Annonse

Kommentar

«Skamme seg!»

Bergens-ordføreren ble frikjent, men fikk livet ødelagt

drevlandBergens-ordføreren ble frikjent, men fikk livet ødelagt

AKER BRYGGE (Reiselivsavisa) 2016 var året da «Skam» erobret verden. 2016 var også året da tidligere Bergens-ordfører Trude Drevland ble «frikjent» fra påstanden om grov korrupsjon. «Skamme seg», sier jeg til alle som bidro til å ødelegge livet til den tidligere så populære ordføreren.
Trude Drevland er et JA-menneske som samfunnet plutselig sa nei-nei og atter nei til. Selv har jeg opplevd hennes JA i mange sammenheng. Om det var på Virke-konferanse i Oslo, på Idrettsgallaen, ved åpning av ny forretning i Bergen, på Idrettsforbundets ledermøte, eller i jobben hennes for å sikre sykkel-VM til Norge. Alltid positiv og alltid med Bergens ve og vel i fokus. En ambassadør av rang!
Siktet for grov korrupsjon
Så raste plutselig verden sammen. Både Trude Drevland, havnedirektør Inge Tangerås og skipsreder Torstein Hagen ble siktet for grov korrupsjon etter at Drevland og Tangerås ble fløyet for rederens regning til Italia for å delta i sjøsettingen av cruiseskipet Viking Star. Drevland var skipets gudmor, og skipet ble døpt under store festivitas i Bergen 17. mai 2015.
«Ikke mer i Norge»
Julen 2015 traff jeg tilfeldigvis Torstein Hagen i en forretning på Aker Brygge. Han ønsket ikke å kommentere hendelsen i Bergen, men det var tydelig at han følte seg ille berørt. Han bekreftet dog at neste gang han skulle døpe et cruiseskip, så ville det ikke skje i Norge. Og sånn ble det. Et spennende byggeprogram med fem nye cruiseskip, kunne i utgangspunktet gitt mange stolte øyeblikk både i Bergen og landet for øvrig. Men den gang ei.
Mistet muligheter for gjenvalg
I flukt med anmeldelsen og den senere korrupsjonssiktelsen, forsvant jo også alle Drevlands muligheter for gjenvalg som ordfører. Hun hadde reist med skipsrederens privat-jet, og hun hadde bodd på hotell. Dessuten hadde hun lobbet for å få hans skip inn i NIS – Norsk Internasjonalt Skipsregister. Og hun bidro til storstilt dåpsfest på Bergen Havn selveste 17. mai. Men det ble ingen fest. Bare trist. Inntil Hordaland statsadvokatembete en uke før julaften 2016 – halvannet år senere – henla siktelsene mot de tre. «Forbrytelsen» kvalifiserte likevel ikke til straff.
Reisen til julestjernen?
Vi hadde en flott ettermiddag med barnebarna i Nationaltheatret nyttårsaften. Vi fulgte Sonjas strabasiøse reise for å finne igjen Julestjernen og bringe den tilbake til Slottet. Der ble gleden stor da Sonja kom hjem og hadde Julestjernen med seg. Trude Drevland fikk også sin stjerne tilbake uken før julaften. Ganske sikkert er gleden stor hos Drevlands tilhengere, men for Trude selv å finne tilbake til gleden og sitt gamle jeg etter halvannet år ute i kulden, er neppe like lett.
Therese Johaug neste offer?
Snart begynner saken mot Therese Johaug. Alle kjenner den, og jeg kan ikke fri meg fra følelsen av at vi står midt oppe i en ny Drevland-sak. Therese er suspendert. Får ikke trene med landslaget. Blir ikke nominert til Idrettsgallaen. Taper store inntekter. Hvis det er riktig som vi har lest, at påtalenemnda tror på hennes forklaringer om leppepomaden, så har vi ikke en doping-sak. Og skulle hun bli frikjent, eller få en minimal straff for uaktsomhet, er likevel mye tapt -som for Trude Drevland. Hun har ikke fått noen straff, men hun er likevel straffet hardt. Det er også Therese Johaug. Vi burde skamme oss – eller som unger ofte fikk høre: «Skamme seg».
Vi trenger enere og forbilder som Trude Drevland og Therese Johaug – og skipsredere som Torstein Hagen og andre.

Kommentarer

Annonse