Annonse

Ukjent reisefoto - Brødrene Brunskow 1893 Forbruker

Feriebilder før og nå

Det var litt mer kronglete før - men enklere å holde styr på

Forsidebildet viser fotoutstyr fra en tidsepoke som for lengst er borte. Det interessante er at til tross for det omfattende utstyret som måtte til for å ta bilder så var det allikevel noen som lastet kjerra full og reiste av sted. Nå var det vel ikke primært feriebilder som var målet, men reisefotografier var det i hvert fall.

På den tiden ble det benyttet negativer av glass som film – og de måtte fremkalles i egne kjemikalier i et totalt mørke. Vi snakker om mange timers etterarbeide etter en liten fotoshoot. Og så var det et lite praktisk problem – hvert negativ veier 250 gram. Hvis vi sammenligner med de gode gamle filmrullene fra vår tid med 36 bilder på ville tilsvarende mengde i glassnegativer veie 9 kilo. Da ville nok overvekten vært garantert ved innsjekk på Gardermoen.

Glassnegativer og SD kort Foto: Elsa Grimsmo

Glassnegativer og SD kort Foto: Elsa Grimsmo

Trekker vi sammenligningen videre og ser på SD-kortene som benyttes i dagens digitalkamera så ville en tilsvarende mengde glassnegativer fort veie over 700 kilo – da trenger vi 30 kofferter bare til feriebildene og selv ikke SAS Plus kan redde oss da….

 

MEN – når vi snakker om digitale bilder; når tok du sikkerhetskopi sist? Og har du styring på hvor bildene er og er de sortert og har du tagget dem og laget fotobok og…… Dessverre er det slik at vi blir fasinert av hvor lett det er å ta bildene, men de aller færreste får utnyttet dem slik at de kommer til sin rett. Men neste ferie – da……….

 

Kommentarer

Annonse