Annonse

Finnskogtoppen velværehotell. Reisemål

Finn roen på Finnskogtoppen

Deilig velvære i de dype skoger.

Finnskogtoppen velværehotell,» et sted der alt er til for å gjøre deg vel» som det står i brosjyren. Gjett om jeg gleder meg til to herlige dager her. Sunn mat, trening og tid for å pleie seg selv i rolige omgivelser, det blir ikke bedre enn det?

Jeg suser gjennom de dype skoger mot hjertet av selve Finnskogen, stedet med det rare navnet Svullrya. På begge sider av riksgrensen brer skogen seg, oppkalt etter de finske innvandrerne kalt skogfinner som kom hit på 1500 og 1600 tallet. Fra Sølør i Norge til Värmland i Sverige er det granskau så langt øye kan se, og enda lenger enn det. Norges lengste elv Glomma renner stillferdig gjennom det vinterkledde landskapet av skog og storslått natur som virkelig lever opp til begrepet «de dype skoger». Flere hundre tjern, sjøer og bekker ligger som perler på en snor og dyra trives godt her også. Det ER mulig å støte på bamsefar her, men lite sannsynlig.

UT PÅ TUR:Vinteren er vakker i Finnskogen.

UT PÅ TUR:Vinteren er vakker i Finnskogen.

KOSELIG:Stuene er flotte og innbyr til en kosestund.

KOSELIG:Stuene er flotte og innbyr til en kosestund.

Jeg skal til Grue kommune og her ligger velværehotellet, tett inntil innsjøen Røgden. Vel to timer etter avreise i Oslo svinger jeg opp foran den staselige, svarte bygningen. Det er utrolig vakkert, og det er lenge siden jeg har sett så mye ren og nydelig snø, villsnø som det kalles i våre dager. Mange par ski står oppstilt langs tømmerveggen og vitner om fine turer i solskinnet. Dagens aktivitetsleder Einar er mottagelseskomite, og opplyser at jeg rekker lunsjen hvis jeg er rask. Kofferten settes på det lille og koselige rommet mitt, tidsriktig i beige og brunt, og heldigvis en diger flatskjerm på veggen. Litt kontakt med omverdenen må man ha?

Rett etter deilig lunsjbuffe er det foredrag med Einar, fortellingen om forvandlingen fra Finnskogtoppen helsetun til dagens velværehotell. Og Einar er en morsom mann, vi lo godt av historiene hans fra de tjuefem årene stedet har eksistert hvor han var den aller første ansatte.

-Da vi åpnet i 1991 kalte vi oss helsetun og var et rent vegetarsted. Huset kostet flere ti-talls millioner og bygge og med en håndfull gjester gikk det ikke lang tid før konkurs var et faktum. Det ble nyåpning, gjestene fikk potetvann, stedet skiftet navn til helsesenter og gjestene måtte gjennom det vi i dag kaller en detox-kur, ler Einar. Ja, vi visste vel ikke helt hva vi gjorde, vi ga gjestene et glass vann med et spesielt salt i som skulle være befordrende og vi skålte ned coctailen samtidig og deretter forsvant de fleste inn på badene sine og ble der i timer, humrer han videre. Etter hvert som gjestene kom krypende ut var det i gang med tarmskylling med et apparat vi hadde gått til innkjøp av. Formålet med alt dette var å tømme tarmene helt før de begynte sin vegetaruke her.Og sist,men ikke minst, så gikk vi fra rom til rom og samlet inn urinprøver for å sjekke PH-verdien til den stakkars gjesten. Så var det klart for den første drinken med potetvann.

LUNSJBUFFE:All maten er laget fra grunnen og smaker nydelig.

LUNSJBUFFE:All maten er laget fra grunnen og smaker nydelig.

VEGGIS:"kjøttkake" laget av mais og linser.

VEGGIS:»kjøttkake» laget av mais og linser.

Den tiden er over for lengst på Finnskogtoppen og i dag er det et rent velværehotell, med god mat og vil du ha kjøtt, fisk og vin så får du det. Hotellet sverger til lavkarbokosthold, det er mye godt på bordet.

Noen få av oss stiller til avtalt tid i treningsrommet, det er Einar som skal trene oss, styrke først. Aldersgruppen er svært godt voksne, så tempoet er behagelig. Deretter følger en time med yoga etterfulgt av avspenning. Vi ligger på matter på gulvet og prøver å finne roen. Noe av det vanskeligste egentlig. Etter en slik økt smaker middagen godt, en deilig og rød linsesuppe går ned på høykant. På Finnskogtoppen er det lunsjen som er dagens hovedmåltid, med mange retter å velge i. På kvelden litt færre, men like velsmakende. Jeg nyter en stille stund med bok i en av de stille salongene, her er det(heldigvis)ingen bakgrunnsmusikk, men fred og ro til å nyte utsikten.

VANNGYM:Mor og datter fra Gjøvik i full sving.

VANNGYM:Mor og datter fra Gjøvik i full sving.

Det er deilig å våkne neste morgen og stille til morgengym i svømmebassenget. Her er det fullt opp,tydeligvis et av de mest populære treningstiltakene. En hel time med Gunilla,som roper ut innstruksjoner og frokosten smaker nydelig. Dagen fylles opp av ulike aktiviteter, noen velger fottur til Maurberget og titt på gamle finngårder, andre tilbringer formiddagen foran peisen. Her på Finnskogtoppen er det nok å bare være. Selv nyter jeg en deilig «hot-stone»massasje i spa-avdelingen. Terapeuten masserer hele kroppen med glovarme steiner og det kjennes fantastisk. Massasjene er populære så det lønner seg å booke timen på forhånd. Det tilbys mange ulike behandlinger med koselige navn som skogens ro,finsk myrtorv osv. Ingen tvil om at et opphold på Finnskogtoppen velværehotell gjør godt for både kropp og sjel. Og et stort glass potetvann hver morgen gjorde susen for meg,i hvert fall innbiller jeg meg det.

(Alle fotos:Gullen Øyehaug og hotellet)

SJEFEN:Unge Therese Erikson från Sverige har vært daglig leder siden 2008.

SJEFEN:Unge Therese Erikson från Sverige har vært daglig ansatt siden 2008,daglig leder de siste to år.

Kommentarer

Annonse