Kommentarer

Reiseliv og livsstil i alvor og glede

Sjekk alltid liten skrift!

Skrevet av onsdag 11. mars 2015

Air Baltic er et lavprisselskap. Det er som kjent Ryan Air også. I Vilnius i Litauen er de to selskapene naboer i avgangshallen. Liten tvil om at også Air Baltic har tatt dette med lavpris alvorlig. Det fikk vi erfare da vi sammen med fem andre skulle reise med det latviske selskapet fra Vilnius via Riga til Oslo.

Dere har ikke sjekket inn via internett, ja, da blir det fem Euro ekstra for hver av dere, var budskapet i innsjekkingsskranken. Selv etter inngående studier av Air Baltics hjemmesider, har det ikke lykkes oss å finne denne bestemmelsen, men selskapet har ganske sikkert sitt på det tørre. Heldigvis var en av oss kjapp nok til å ordne denne innsjekkingen via mobilen, og dyrebare Euro var spart.

Opptil 60 Euro for ekstra håndbagasje

Verre var det med håndbagasjen. Et kolli under åtte kilo og etter bestemte mål, kan du fritt ta med deg inn i flyet. Men ett kolli er ett kolli hos Air Baltic, og da nytter det ikke å prøve seg med en liten ekstra veske eller bag, som de fleste har med seg. Dette var ikke noe problem med Norwegian på vei til Vilnius, og heller ikke med Air Baltic – om du bare betalte.

24,99 Euro er prisen om du har kjøpt billetten direkte fra Air Baltic. 34,66 Euro om billetten er kjøpt via agent. Kommer du til flyet med to stykk håndbagasje, er prisen 60 Euro.

Kontrollerer ved ombordstigningen

Og ikke prøv å gjemme bort bager her i avgangshallen, sa den svært bestemte Air Baltic-medarbeideren, – for jeg kommer til å stå ved ombordstigningen og kontrollere. Og det gjorde hun. Alle i vårt selskap som i tillegg til reisekofferten hadde en bag, krøp til korset og slapp med 24,99 Euro etter å ha betalt ved skranken. En ukjent medreisende hadde tydeligvis ikke skjønt at dette var alvor, og ble trukket 60 Euro for den beskjedne PC-bagen sin.

40 Euro for overvekt

For øvrig er reglene for overvekt også enkle og greie. Veier kofferten din mer enn 20 kilo, betaler du 40 Euro – enten det dreier seg om et eller fem kilo. Tii sammenligning koster det 50 Euro eller Pund om håndbagasjen din er for stor.

Og hva er moralen? Sjekk alt med liten skrift både på billetten og hjemmesiden.

Air Baltic skal ikke blameres for at de er et lavprisselskap. Det er vi som reisende som må vite hva vi utsetter oss for, og ta de nødvendige forholdsregler. Som oftest er det gode alternativer også – og vi slipper kanskje ubehagelige overraskelser. Ja, for ubehagelig var det!

P.S.

Reisenettstedet Travellink har et utropstegn og skriver på sin hjemmeside:

Ved reiser med Air Baltic tilkommer det vanligvis en kostnad for bagasje. Bagasje bestilles og betales før reisen på Air Baltics hjemmeside: www.airbaltic.com eller på flyplassen. Kontakt flyselskapet ang. hvilke regler som gjelder for din reise.

Ja, gjør det! Et godt råd for å unngå ubehagelige (og kostbare) overraskelser.

D.S.

Annonse