av de mest berømte hohenzollerslott i Tyskland. Gled deg over arkitektur, kunst og ikke minst den praktfulle parken som er verd et besøk i seg selv.

Cecilienhof i Potsdam der Stalin, Churchill og Truman møttes i 1945

Cecilienhof i Potsdam der Stalin, Churchill og Truman møttes i 1945

Ikke langt fra Sanssouci ligger slottet Cecilienhof. Det var noe keiser Wilhelm II så vidt rakk å bygge for sin sønn før keiserdømmet ble avskaffet. I dag er slottet mest kjent for å være stedet der Stalin, Churchill og Truman møttes i oktober/november 1945 for å «rydde opp» etter krigen. I ettertid må vi konstatere at oppryddingen gikk så som så – men Cecilienhof er et slott som er åpent for besøkende.

En snau halvtimes gangavstand unna ligger den berømte broen Glienicker Brücke der det under den kalde krigen ble utvekslet spioner fra begge sider. Broen er også brukt som bakteppe i spionbøker og filmer.

 

Forkjærlighet for Savigny Platz
Tilbake i Berlin bør du besøke spesielle bydeler som Charlottenburg – og Kreutzberg. Første alternativ er spekket med hoteller, kneiper og restauranter. Den andre bydel er dominert av tyrkere og absolutt severdig. Personlig har jeg en viss forkjærlighet for Savigny Platz i Charlottenburg. Der bor jeg, der spiser jeg – og der drikker jeg min øl og snaps. Et deilig område der du blant annet finner kneipen Zwiebelfisch der flere nordmenn er innrammet på veggen. Der er det gemütlichkeit for alle pengene – og de blir ikke så mange. La oss slutte der, ønske velkommen til Berlin – og si Prost!!!!

 

 

Kommentarer

Annonse