Annonse

Forbruker

Gotland: En perle i Østersjøen

Nordmenn kjenner den knapt. Når ferietrangen melder seg, er det drøssevis med mer etablerte reisemål som lokker. Men til deg som leter etter noe litt annerledes i vår region: Sjekk ut Gotland!

VISBY, GOTLAND (NyeReislivsavisen)  Sveriges største øy ligger 45 minutters flytur unna Arlanda, eller tre timers fergestrekning unna Nynäshamn. Beliggenheten i Østersjøen har gitt øya noen favorable, klimatiske forhold som besøkende ser i form av vekster man ellers ikke finner på våre breddegrader. Men det er Gotlands – og spesielt Visbys – historie som gjør et besøk her så spennende. I tillegg til en natur og en avslappet atmosfære som burde blitt klassifisert som ”beroligende midler”.

Mange har gjort framstøt

Gotlands dyrkbare mark og strategiske beliggenhet, og ikke minst Visbys den gang så beskyttede havn, førte til at mange ville kontrollere den: Dansker, tyskere og russere har alle gjort sine framstøt. Faktisk var øya underlagt russiske myndigheter en måneds tid i 1808. Men siden da har øya vært svensk, og en base for både svensk hær og marine helt opp til våre dager. Det svenske forsvaret har redusert sin tilstedeværelse meget sterkt de siste 50 årene, men etter Krim og Ukraina er det militære nærværet på Gotland styrket.

Visby – fra før Kristus

Visbys historie antas å gå helt tilbake til 500 – 600 år etter Kristus. Men det er spor etter bosettinger som er datert helt tilbake til år 3000 f.Kr. På 1100-tallet ble byen et viktig sete for Hanseatene, noe den eksisterende bebyggelsen i dag viser klare spor av. Rundt 1100-tallet var byen viktigere enn både København og Bergen, og Visbys havn var en av de beste i regionen: Naturlige øyer gav en beskyttende molo mot havet i vest. Men landet har steget sammenhengende siden siste istid, og i dag er de gamle kaiene og portene ut til dem i ringmuren fra 1200-tallet langt oppe på land.

 

Visby er øyas største – og egentlig eneste – by. Med sine rundt 25.000 innbyggere tar den vare på nesten 50% av Gotlands folketall. Byen deles i den gamle middelalderbyen som ligger innenfor ringmuren, og den nye, som ligger utenfor. Det er den gamle som gjelder…

visby bilde 1 visby bilde 3Ringmuren er 3,5 km lang og har i alt 44 tårn. Innenfor denne finner man smale gater, alle brolagt, lave hus hvorav noen er helt fra 1100-tallet. Det meste av bebyggelsen skriver seg fra 1700-tallet. I alt er det rundt 150 middelalderhus inne i den gamle byen, de fleste i godt bevart stand.

Botanisk hage – og godt bevart galge

Gotlandblogg visby bilde 4Her finner man også en botanisk hage, med spennende, eksotiske vekster. I hagen ligger også ruiner etter en kirke som Olav den hellige reiste her. En annen kuriositet like utenfor ringmurens nordre port: En godt bevart galge fra middelalderen. Det står framdeles tre steinpillarer der, med sytten steiner i hver. Disse har gitt opphavet til det svenske kraftuttrykket ”Fy sjutton”.

Innenfor muren finnes flere kirkeruiner og en vakker domkirke. Torget som ligger sentralt i gamlebyen er – som man kan tenke – omkranset av serveringssteder. Handlegata, Adelsvãgen, byr på klesforretninger, kunsthåndtverk og selvfølgelig, spisesteder. Gata er deilig kjemisk fri fra kjedeforretninger og storbykulisser.

