Annonse

LUKSUS:Thorskogsslott ligger nydelig til i skogen. Reisemål

Svensk slottskos

Takket være gammel svensk adel og overklasse kan vi i dag nyte luksuslivet på svenske slott.

Takket være Sveriges gamle adel og overklasse i tidligere tider, kan vi i dag glede oss over mange flotte herregårder og slott som er gjort om til deilige hoteller. Et av de flotteste er Thorskogs slott, ca tre timers biltur fra Oslo inn i de dype skoger i Bohuslän. Slottet som er et av Vest-Sveriges mest velholdte er en oase for dem som vil ha et lite avbrekk fra hverdagen og nyte svensk kos på sitt aller beste.

GOD NATT:Alle rommene er ulike.

GOD NATT:Alle rommene er ulike.

Det er akkurat det vi skal, og i det bilen svinger inn den staselige porten ser vi dette smykket av en bygning omkranset av den engelske parken med de vidunderlige Astrid Lindgrenrosene i fullt flor. Kurvstolene plassert i parken ved den lille dammen med springvannet er det perfekte stedet for vår pik-nik lunsj som venter på oss etter reisen. Men først er det innsjekk, her på huset har rommene navn etter tidligere eiere,og jeg skal bo hos Olov. Et værelse et slott verdig med mørke mahognimøbler og nyskårne roser fra hagen på salongbordet.

Lang og spennende historie

Thorskogs slott har en lang og spennende historie som egentlig begynner allerede i år 1249 da den norske kongen Haakon Haakonsen den eldre og Birger Jarl regjerte området, men det drøyde helt til 1658 før freden kom og Bohuslän og Thorskog endelig ble svensk. Årene gikk, men ikke før i 1730 ble det fart på Thorskog og oppbyggingen av den fattige landsbygda. Da kom Olov Wenngren til bygda, den samme Olov som rommet mitt er oppkalt etter, og fikk satt opp en herregård der slottet står i dag. Et jernverk etablerte han, anla dammene og den engelske hagen vi nyter i dag. Olov fikk privilegier og ble adlet av kongen og flyttet inn med kone og barn på herregården. Uheldigvis har Oluf kun døtre og da han dør i 1795 går arven ut av familien i mangel på en sønn.

Romslig familiebolig

Dagens slott ble bygget på slutten av 1800 tallet av den tidligere fattige nabobonden, men nå formuende forretningsmannen Petter Larsson, hvor han selv bodde med kona Marie og sønnen Eskild. De utviklet eiendommen, fikk anlagt sitt eget kraftverk og lagt inn telefon. Villaen var på romslige 1600 kvadratmeter så den lille familien hadde nok av boltreplass. Pengene strømmet inn fra Petters rederi og skogsdrift, men da han dør viser deg seg at arvingen Eskild dessverre ikke er et forretningsgeni som pappa. Thorskogs slott ble solgt, og det ble det mange ganger i årene som fulgte.

LUKSUS:Thorskogsslott ligger nydelig til i skogen.

LUKSUS:Thorskogsslott ligger nydelig til i skogen.

Gorbatsjov, Mayor og Bush

Helt frem til 1985 var slottet i privat bruk, men da ble det omgjort til hotell og siden da har huset gjennomgått diverse restaureringer. Slottet har også vært brukt som kulisse i reklamefilmer og Tv serier, og mange «viktige» personer som Gorbatsjov, John Mayor og George Bush har sovet søtt i de nydelige soverommene. Eierne har brukt både penger og tid på å sette det i stand, blant annet kjøpt inn tidsriktige møbler på auksjon og fått bygget et stort Orangeri som kan ta 120 personer til middag. Et perfekt sted for bryllup og store begivenheter, eller som oss, weekend for to.

Slottsmiddag, kveldens høydepunkt

STILIG: Salongene på slottet er elegante og koselige.

STILIG: Salongene på slottet er elegante og koselige.

Etter en god runde med boule i den Engelske Park for oss, mens andre foretrakk golf på en av de mange banene i nærheten av Thorskog, passer det med en liten pause med bok i en av salongene, før kveldens høydepunkt: slottsmiddag.

Det starter med champagne i Blomsterrommet, så følger den ene retten etter den andre, kald grønn ertesuppe, nydelig entrecote og hjemmelaget is med bær og en deilig kake. Kaffen nytes på terrassen i aftensol og roseduft. Thorskogs slott er i sannhet et sted å komme til for å nyte ro, blomsterprakt og luksuslivet. Her finnes ikke TV, eller «forstyrrende» bakgrunnsmusikk, bare summende bier når jeg er der. Utover høsten arrangeres diverse høstweekends med temaer som yoga, opera eller bokhelg. Og har du ingen planer for nyttårshelgen hør bare:

Nyttårsfeiring utenom det vanlige

2 dager i med svensk nyttårsfeiring. Helgen starter 30.desember kl 13 og avsluttes 1.nyttårsdag etter lang nyttårsfrokost. Da har du hatt mange opplevelser og gode måltider som felles fakkeltog, leirdueskyting, vinter vandring i skogen. Så skal det nytes lunsjer og middager, afternoon-tea og champagne og sist men ikke minst: Nyttårsfyrverkeri når 2016 blir til 2017.

Vil du vite mer om Thorskogs slott, eller priser: les her:

www.thorskogsslott.se

VELDUFT: Astrid Lindgrenroser.

VELDUFT: Astrid Lindgrenroser.

SPIS UTE:Deilig lunsjkurv servert i hagen.

SPIS UTE:Deilig lunsjkurv servert i hagen.

UTEN MAT..: Kortreist mat,fra både hage og nabolag. Her ertesuppe.

UTEN MAT..: Kortreist mat,fra både hage og nabolag. Her ertesuppe.

Kommentarer

Annonse