Annonse

Forbruker

Eventyret er nærmere enn du tror

HAMBURG (NYEReiselivsavisen) Joda, vi nordmenn er reisevante, og mange av oss kjenner Europa som vår egen bukselomme. Men merkelig nok er en av de nærmeste og mest spennende storbyene oversett av de fleste av oss. Hamburg!

Bare halvannen time med fly og proppet med severdigheter og attraksjoner, for den som er villig til å tilegne seg det Tysklands nest største by har å tilby. Jeg må imidlertid innrømme at jeg, etter flere opphold, kjenner Hamburg bedre enn folk flest. Men jeg må også innrømme at det til nå har vært et hull i mine kunnskaper om storbyen ved Elben. Det var da jeg, under mitt siste besøk, ble anmodet om å besøke byens modelljernbane.

Det lureste jeg har gjort på lenge

Forslaget brakte meg i dype tanker. Hvorfor i huleste skal jeg bruke tid på å besøke en modelljernbane i Hamburg? Leketog er da bare for barn. Det er mye annet jeg kan tenke meg å bruke tiden på når jeg først er i denne vakre havnebyen. Men forslaget om å kaste bort tiden, kom fra en tysklandskjenner og en god venn som vil meg vel. Derfor bestemte jeg meg likevel for å bruke en halvtime eller to i en ombygget lagerbygning ved bredden av Elben. Det er det lureste jeg har gjort på lenge.

En uvirkelig verden som er virkelig

Hamburg Et bybilde i Tyskland

Hamburg et bybilde i Tyskland – Foto:Alf G.

Snakk om å komme direkte til eventyrland – og installasjoner som er så overveldende at man knapt nok tror det før man ser det. Modelljernbanen i Hamburg er verdens største, så omfattende at det krever flere timer for å få med seg det mest synlige og imponerende. Hør bare! Da jeg passerte inngangsdøren ble jeg overveldet av inntrykk som nesten er uvirkelige. Foran meg piler, glir og tøffer nesten 1000 tog med til sammen 12.000 vogner. Det lengste toget er på over 14 meter. Her er flere hundre tusen trær og drøye 200.000 mennesker. Det hele er ordnet i forskjellige installasjoner som forestiller byer og landskap i Tyskland, Østerrike og Sveits. Her besøker vi Grand Canyon og Las Vegas. Selv Nord-Norge med Tromsøkatedralen er med sammen med oljeinstallasjoner og fartøyer. Miniature Wunderland benevner tyskerne sin praktfulle severdighet.

Nord-Tysklands største attraksjon

I Nord-Tyskland karakteriseres modelljernbanen som landsdelens største attraksjon. Over en million besøkende pr. år – og antallet vokser raskt. Dette overgår nok forventningene til brødrene Frederick og Gerrit Braun da de i begynnelsen av dette århundre besluttet seg for å anlegge en modelljernbane i den fraflyttede lagerbygningen.

I dag består modelljernbanen av åtte forskjellige avdelinger som alle er spesielle og forteller sin egen historie. Eller hva skal man si om «flyplassen» utenfor fantasibyen Knuffingen? På dette 150 kvadratmeter store området ser vi fly taxe bortover rullebanen, de lander og tar av og forsvinner i det store intet. Noen av dem glir inn i hangarer. Her er til sammen 40 passasjerfly og rundt dem kretser mennesker og biler.

80.000 tilskuere og 900 biler

Hamburg Kø for å komme inn på stadion

Foto: Alf G.

Hamburg er en fotballinteressert by, og selvsagt er også et fullsatt fotballstadion med nær 80.000 forevigede tilskuere en del av det hele. Tusenvis står også i kø utenfor for å komme inn. I byene hører vi også ulende sirener fra ambulanser og brannbiler under utrykning. I Knuffingen er det over 200 computerstyrte kjøretøyer som haster til og fra. Til sammen i hele anlegget er det over 9000 biler og nesten 4000 hus og kaier. Alt er smått, og alt er overdådig. Tilskuerne rusler fra avdeling til avdeling og koser seg og lar seg imponere av storheten ved det lille. Mange av barna står med åpen munn og gestikulerer begeistret over det de ser. Hvert 15. minutt siger natten på. Det blir mørkt, men de 33.000 lysene fra biler, leiligheter, gater og plasser skaper en trolsk stemning.

Jeg rusler rundt sammen med mange interesserte voksne og begeistrede barn som knapt nok tror det de ser. Og jeg undrer meg over hvorfor jeg ikke kjente til denne attraksjonen fra før. Kanskje ikke så rart. I ettertid har jeg besøkt en rekke hjemmesider tilhørende byråer og reiseselskaper som inviterer til å besøke Hamburg. På mange av sidene er ikke Miniature Wonderland nevnt med et eneste ord. Vi kan lese om katedraler, museer, om Reperbahn med sine syndige omgivelser, og det praktfulle havneområdet som er en severdighet i seg selv og om de mange kanaler og broer (broer er det flere av enn i Venezia). Men lite eller ingenting er skrevet om det som kanskje er den største attraksjonen i Nord-Tyskland. For å bekrefte modelleventyret som brødrene Braun har skapt, anbefales å gå inn på hjemmesidene som finnes under «modelleisenbahn Hamburg».

Ferdig i 2020 – for 170 millioner kroner

Hele anlegget er altså forholdsvis nytt. Avdelingen Skandinavia ble fullført i 2005. Der finner vi imponerende havneområder med 16 skip som reiser fra havn til havn, vi finner oljeinstallasjoner ute i havet og en rekke kaier der det er hektisk virksomhet. Avdelingen med Sveits ble fullført i 2007.

Plassen tillater dessverre bare å nevne enkelte av installasjonene. Men uansett hvor mye som beskrives, blir det bare en komposisjon av ord i forhold til å se eventyret med egne øyne. Jeg våger derfor å påstå at på tross av Hamburgs mange øvrige attraksjoner. er modelljernbanen i seg selv et herlig reisemål.

Største og mest imponerende

Det beste av alt – verdens største og meste imponerende modelljernbane skal bli enda større. De åtte forskjellige avdelingene skal i 2020 har blitt til 12 installasjoner der også Italia, Frankrike og Afrika er representert. Så langt vil utbyggerne ha investert 170 millioner kroner for å komme i mål. I mål? Bak kulissene heter det at utbyggerne har enda flere og enda større planer. Hva de innebærer, er ikke mulig å få bekreftet. Men vi kan gå ut fra at de de vil forlate begrepet «verdens største» og erstatte det med grensesprengende installasjoner der de kombinerer tysk grundighet med eventyrlig lekenhet og fantasi. Men ord vil aldri være dekkende nok. Reis til Hamburg da vel, og se selv!

Hamburg Fra flyplassen

Foto: Alf G.

Kommentarer

Annonse