Annonse

Lengst nord på Jylland – der Kattegat møter Skagerak. Forbruker

Brøndums i Skagen- vår feriefavoritt

SKAGEN (NyeReiselivsavisen) Nesten alle veier fører til Skagen fra Norge, i hvert fall via havet, enten du velger en av de mange fergene til Danmark eller kommer med din egen båt. Uansett så er Skagen, helt ytterst på nordspissen av vårt naboland, et av våre aller mest foretrukne feriemål.

Tekst og foto: Gullen Øyehaug

Her møtes de to «storhavene» Skagerak og Kattegat i en kaskade av vann og viltre bølger. Vi nordmenn elsker å møte hverandre i havna eller rundt et bord til god mat og drikke. Et av de mest populære møtesteder er ærverdige Hotel Brøndums midt i byen, og det er hit vi skal.

Rett mann på rett plass

Foran døra til det staselige hotellet, som først ble bygd i 1840, blir vi tatt imot av restaurantsjef Kristen Langvold. Her har han virket siden 1985, og ingen tvil om at han er rett mann på rett plass.

-Velkommen til Brøndums, kom inn i varmen inviterer han. Det er en veldig kold vind i dag, fortsetter han, hva med en kopp kaffe?

Vi dumper ned i de myke lenestolene i stuen, og får hele historien om det berømte hotellet servert sammen med hjemmebakst og nytraktet kaffe.

Eldste delen fra 1874

Brøndums – gammelt og ærverdig hotell som holder stilen.

Brøndums – gammelt og ærverdig hotell som holder stilen.

Etter at hotellet brant ned, ble det bygd opp igjen og i dag er den eldste delen fra 1874. Hotelleieren Degn Brøndum var en sjeldent bereist mann på den tiden. Da hans lillesøster Anna giftet seg med kunstmaleren Michael Ancher, startet historien om de berømte Skagenmalerne, som den dag i dag er hovedårsaken til turistflommen til Skagen og Brøndums hotell.

Den snille hotelleieren – og «det gode liv»

Mange av de unge kunstnerne gikk på Kunstakademiet i København, og ryktet om den snille hotelleieren som lot fattige kunstnere bo på hotellet mot å betale med malerier, nådde fram. Og da de også fant ut at datidens helter som var fiskerne, stilte opp gratis som modeller til maleriene, tok det ikke lange tiden før de reiste nordover mot Skagen. Flere av kunstnerne hadde også vært i Paris, og der erfarte de at en god og gratis modell, var en sjeldenhet. Det berømte Skagenlyset var det visstnok ikke så mye snakk om den gangen, men «det gode liv» på Brøndums med mange og lange fester og villige modeller tiltrakk mest, i hvert fall ifølge Jacob Stig Nilsen, pressemedarbeider ved Skagen Museum.

Ikke fornøyd med øl og hjemmebrent

Hotelleieren Degn Brøndum, som heldigvis tjente gode penger på handelsvirksomhet innen skipsfart, syntes det var morsomt med søsteren og svogerens kunstnervenner, og han skjønte fort at den slags folk ikke ville være fornøyd med øl og hjemmebrent. Kunstnerne hadde jo vært i Paris og fått smaken på sjampanje og vin, og Degn sørget for solide skipslast med godsakene opp til fiskerlandsbyen Skagen. Han opparbeidet med tiden en diger kunstsamling, som i dag kan beskues på Skagen Museum, noen få meter unna Brøndums hotell.

Kronprinsen moret seg kongelig

Skagenbaderne – den gang og nå. Du treffer dem på Skagen Museum til 31. oktober.

Skagenbaderne – den gang og nå. Du treffer dem på Skagen Museum til 31. oktober.

Her henger de, store og kjente bilder vi alle har sett, P.S Krøyers» Fiskerne trekker garn» og «Sommeraften på Skagen» som noen av de flotteste. I dag regnes ekteparet Michael og Anna Ancher, P.S Krøyer og Laurits Tuxen som de fire store Skagenmalerne, men også Oda og Christian Krohg var flittige gjester.  Laurits Tuxen hadde for øvrig gjort til levevei å reise rundt i Europa for å male kongefamilier, og fikk med seg kronprins Christian X til byen da jernbanen til Skagen ble etablert. Kronprinsen fikk bygget sin egen leilighet på hotell Brøndums og moret seg kongelig med de festglade kunstnerne inntil han ble konge. Lillebroren til Christian var forøvrig vår egen kong Haakon.