Stein og Gamle vindmøller

Gotland er flat, men geologien viser at den ligger på et stykke av jordplaten som er løftet opp. Den vestlige kysten er preget av en steil klippekant, som en gang for noen hundre år siden stupte ned i havet. Nå strekker en ganske bred stripe av småsteinet strand seg langs så å si hele kystlinjen. Geologien og fortidens utvasking av havets bølger har skapt mange severdige klippe- og steinformasjoner.

gotl bilde 9   gotl bilde 8Steinforekomstene har også gitt grunnlag for de karakteristiske steingjerdene som man ser over alt, men spesielt på den sørlige delen av øya. Ganske høye, og så rette og flate på toppen som om de skulle vært støpt.   Jordene de rammer inn er gjengrodd nå, ofte er de beitemark for kjøttproduserende kyr. Man finner gamle vindmøller i mer eller mindre bevart form spredt over hele øya.

gotl bilde 10Vindmøllene framtrer som nye i forhold til de historiske funnene som er gjort: Det er hele 42.000 registrerte fortidsminner på Gotland.

Det er ikke riktig så mange kirker på øya – men på snaue 3000 km2 finner man over 100 kirker som betjener øyas 57.000 innbyggere. De fleste kirkene har et karakteristisk utformet tårn, typisk for Gotland. Høyeste punkt er Lojsta hed med 87 m.o.h.” Nasjonaldyret” er pinnsvin…

Kneippbyn – med badeland

Om man ikke er spesielt interessert i pinnsvin eller kirker, kan man besøke Kneippbyn, en fornøyelsespark med badeland, og her finner man også den originale Villa Villekulla, kjent fra filmene om Pippi Långstrump. Uansett må man bruke en dag eller to på øya utenfor Visby. Vegsystemet er oversiktlig og lett, de fleste vegene er godt asfaltert. Utenom hovedvegene kan man likevel fort komme inn på gammeldags grusveg , fargerikt innrammet av blåklokker, prestekraver og rødkløver. Det er på slike veger du venter å møte en Volvo PV fra 1956 eller en ”mopedâgare med sixpence og overall…. Og legg merke til stedsnavnene – ikke er de svenske, ikke er de tyske.. artige lydformasjoner gir de, uansett!

Restauranter – og råtnende tang

På snakk om biler: Leiebilen henter du på flyplassen, rett utenfor den lille terminalbygningen. Du leverer den samme sted – enklere kan det ikke bli. Kjøreturen inn til Visby tar 10 minutter – men det er en fordel å ha kikket på kartet før du begynner å tråkle deg gjennom de trange og ofte envegskjørte gatene i gamlebyen. Få en kjentmann til å tegne opp den beste kjøreruta!

Det er flere restauranter i Visby som er et ”must” – og her må bord bestilles i forveg! Det samme gjelder fergeplass om du vil ha med egen bil – i alle fall i tiden 15.6. – 15.8. Da er det nemlig ganske så fullt i Visby. Den beste tiden å gjøre besøket på, er første halvdel av juni eller helt i slutten av august. I august holder Østersjøen også greie temperaturer, om man vil ha noen timer på en strand – jada, de finnes, ikke så langt fra Visby. Men ut på sommeren kan lukten av råtnende tang og tare tidvis være sjenerende flere steder langs kysten.

[bxslider id=»gotland»]


Natteliv, lokalt øl og shopping

Natteliv? Man finner i alle fall èn nattklubb i den gamle delen av Visby – flere av tilliggende bygninger fra 1700-tallet er åpnet mot hverandre og gir lokaler som til sammen kan huse 1000 feststemte besøkende. Øya har også sine lokale bryggerier – ølkjennere har noe i vente…

Den handlelystne finner mange utsalg med designerklær, nisjebutikker, smykker, kuriosa etc. Det er dusinvis av gårdsbutikker/gårdsmuseer på øya, og om man vil ha med poteter eller hjemmelaget ost, vær så god..

Men man drar ikke til Gotland kun for å handle. Uansett er det viktigste man får med hjem, gode minner og en god porsjon ro i sjelen. Og så er det så greit å tenke på at Gotland ligger jo i ”nabolaget” – for lysten til å reise tilbake melder seg hos de fleste!

[bxslider id=»gotland2″]

Kommentarer

Annonse