Annonse

Foto: Gullen Øyehaug Reisemål

Eventyrhotellet Dalen

Etter en lang ferd gjennom Telemarks uendelige granskau, blinker det endelig i blått vann der nede. Og så åpenbarer Dalen hotell seg, enormt, gult i nasjonalromantisk dragestil med tårn og spir og det hele. Akkurat som et eventyrslott innerst i Telemarkskanalen ligger det og finner du ikke det gode liv her, finner du det aldri.

IMG_2272 -Håper ikke vi får rom 17 for der spøker det, hvisker reisefølget mitt engstelig mens vi venter på å bli sjekket inn. Resepsjonist Eirik Andersen beroliger oss og gir oss en annen nøkkel.-Men jeg forteller dere gjerne om den engelske damen og spøkelseshistorien her på huset, tilbyr han og leder oss inn i en av de vakre salongene. På et blunk står kaffen på bordet og Eirik forteller:

-Da hotellet var nytt på slutten av 1890-tallet hadde vi mange fornemme gjester fra inn og utland som ville hit og se på det flotte hotellet. En av dem var overklassedamen Miss Greenfield fra England som kom da vi åpnet for sesongen og ble til vi stengte. Hun bodde på rom 17, men satt mye i damesalongen eller i hagen for seg selv, forteller Eirik. Da hun reiste tilbake til England fant de rommet hennes barrikadert og inne på rommet et dødt spedbarn. Miss Greenfield ble ettersøkt og arrestert om bord i Englandsbåten hvor hun tok livet av seg. Den stakkars damen har mest sannsynlig «rømt» til Norge da hun oppdaget at hun var havnet i «uløkka», og historien fikk jo en tragisk ende. Som er gest til henne har vi alltid et reservert bord i hennes navn i spisesalen den dag i dag, smiler Eirik.

[bxslider id=»dalen»]

Den gang da
Da Dalen hotell ble bygd i 1894, var Telemarkskanalen hovedtrafikkåren mellom Oslo og Bergen. Da reiste man gjerne til Skien og derfra med båt langs kanalen og videre over fjellet med hest og kjerre.Det var litt av en reise og dermed naturlig å overnatte i Dalen innerst i Bandakvannet. Hotellet var en suksess fra første dag, med alt fra kongelige og andre prominenser til handelsmenn. Både kongen av Siam og vår egen kongefamilie har slappet av i de vakre salongene og trukket frisk luft i parken rundt.At Dalen hotell kunne skilte med innlagt vann og elektrisitet fra første dag,takket være det lokale kraftverket, gjorde sitt til at gjester som den badeglade kong Oscar var ekstra begeistret for hotellet.Det var rett og slett et vakkert luksushotell for de velbeslåtte. Årene gikk,men da andre verdenskrig tok til kom tyskerne og ville overta Dalen og bruke det til rekreasjon og store fester mens de herjet landet. Da krigen var over, tømte tyskerne bygningen for alle verdisaker og forlot bygda.

Vin og sang
De neste årene forfalt hotellet, inntil predikanten Aage Samuelsen kjøpte det i 1983.Her skal det flyte av vin og sang, messet salige Broder Aage, men var nok bedre til å preke og spre sangglede enn å drive hotell. Men det skal sies, Broder Aage prøvde så godt han maktet, det ble solgt vafler for å samle inn penger, kollekt likeså, og han fikk i hvert fall satt Dalen hotell og selve bygda solid på kartet. Fjorten år senere ble hotellet igjen solgt. Tjue millioner blanke kroner ble spyttet inn av kommunen som håpet de kunne selge hotellet tilbake til private. Og dagens hotell må være en av landets aller vakreste og vel bevarte trebygninger. Det karakteristiske skråstilte panelet ble pusset,gamle antikviteter og bilder kjøpt tilbake slik at i dag fremstår hotellet så likt som mulig sin glansperiode i 1894. Tv,minibar og telefoner finnes ikke,derimot kan du slappe av i en av de fantastiske salongene.

DAMESALONG: Utsikt til herresalongen. Foto: Gullen Øyehaug

DAMESALONG: Utsikt til herresalongen. Foto: Gullen Øyehaug

Vi sitter i damesalongen og skuer mot herresalongen.Her var det strengt forbudt å krysse grensene,derimot kunne man møtes i salongen som ligger mellom de to. Sånn er det ikke nå, men heller ikke mange herrer å få på øye på…Hvor er alle sammen? Vi rusler videre og kommer til den utrolig vakre,høyloftede hallen innenfor den lille resepsjonen. Her, i deilige Chesterfieldsalonger, sitter gjestene og nyter peisvarmen og alle bildene på veggene,vakkert opplyst gjennom blyglassvinduet i taket. Det er så lekkert at man nesten kan miste pusten. Heldigvis ble dette kunstverket av et takvindu spart under krigen selv om det var nære på et par ganger. Reisefølget og jeg bestemmer oss for å nyte et glass champagne i disse majestetiske omgivelsene, mens vi venter på kveldens høydepunkt. Og den som venter på noe godt osv. Makan til spisesal skal du lete lenge etter. Et storslått værelse med flere meter under taket. Bordet er dekket med stivet kritthvit duk,på veien dit passerer vi bordet til Miss Greenfield,med reservert lapp på.Et lite grøss hugger til,tenk om hun dukker opp? Det er mange av gjestene på Dalen som mener det spøker der, og spesielt er det frøken Greenfield som går igjen. Både på rommet hennes, nummer 17, og i damesalongen er hun observert sittende i «gammeldagse» klær. Favoritthistorien til vår venn Eirik fra resepsjonen er forretningsmannen som sjekket inn på rom 17 for noen år siden. Midt på natta kom mannen spurtende inn i resepsjonen,likblek og halvveis påkledd med kofferten i hånden. Han løp rett ut i bilen og kjørte så grusen sprutet. Siden har ingen hørt fra han,kan han ha havnet i basketak med Miss Greenfield,mon tro?

Hun dukker i hvert fall ikke opp under middagen, et måltid så fredfullt og godt som det er mulig. Fjellørret med Rørosrømme og sprøstekt Quinoa ble favoritten.

Kaffen tok vi ute i den fantastiske hagen, eller Arboreet som det heter på fagspråket. Her har eierne laget et hageannlegg med over 50 forskjellige trær, busker og blomster. Alt perfekt nedskrevet i en brosjyre du kan få på hotellet.

Dalen hotell er rett og slett et eventyr som må oppleves. Ikke rart utlendinger som kommer blir stående og måpe. Og det vanligste ordet de sier er WOW! Helt enig.

 

Dette kan du gjøre
  • Har du tid og lyst bør du få med deg Telemarkskanalen og alle de innlagte slusene.Det er hele 72 meters høydeforskjell på reisen. Hotellet eier M/S Henrik Ibsen og du kan velge om du vil være med helt fra Skien, ca 10 timer, eller kjøre til Ulefoss og bli med derfra eller fra Lunde, ca 5 timer. Om bord kan du nyte reisen opp gjennom Telemark med hvite duker, slusetapas eller et glass vin mens naturen glir rolig forbi. Det rette stedet for å senke skuldrene og komme i den gode stemningen til oppholdet på Dalen hotell. En ekte nasjonalromantisk kulturreise fra begynnelse til slutt.
  • Hotellet har også et lite spa, dvs et hyggelig rom hvor du kan få deilig massasje. Husk å bestille time på forhånd.
  • Shopping er det ikke mye av i Dalen,men Telemarksølvet er viden kjent,kanskje noe å ta med hjem?
  • Besøk stavkirken Eidsberg på veien.

Kommentarer

Annonse