Annonse

Reisemål

Deilig å være norsk på Jylland -også for barna

Århus og Jylland er fremdeles et topp feriereisemål for familier. Småfolket vårt fikk teste ut noen aktiviteter og ble ikke skuffet.

Neste år er Århus, Danmarks nest største by, Europeisk kulturhovedstad. Det betyr storsatsing når det kommer til kulturelle aktiviteter, og barna satses det mye på. Vi tok med noen småfolk og dro til Jylland for å sjekke om det stemmer at det er deilig å være norsk i Danmark, også når du er barn. På to dager rakk vi ganske mye, og barna på 5,7,9 og 11 år var sjefene på turen.

Kulturhovedstad

THE BOY. Gutten er imponerende med sin størrelse og nydelige detaljer laget av kunstneren Ron Mueck.

THE BOY. Gutten er imponerende med sin størrelse og nydelige detaljer laget av kunstneren Ron Mueck.

Først ut litt kultur: ARoS, Århus store stolthet og moderne museum. Småfolket lot seg imponere av skulpturen BOY, en fem meter høy skulptur laget av australieren Ron Mueck. Den enorme gutten er nydelig laget og er veldig realistisk.  Likevel var det toppen av museet, formet som en enorm sirkel i regnbuens farger som vakte størst begeistring. Mens du går rundt skifter byen farge etter hvor du befinner deg, veldig morsomt for alle. Gratis inngang for barna.

Lek og moro

Vi reiser videre til Djurs Sommerland. En snau halvtime med bil utenfor Århus ligger dette barneparadiset. Småfolket vårt fant alle sine favoritter og best av alt, det duskregnet og dermed var det svært god plass. Ingen kø på noen av attraksjonene, her var det bare å kjøre på med berg og dalbaner, karuseller og alt hva ungene måtte ønske. Den store parken er delt inn i forskjellige land: Vikingland, Mexicoland, bondeland, badeland, westernland og flere andre. Absolutt noe for enhver alder. Og rundt omkring står store griller klare for mor eller far til å diske opp med godsaker. Det mangler heller ikke på serveringssteder, vi valgte buffelunsj til under en hundrings per person, pizza, pasta og tacomat. Inngangspris i parken 270 danske kroner per person, barn og voksne.

Årets nyhet i parken heter Juvelen og de tre eldste blant småfolket holdt den som favoritt. Hadde det vært opp til dem, kunne vi blitt i Djurs i flere dager, men vi skulle videre og neste stopp: Rovfuglshow. Falconer Flemming ledet oss gjennom et spennende show, og fortalte om den fire tusen år gamle jakttradisjonen på et rivende raskt dansk. Småfolket falt nok litt av, men til gjengjeld kviknet de raskt når Flemming etterlyste frivillige til å la rovfuglen lande på armen deres. Godt beskyttet med skinnhanske var det mange som fikk nærkontakt med hauk, falk og noen søte små ugler.

 [bxslider id=»jylland-og-barna»]

«Fængselsfugler»

Kvelden kommer og småfolket skal legge seg (også voksne blir trøtte etter en sånn dag), men da vi ankom det nedlagte fengselet som var kveldens overnattingssted lot Ole Lukkeøye vente på seg.

Fængselet utenfor byen Horsens ble nedlagt i 2006 etter å ha vært fengsel i 150år. I dag er det museum og overnatting for de som tør! Museet er utrolig morsomt lagt opp, du får «utlevert» din egen fange som du følger rundt og ser hva han opplevde under sine år i Horsens fengsel. Det ble i overkant spennende da en av småfolket snek seg inn på en celle og smalt igjen døra etter seg. Den var, selvsagt, umulig å rikke på, og det var flere hundre nøkler som måtte prøves før «fangen»vår igjen var ute i det fri. Og forsikringer fra de ansatte om at dette skal aldri skje igjen. En forhåpentligvis god historie for fremtiden og natten på celle 7 forløp knirkefritt. Etter ønske får du også servert deilig kveldsmat og frokost i fængselskafeen, og natten koster 350 danske kroner for en celle, plass til 3.

Vi kan trygt slå fast at Danmark er helt topp for store og små. Bor du i Århus har du en mengde aktiviteter for barna innen en times biltur. Legoland, Randers Regnskov med eksotiske dyr, Juelsminde Havn med Danmarks beste spahotell er også populært. Småfolket og jeg kan bare si oss enige i ordtaket: Det ER deilig å være norsk i Danmark fremdeles.

 

Kommentarer

Annonse