Kommentarer

Reiseliv og livsstil i alvor og glede

Festival: den nye dugnadsånden.

Skrevet av onsdag 2. juli 2015

I år blir det sommerferie i Norge. Det er mange år siden jeg har hatt ferie i Norge, og for å være helt ærlig, var jeg litt usikker på hva man egentlig skal ta seg til i Norge om sommeren. Jeg har kommet frem til at man skal leve i «nået» og hvor lever man vel best  i «nået» enn på festival? 

Jeg er i utgangspunktet ikke et typisk festivalmenneske. Jeg er en rak motsetning av min søster på dette punktet. Hun er hardcore på festival. Hun har vært på Roskilde festivalen de siste 3-4 årene og sovet på en festivalcamp i telt (med alt som hører til her), mens jeg drar på Øyafestivalen og er fornøyd med å kunne reise hjem og sove i min egen seng hele uken. Selv om søsteren min og jeg har to helt forskjellige måter å være på festival, har vi begge gode minner og opplevelser fra festivalene.

Skaper fellesskap
De siste årene har det dukket opp flere og flere festivaler, særlig småfestivaler. Samtidig har de store festivalene blitt flinkere til å inkludere folk ved å booke band og artister innen ulike sjangre. Det har også blitt mer populært å jobbe som frivillig på musikkfestivaler. Kanskje henger det sammen med at Norge er et land med en gammel dugnadsånd.
Det ordet som går igjen når man snakker om festival er ordet «vi», samt følelsen av å ta del i et helt spesielt fellesskap:

«Vi» kikker på på de andre festivaldeltagerne. «Vi» diskuterer og sammenligner musikk med venner og nye folk vi møter på veien. «Vi» kjøper, drikker og søler dyr øl, smiler og ler. «Vi» klager på at det er dyrt og at vi like gjerne kunne dratt på en eksotisk sydenferie, men fordi «vi opplevde den morsomme greia» og fikk se artister som hadde ville sceneshow, var det verdt det.

Festivaler  rom for å skeie ut
Festivaler handler om «nået» eller øyeblikk som tar oss bort fra hverdagens rutiner. De gode festivalopplevelsene oppstår med utgangspunkt i de som arrangerer festivalen, festivalgåerne, stedet og ikke minst det man selv bringer til bordet. Man kan selvfølgelig ikke garantere at det kommer til å skje noe helt spesielt, men det legges til rette for at man skal kunne involvere seg på en annerledes møteplass. Kanskje får du møte artisten du har fulgt siden du bodde på pikerommet, eller kanskje du møter årets sommerflørt?

Det er ingen tvil om at festivaler gir oss rom for å skeie ut, spesielt når vi har ferie og den gode norske sommeren (enten det er sol eller regn).

Med ønske om en god festivalsommer!

Lene Ljødal er kommunikasjons-rådgiver i Lederne og bruker sin egen blogg UTLØP http://www.leneljodal.no/ til å få utløp for tanker og drodlerier.

Annonse