Annonse

Utrettelige Christian Ringnes ønsker velkommen i pøsende regnevær Forbruker

Ny og struttende skulptur

Skulpturen fremstiller noe som er en mellomting mellom mann og kvinne, men det dominerende elementet er en kjempestor og eksplosiv fallos

Tekst og foto Alf G. Andersen

EKEBERGPARKEN (NYEREISELIVSAVISEN)Man kan si hva man vil om eiendomsbesitteren Christian Ringnes – men skyggeredd er han ikke! Lørdag hadde han invitert et stort antall gjester til Ekebergparken for å avduke enda en ny skulptur i denne parken som de siste årene har fått så stor omtale.

 Avdukingen ble en seanse det ikke blir lett å glemme. Pøsende regnvær, kanskje årets fuktigste dag, provoserende kunst, generøse omgivelser med telt, mat – og drikke som strømmet ned like mye som regnværet. Og midt i det hele en strålende opplagt Christian Ringnes i gul sydvest og med en bukse som var like skinnende gul som skulpturen som ble avduket. Og skulpturen? Den var en høyreist og rak fallos som fra denne dag skal ønske besøkende velkommen til Ekebergparken. Snakk om et takk for sist til gruppen av kverulerende kritikere som har beskyldt Ringnes for å skape en antifeminin kvinnepark!

Slik ser det ut, det siste innslaget i Ekebergparken, struttende, lett synlig – og for enkelte provoserende

Slik ser det ut, det siste innslaget i Ekebergparken, struttende, lett synlig – og for enkelte provoserende

 Kunst eller kitsch?

Men før vi fordyper oss mer i den siste skulpturen som vekker begeistring, undring og enkeltes avsky, la oss gå litt tilbake til da den nye parken begynte å ta form. Kritikerne hevdet at det var et inngrep mot umistelig (!) natur, parken var et håpløst innslag i kvinnebegeistringen til Ringnes – og skulpturene var intet annet enn verdiløs kitch. Hva med skulptører som August Rodin, Salvador Dali, Pierre-August Renoir, Gustav Vigeland, Per Ung, Damien Hirst, Dyra Vaa og Fernando Bolero? Kitch?

Angrepene var heftige og navnene bak var prydet av professortitler og kjendisbegrepet. Jeg tror at mange av kritikerne for drøye to år siden i dag sitter musestille og undrer seg over hva som egentlig skjedde. For meget har skjedd. Blant annet kåret The Wall Street Journal for et halvår siden Ekebergparken til en av verdens fem fremste skulpturparker! Parken er blitt en attraksjon på linje med Vikingskipsmuseet, Vigelandsparken og Holmenkollen. Cruiserederiene er nøye med å legge parken inn i sine sightseeing-programmer i Oslo.

 Sex, liv og død

Men tilbake til skulptur nummer 35 som er plassert rett ved parkens inngangsparti ved Kongsveien. Den er signert av britiske Sarah Lucas, og både form og innhold er avgjort av det provokative slaget. Skulpturen fremstiller noe som er en mellomting mellom mann og kvinne, men det dominerende elementet er en kjempestor og eksplosiv fallos. Det hele er så knallgult som det går an, og navnet er «Deep Cream Maradona». Sarah Lucas presenterte for øvrig denne skulpturen i 2015 under verdens største utstilling i sitt slag, Biennalen i Venedig. Flere av hennes verk preges av temaer som sex, liv og død. Resultatet blir ofte nyskapende og lekende kunst preget av humor og ironi. I denne settingen kan Ringnes bruke ironien til å si takk for sist til dem som hevdet at parken ville bli en vulgær og kjedelig «kvinnepark».

Sarah Lucas var hjertelig til stede under avdukingen som for øvrig ble utført av statssekretær Bård Folke Fredriksen som også var en av støttespillerne til Ringnes da det tordnet som verst.

Sarah Lucas er en av Englands mest anerkjente kunstnere, og er en del av gruppen Young British Artists som profilerer seg ved å opponere mot det etablerte. Et annet medlem av gruppen er Damien Hirst som også er representert i Ekebergparken.

Avdukingen ble altså en minneverdig seanse. Det begredelige været til tross, hadde hundrevis av gjester trosset værgudene for å bli med på tilstedeværelsen av en ny skulptur.

 80 skulpturer – og gondolbane?

Hvordan skal dette ende? Ikke vet jeg, men det har vært antydet en foreløpig målsetting om 80 skulpturer i parken! Det går også forlydender om at den(de) neste vil være på plass neste vår. Da er man kanskje også nærmere enda et løft for Ekebergparken – en gondolbane fra Bjørvika. Det vil utvilsomt løfte attraksjonen til nye høyder. Men før den tid er det bare å ta turen til Ekebergparken for å la seg underholde, provosere – eller glede seg over det Christian Ringnes har fått til. Skulpturer spredt ut over et historisk landskap med nennsom hånd, vedlikeholdte stier og ny belysning som også inviterer til kveldsbesøk. En park der skogen stort sett har fått stå i fred, bortsett fra fjerningen av kratt og tjerr.

Men gå og se selv, da vel!

 

Kommentarer

Annonse