Annonse

Alingsås, som ikke alle svensker engang vet hvor ligger, har de siste årene notert mellom 80 og 90.000 besøkende hver oktober, en av årets tristeste måneder. (Foto: Rolf Forsdahl). Aktuelt

En herlig oppskrift på vellykket nærturisme

ALINGSÅS (NyeReiselivsavisen) Første spørsmål: Finnes det èn kommune som ikke ønsker å øke antall besøkende eller som ikke ønsker at egne innbyggere skal vekk fra sofaen og ut til kultur- eller friluftstilbudene man kan tilby?  En ond tunge foreslo Sørum, men han kom fra nabokommunen Fet, så hans hensikt var åpenbar…

Annet spørsmål: Har du bodd på hotell i Alingsås? Alingsås i Sverige… ca 5 mil nordøst for Gøteborg? Ikke? Du er i godt selskap… Alinjgsås er en liten by med ca 24.000 innbyggere, og har likeså lite av spesielle severdigheter som.. ja, Elverum, som har omtrent samme innbyggertall. Oj, her hører jeg allerede protestene fra Østerdalens inngangsport, men kan vi ta det en annen gang, please? Poenget mitt er dette:

Alingsås, som ikke alle svensker engang vet hvor ligger, har de siste årene notert mellom 80 og 90.000 besøkende hver oktober, en av årets tristeste måneder. Lokal hotellnæring opplyser at det er rundt 45.000 ekstra gjestedøgn denne måneden. Hva i alle dager har Alingsås gjort?

Bruker høsten

Oktober byr på noen egenskaper de andre høstmånedene savner – i alle fall i de sørlige traktene av Skandinavia. Det begynner å bli tidlig mørkt, men løvtrærne har det meste av sin bladprakt i behold – attpåtil i gnistrende farger! Og Alingsås har, som så mange andre mindre byer, parkområder og gangveger i eller like ved sentrum.

Så bruker man disse attributtene til å skape noe som startet som en lokal tilstelning, men som nå har blitt kjent langt utover Alingsås’ grenser, ja, også i utlandet: Lights in Alingsås.

Lysskulpturer, guiding, kulturtilstelninger og underholdning

Ikke minst takket være LED-teknologien kan enkle og lite energikrevende lyskilder raskt rigges til. Skulpturer som er designet for belysning, enten innenfra eller utenfra, settes opp og får et spektakulært og iøynefallende liv, enten alene eller som en del av en større montasje. Fargene skifter fra purpurrødt til dypt blått, grønt, solgult eller – helt mørkt. Kunstneren bak de enkelte skulpturene har programmert inn farger og utfasingsfrekvenser etter hva hun eller han vil uttrykke. Årets tema var «Emotions».

Det arrangeres guidede turer langs «lysløypa» som for øvrig er diskret merket med grønne, små lys på trestammer eller lysstolper der det er et lite opphold mellom lysfyrverkeriene. Guidene forteller om kunstverkene og deres opphavsmenn/kvinner, og sper på med lokale anekdoter. Det arrangeres flere slike turer om kveldene – flere i helgene enn på hverdagskveldene.

Lokale arrangører holder konserter eller teateroppvisninger enten som en del av, eller i tillegg til «lysfestivalen».

Moder natur er den største utstilleren

En stor del av den et par kilometer lange turen går gjennom parkanlegg med majestetisk løvskog. Trærne har også fått sine lyskostymer fra kilder på bakken eller omkringstående trær eller stolper. De levende trekronene gir en visuell fargeballett mot nattehimmelen, hvor fallende løv som danser i vinden blir langsomme stjerneskudd i lysstrålene. Noen steder gir refleksene i en liten elv som renner gjennom byen det ekstra, magiske elementet som fører til at intet mobilkamera er tørt.. eh, uvirksomt. Ti tusener av snap’er, FB-profiler eller instagramkontier oppdateres og oppdaters igjen – en fantastisk markedsføring, selvfølgelig.

Bygningene er med!

Løypa starter ved togstasjonen. Fasaden på den lange, lave bygningen har selvfølgelig fått sin lyssminke. Det samme har Tinghuset man passerer i den siste delen av løypa. Vinduene er tildekket innenfra, og et skiftende lys fra spot’er inne i rommene får vinduene til å bli store, rektangulære fargepaletter i skjønn harmoni med de skiftende fargene på fasaden.

Også private langs løypa benytter anledningen til å leke med lys: Fasader, inngangspartier og hager glitrer i en litt Disney-preget drakt. Ikke overdrevent, ikke vulgært, men bare artig.

Folkefest for store og små

Vi var der den nest siste lørdagen i oktober. Og vi var ikke alene! Deler av løypa ledet tankene hen til 17. mai- opptog hadde det ikke vært for fravær av flagg og dagslys. En av forklaringene til den entusiastiske stemningen blant barn i alle aldre, var den store samlingen av radiostyrte biler som kjørte sammen med de gående. Og vi snakker ikke de billige leketøy-variantene. Nei, her var det snutetrailere med krom og lyd, trucker med vinsjer og hissige politibiler med blinkende utrykningslys. Alle med veldig livaktige LED-lys i front – og baklys, og i de mange ekstralysene de fleste var utstyrt med

 Den store samlingen av radiostyrte biler kjørte sammen med de gående.

Den store samlingen av radiostyrte biler kjørte sammen med de gående.

Noen pappaer hadde utstyrt barnevognene sine med tilgjengelige lyslenker og lykter for å konkurrere om oppmerksomheten. En og annen hundeier hadde også utstyrt bikkja, halsbånd og lenke ditto. Entusiasmen fra publikum forble dog urokkelig rettet mot de radiostyrte hobbybilene.

Og en perle av en italiensk restaurant…

Litt etter halvgått tur går løypa over en liten bru hvor trærne langs elva danser i de mest intense farger. Og der ligger Momenti Liberi – fantastisk mat, fantastisk service, flott beliggenhet. Kunne ikke blitt bedre. Bord bør bestilles…

Et enkelt konsept – som kan kopieres i en eller annen form!

Lysfesten i Alingsås krever ikke store investeringer. Men man må ha lokale krefter som ser muligheter og som tenker utenfor boksen. Som engasjerer kunstnere, artister og politikere. Som ser muligheter der vi andre bare ser en grå og mørk oktober. Jeg ser for meg mange steder her hjemme der man kunne få til noe lignende, men jeg velger å kaste hansken til Larvik. Lysfest-løype i Hammerdalen, lysskulpturpark på Batteristranda og eget lysfest-opplegg i Bøkeskogen? I hele oktober…?

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Annonse