Annonse

Østfasaden av råduset med den astronomiske klokken, funkler i rosa lys. Foto:E.Kristoffersen Forbruker

Europas kulturby 2016

WROCLAV (nyeReiselivsavisen) Wroclaw, sammen med San Sebastian i Nord-Spania er årets kulturhovedsteder i Europa. Dette blir et år spekket med kunst og kultur i en av Polens eldste byer. Med gode flyforbindelser og kort avstand fra Norge så er det bare å reise avgårde.

Historisk by midt i Europa

 Wroclaw var kjent som Breslau under Tysklands regjeringstid fra 1526 – 1945. Byens navn er av slavisk opprinnelse og en tsjekkisk hertug grunnla byen her på slutten av 900-tallet. Wroclaw er den viktigste byen i Silesia (Slask) og har et velrennomert universitet grunnlagt i 1702. Skolen har huset mange Nobelpristagere og er en av Europas mest verdifulle bygninger fra barokken. Universitetet ligger langs Oders (Odras) bredd, elven som renner gjennom byen. Bysentrum, Stare Miasto, utviklet seg på elvens venstre side. Byen er også en Hansaby og under Preussens styre, var Breslau den sjette største byen i riket og et av de betydeligste kultur-, industri- og vitenskapssentrene i Tyskland.  Under andre verdenskrig ble en stor del av byens jødiske befolkning på 10 000 drept av nazistene, og samme skjebne møtte mange tsjekkiske og polske fanger. 7. mai 1945 kapitulerte «Festung Breslau», en tredjedel av byen ble ødelagt og over 60.000 mennesker ble drept eller frøs i hjel under okkupasjonen. I de første vanskelige etterkrigsårene lå byen også under sovjetisk administrasjon, hvis politikk ikke alltid var samstemt med Polens interesser.

[bxslider id=»wroclav-2″]

Arkitektoniske perler

Til tross for omfattende krigsødeleggelser overlevde mange av Wroclaws originale bygninger, og etter krigen ble gamlebyen møysommelig gjenoppbygd til sin opprinnelige skjønnhet. I dag er den en unik by i europeisk sammenheng, med arkitektur påvirket av bøhmisk, østerriksk og prøyssisk stil. De fleste bygninger er bygd i gotisk- og barokkstil. Wrocław har også moderne bygninger, og det er forståelig at byen er valgt som Europas kulturhovedstad. Hele gamlebyen er av interesse, først og fremst torget med sine kjøpmannshus. Torget Rynek,som betyr ring er Europas nest største plass (etter markedsplassen i Krakow). Markedsplassen ble i sin tid oppmålt og omgitt av en ring med hus, i tillegg til byens arkitektoniske perle, det gotiske rådhuset, som ble reist midt på plassen i siste halvdel av 1200-tallet. På 1400-tallet ble rådhuset ombygd i sengotisk stil, og i år 1580 tilført den karakteristiske østfasaden med astronomisk ur. Byen har mange kirker som er verdt et besøk, blant andre, St. Elisabeth-kirken og St. Maria Magdalena-kirken. Den klassisistiske operabygningen ligger rett ovenfor det moderne musikk palasset hvor åpningsgallaen for «kulturåret» fant sted. Wrocław er også kjent for sin zoologiske hage, og på sommerstid kan man nyte naturen i byens mange parker eller ta en båttur på elven hvor 220 broer krysser Oder og bielvene i byen.

[bxslider id=»wroclav»]

 

Europas kulturhovedstad 2016

Formålet med Europeisk kulturhovedstad skal være å bringe Europas befolkning sammen gjennom kunst og kultur, men har siden 2011 kun vært forbeholdt EU. Før den tid har både Bergen ( 2000), og Stavanger/Sandnes(2008) vært Europeiske kulturhovedsteder.Wroclaw har til alle tider vært en smeltedigel for forskjellige kulturer, religioner og språk. I 1997 gikk elven Oder over sine bredder og en «hær» av frivillige reddet uerstattelige bøker fra universitetets oversvømte rom. Etter den andre verdenskrig bygde innbyggerne møysommelig opp byen sin igjen. Som en opposisjon til det sovjetiske styret, begynte noen av Wroclaws innbyggere å sette opp små dverger, krasnale, rundt i byen. I dag er det ca 150 dverger som titter frem på gater og torg rundt omkring i byen. Krasnalene ble et symbol på motstand ikke så ulikt nordmenns bruk av røde nisseluer under Tysklands okkupasjon.

Polen, et gunstig reisemål i 2016

Uansett hvilken årstid man velger å reise til Wroclaw, vil det være en by full av kultur og arrangementer både i kulturåret 2016 og senere år. Mange flyselskap flyr til Wroclaw eller andre polske byer- Det går ferjer til Polen fra Sverige hvis man foretrekker å kjøre med egen bil. Polens valuta zloty er gunstig for oss nordmenn nå når både dollar og euro har skutt i været.

 

FAKTA:

  • Wroclaw er Polens fjerde største by.
  • Rutefly direkte fra Norge eller via en hub i Europa.
  • Båtturer på Oder på sommeren.
  • Norsk konsulat i Wroclaw, Rynek 7. Ambassade i Warszawa.
  • Valuta: 1zloty = ca 2kr.
  • Leiebilkontorer på flyplassen.
  • Greie buss- og togforbindelser

BØKER:

  • Wroclaw, guidebook, 2013
  • Poland, Eyewitness Travel, 2010

WEBADRESSER:

 

Kommentarer

Annonse