Annonse

IDYLL: Granavolden ligger i vakre omgivelser ved de berømte Søsterkirkene. Reisemål

Granavolden gjæstgiveri,midt i Norges Toscana

En perle midt på Hadeland

-Norges Toscana, utbrøt dronning Sonja og skuet utover det bølgende landskapet omkranset av lave åser. Anledningen var åpningen av Glasslåven kunstsenter på Granavolden gjæstgiveri i Gran kommune på Hadeland i vår.

LÅVEN:Daglig leder Stig Fossum og styreleder Randi Eek Thorsen er stolte av Glasslåven.

LÅVEN:Daglig leder Stig Fossum av gjestgiveriet og styreleder i Glasslåven Randi Eek Thorsen samarbeider tett.

Pilegrimer
Hadeland, som resten av Gjøvikdistriktet, er i hvert fall frodig som italienske Toscana, takket være jordsmonnet tuftet på vulkaner, blant andre Sølvsberget. Og vår dronning var slett ikke den første kongelige som kom til Granavollen som stedet het. Faktisk er det meget sannsynlig at Olav Haraldssons (den hellige) første møte med småkongene over Opplandene(Snorre) som skulle samle Norge til ett rike skjedde nettopp her. Gjennom mer enn tusen år har stedet vært et historisk knutepunkt i Norge og pilegrimer på vei til Nidaros har fått hvile og kunstnere hentet inspirasjon.

FRODIG:Landskapet på Hadeland er vakkert som få.

FRODIG:Landskapet på Hadeland er vakkert som få.

Gregerstua.
Vi hopper noen hundre år frem i tid til 1657 da Granavolden gjæstgiveri ble bygd.I uminnelige tider har folk på reisefot hatt behov for steder å overnatte. På 1600 tallet oppsto derfor gjestgiveriene ved knutepunkter for hovedveier. Den gang het gjestgiveriet Gregerstua på Granavollen, og var et av landets første sådanne. Herr Gregers Granvolden fikk «Kongelig Privilegium» til å drive gjestgiveri for sin legendariske innsats under Den store nordiske krig. Han organiserte seksti hadelendinger til kamp mot sekshundre svensker, og klarte å stoppe svenskehæren i flere timer som gjorde sitt til at den norske fikk overrasket svenskene to dager senere. Gregers sendte brev til Kong Fredrik og fortalte om sin heltemodige innsats som ble kronet med privilegiumet. Det kongelige privilegium sa at et gjestgiveri den gang skulle inneholde minst 2 gode soverom med kakkelovn og borgstue for tjenere. Hestene skulle ha sitt og det var også gjestgiveriets plikt å ordne skyss, øl og brennevin for de reisende.

I dag er den gamle Gregerstua bevart og befinner seg midt på tunet til» Granavolden Gjæstgiveri». Gjestgiveriet har hatt 350 år med drift som overnattingssted, og i 2010 ble stedet kjøpt av den offentlige stiftelsen Opplysningsvesenets fond, som er eier av mange prestegårder og andre middelalderske kirkelig eiendommer.
Tipp topp moderne
-De siste seks årene har vært flittig brukt til oppgraderinger, topp moderne utstyr til kurs og konferanser, og kjøkkenet og andre værelser er pusset opp til et profesjonelt nivå. Nye soverom har fått navn etter kjente nordmenn som har holdt til her, Thor Heyerdahl satt nettopp her og skrev boken om ferden til Påskeøya, forteller daglig leder Stig Fossum.

Ikke rart Granavolden er populært til bryllupsfeiringer for eksempel. Et lite steinkast unna ligger de to Søsterkirkene, nydelige gamle steinkirker fra 1100 tallet.

– Sagnet sier at det den gang var to søstre her som var bitre uvenner og derfor bygde hver sin kirke så de skulle slippe synet av hverandre, fortsetter Stig.

To velstående søstre må det i hvert fall ha vært, Mariakirken ble oppført i 1130 og Nikolaikirken, oppkalt etter St.Nicholas ( St. Claus) i 1150. Uansett hvordan det var, i dag kan du gifte deg her, og hotellet har kjøpt inn rød løper som de ruller ut fra hotelldør til kirkedør. Deretter kan man ha bryllupsfest i den gamle Gregerstua eller utendørs om man ønsker det. Flott sted for et 3-dagers bryllup er det. Et par steinkast unna ligger Norges eldste ikke-kristelige middelalderbygg, Steinhuset, perfekt for konserter eller arrangement.

Glasslåven

På nabogården til Granavolden gjæstgiveri hørte også en fredet låve fra 1880. I dag er det omgjort til kunstgalleri og det var altså denne Dronningen var og åpnet tidligere i år. Her holder den kjente glassblåseren Ulla Mari Brandtenberg til, med både verksted og utsalgssted. I tillegg har hele 15 andre kunstnere fått arbeidsplasser i låven, med støtte fra kommunen. Kultursenteret har både utstillinger, glassblåseri, teatergrupper og sceneopptredener. Det er bygget et nybygg til, som inneholder blant annet konserthall.

SØSTERKIRKENE:Maria og Nikolaikirkene er perler fra middelalderen.

SØSTERKIRKENE:Maria og Nikolaikirkene er perler fra middelalderen.

Søsterkirkene

De to vakre kirkene fra 1100 tallet ligger side om side på en liten høyde på Granavolden og ble bygget i romansk stil. Senere utvidet til gotisk.

Maria-kirken er den eldste fra 1130, enkel i grovhogget stein og selvsagt viet til jomfru Maria. Den vesle kirken ble restaurert senest i 1990 og fikk da satt inn glassmaleriet og brukes i dag mest som konsertkirke.

Nikolai-kirken ble bygd i 1150 og regnes blant de fremste byggverk blant basilikakirker. Som en liten katedral ligger dagens soknekirke og er en romantisk bryllupskirke.

Begge kirkene holdes åpne sommerstid for pilegrimer og andre.

Steinhuset, som er Norges eneste profane bygg fra middelalderen ligger også rett ved hotellet. Her holdes konserter og venneforeningen som har ansvaret for huset leier også ut stedet til middag.

 

Kommentarer

Annonse