Annonse

Gult og vakkert er hotellet Foto: Gullen Øyehaug Reisemål

Hankø – kongelig ferieparadis!

Hankø har vært ferieparadiset for mange generasjoner. Og nå er snart sommeren her igjen.

Vakkert beliggende på en øy ytterst i Oslofjorden ligger Hankø Fjordhotell &Spa. Det hviler et historisk sus over øya Hankø, og på den vesle fergeturen som kun tar tre minutter over fra fastlandet slår det meg at hit reiser jeg i mye fintfolks fotspor. Kongehytta Bloksberg, hvor prinsesse Märtha Louise med familie holder til i våre dager, skinner i hvitt høyt over fergeleie og fører den kongelige tradisjonen videre. Ingen hjemme der i dag registrerer jeg.

2883: FERGE: Det er bare å ringe i bjella når du vil bli fraktet over sundet av Hankøsund. Foto : Gullen Øyehaug

Det er bare å ringe i bjella når du vil bli fraktet over sundet av Hankøsund. Foto : Gullen Øyehaug

Jeg er altså på vei til et døgn i fred og ro for meg selv, og siden sommersesongen ikke er helt i gang enda, rusler jeg alene av båten og de få hundre meterne opp til det gule, staselige hotellet. Omkranset av en enorm hage med lysthus, prydtrær og minigolfbane for gjester eller hyttenaboer som trenger litt aktivitet på en gråværsdag.

Kurbad
Det var i 1873 det ble oppdaget en særdeles helsebringene, svovelholdig gytje på øye som mange mente kunne kurere sykdommer. Få år senere sto Hankø hotell ferdig, nærmere bestemt i 1877. De første 20-30 årene besøkte over ti tusen kurgjester stedet fra hele Europa, også den reiseglade kong Oscar II ankom allerede i 1878, året etter åpningen.

Hotellet ble raskt utvidet med med flere senger. Noen år senere startet man opp med seilregattaer utenfor Hankø, og den dag i dag er det vel kong Olavs seilerinteresse vi forbinder mest med Hankø.

HELT KONGE: kronprins Olav på Hankø.

HELT KONGE: kronprins Olav på Hankø.

Han bodde på Bloksberg eller i Kongeskipet i Hankøbukta hver eneste sommer, og mange små og store seilere minnes gamlekongen og somrene med han her. Kongefamilien har alltid hatt et nært forhold til øya, og bli ikke forbauset om du treffer på noen av dem i dag, men da heller på minigolfbanen enn i seilbåten.

På slutten av 1800 tallet ble det satt ut harer, dådyr, hjort og kviger, og vil du se dåhjort på en av de fine turene rundt øya er sjansen stor for det. Under krigen var det tyskerne som regjerte Hankø hotell og hard medfart fikk det. Dagens eier Henning overtok i 1976 og har siden den gang modernisert og restaurert til det vi ser i dag, et moderne spahotell.

Det spøker

Jeg stiger inn iden nymalte og trivelige resepsjonen og blir tatt vel imot av Merethe. Hun har bestilt massasjetime for meg, forteller at det er middag kl 19.30 og gir meg nøkkelen til rommet mitt. Alle vegger i korridorene er fylt av flotte seilskutemalerier eller svart/hvitt fotografier av Dronning Maud som spiller tennis i langt skjørt eller barn som plasker og ler. Det er mye å se og det tar litt tid å komme fram til rommet, som også er dekortert på samme måte. En gammel tennisracket på veggen vitner om at stedet alltid har vært en favoritt for sporty gjester.

SOV SØTT:Her er det godt å bo.

SOV SØTT:Her er det godt å bo.

Nyoppusset rom med en deilig seng, natten kan komme, selv om jeg allerede er informert om spøkelset som holder til i «min»korridor. En mann som sitter og røyker blir stadig vekk observert, til og med røyklukta skal kjennes, og i personalboligen er det Elinor som går igjen i gangene. Hankø har lang historie som spiritistisk miljø, på slutten av 1800 tallet ble det holdt seanser rundt omkring på alle hyttene. Kanskje det er grunnen til at vår prinsesse trives så godt på øya?

Etter en deilig lunsj er det klart for spa. En time med kroppsmassasje i de flotte lokalene gjør godt før turen går ut for å kikke på det nye kapellet i hotellets hage. Her skal nok mange par smies i hymens lenke i årene som kommer. Jeg rusler videre innover øya, med stranden Trouville som anbefalt mål. En nydelig strand for varme dager med gammeldags badehus for de som liker å skifte litt diskret. Ingen tvil om at Hankø har fine turstier, går du rundt hele tar det to timer. Vårsola varmer, det passer godt med kaffe og bok i en av kurvstolene i hagen før dagen langsomt ebber ut.

TROUVILLE: Hotellets egen strand med fransk navn Foto: Gullen Øyhaug

TROUVILLE: Hotellets egen strand med fransk navn
Foto: Gullen Øyhaug

Et unikt produkt

-Nettopp langsomt og rolig er det gjestene våre ønsker seg når de kommer ut til oss, forteller markedsdirektør Merethe. Vi opererer i en tøff bransje og ønsker å levere et unikt produkt. Her kan du fiske, seile, klatre, spille tennis, eller trene og svømme innendørs, fortsetter hun. I helgene har vi også yogatimer og sommerstid arrangerer vi utendørskonserter i hagen. I år får vi besøk av Di Derre, de Lillos og Vidar fra Vamp. I lavsesongen har vi mange gode tilbud med spaweekends, Valentinehelg hvor vi lager en romantisk stemning i bassenget med roser, smiler hun. Øya har også flere spisesteder som Seilerkroa og vi satser på å oppgradere hotellet til 5 stjerners i løpet av neste år.

 

Det er mange planer for Hankø og min lille «getaway» går mot slutten. Jeg liker denne fordums prakten, litt knirkete gulvplanker, chesterfieldmøblene og alle de spennende bildene på veggene. Det er en rolig atmosfære i huset, la oss håpe det ikke forsvinner i jakten på de fem stjerner.

 

Kommentarer

Annonse