Med jernbanen fulgte også rikfolk som hadde hørt om det spennende og ville kunstnerlivet som foregikk langt der opp i nord. Skagen var blitt et turistmål.

Beholder atmosfæren

Tilbake til dagens hotell Brøndums.

Restaurantsjef Kristen Langvold på Brøndums har vært rett mann på rett plass helt siden 1985.

Restaurantsjef Kristen Langvold på Brøndums har vært rett mann på rett plass helt siden 1985.

-Vi er et klassisk hotell og legger vekt på historien og samhørighet til Skagenmalerne, forteller restaurantsjef Kristen. Her skal minst mulig forandres, derfor har ingen av værelsene i hovedbygget egne badeværelser, fortsetter han. Heller ikke TV. Det ser ikke ut som om dagens gjester har noe imot å benytte felles bad og toalettrom i gangen, for vi har mange gjester. Når vi renoverer hotellet, prøver vi å beholde atmosfæren slik den alltid har vært her på Brøndums, smiler Kristen. – Det vil uansett alltid være et hotell som er finere, derfor tenker vi mest på å bevare. Vi er et nisjeprodukt med sentral beliggenhet, et godt kjøkken og en spennende historie.

I 1946 ble den daværende spisesalen på hotellet, som var fylt av familien Brøndums kunstsamling innfelt i veggpanelene, overført til Skagens Museum og kan beskues her.

Alle de klassiske danske rettene

Dagens nydelige restaurant summer av glade gjester, her er det fullt både til lunsj og middag. De hvite, stivede dukene lyser opp de dunkle rommene og skaper en unik stemning. Her spises det deilige danske smørbrød, stekt rødspette og alle de klassiske, danske rettene vi er så glad i. Det er ingen selvfølge nødvendigvis, Skagen er ellers fylt opp med restauranter med pizza og annen internasjonal mat.

-Her på Brøndums vil vi alltid servere den klassiske danske maten, og vår fiskesuppe og rødspette servert med tyttebær har alltid vært her, med de samme oppskriftene, smiler Kristen.

Skagen 2011

Ja, hvorfor ikke smake på trøffelbollene når du først er ute på tur…

Ja, hvorfor ikke smake på trøffelbollene når du først er ute på tur…

Her mangler ingenting til frokosten – eller morgenmaden, som vi sier her nede.

Her mangler ingenting til frokosten – eller morgenmaden, som vi sier her nede.

«En aften på Brøndums»

Skal du virkelig slå på stortromma en aften, og det er det mange som gjør, velger du konseptet «En aften på Brøndums». Da får du først sjampanje, femretters meny med viner og kaffe med konjakk, og Petit Fours servert i stuen til slutt. Er det sommer og fint vær, nytes ettermiddagskaffen med hjemmelaget bløtkake i den deilige hagen som virkelig hensetter deg til fordums dager.

-Hovedbygningen har 20 rom, ca tohundre meter nede i gaten har vi Admiralgården med 25 rom, hvorav halvparten har egne badeværelser, forteller Kristian.

Priser på Brøndums:

Fra Dkr 1450,- for to personer med frokost.

Smørrebrød: 100,-

Øl:70,-

3 retters middag: 495,-

«En aften på Brøndums»: 1650,-

Ferger:

Det går ferger fra Oslo, Larvik, Langesund, Kristiansand, Stavanger og Bergen til Hirtshals og Frederikshavn. Deretter ca 50km med bil eller buss.

Må se:

Gå ikke glipp av Grenen, naturfenomen der havene møtes.

Skagens Museum med Michael og Anna Anchers Hus

Gamle Skagen, feriehus med strand. Nydelige hus.

Les mer

Brøndums Hotel

Kommentarer

Annonse