Annonse

Aker Brygge FOTO:Harald Bråthen Forbruker

Ni kilometer lang attraksjon for Oslo

Den nye havnepromenaden - ni kilometer merket gang- og sykkelvei fra Kongshavn i øst – til Frognerkilen i vest.

Tekst og foto Harald Bråthen

OSLO HAVN (Nye Reiselivsavisen) Oslo har mye å by på for tilreisende – og mer er det blitt med Havnepromenaden som åpnet midt i juni. Dette er en ni kilometer lang gang- og sykkelvei som strekker seg fra Kongshavn i øst – og til Frognerkilen i vest. I begge ender går havnepromenaden over i kyststier som åpner for ytterligere sjønære naturopplevelser. Fjordbyen Oslo er med dette en realitet –og all ære til pådriverne bak dette prosjektet.

Havnelageret FOTO: Harald Bråthen

Havnelageret FOTO: Harald Bråthen

Selv var jeg alltid en aktiv havnebruker i guttedagene, og tilbragte mange kvelder på Akershus-kaia for å se Englandsbåtene Braemar og Blenheim vel avgårde til Newcastle. Bretagne som skulle til Antwerpen, var også et ukentlig innslag. Det hendte vi også fikk oppleve at Amerika-båten kom og gikk. Noen ganger hadde vi med fiskestanga også, og husker jeg ikke helt feil hendte det at vi fikk både en og to makrell- og kanskje flere.

Amerika- og Englandsbåtene er borte

Også i dag er det flere som benytter kaiene som fiskeplass. Og siden det alltid står noen med snøret i vannet, må vi også tro at de får fisk. Skulle de ikke få fisk, får de likevel noen flotte stunder i sjøkanten. Amerika- og Englandsbåtene er borte, men danskebåtene og Kiel-fergene får være fullgode erstatninger. I tillegg kommer alle cruisebåtene som skaper liv ved kaikanten de fleste morgener nå i sommerhalvåret.

bilde

Cruiseterminal og badesteder

Selv er jeg så heldig å ha Havnepromenaden som arbeidsvei fra Oslo S til Aker Brygge hver morgen. Promenaden deler vi med utallige syklister –inkludert en stor gruppe italienske cruisepassasjerer som tydeligvis skulle utforske Hovedstaden på medbragte to-hjulinger. På cruise-terminalen under Akershus Festning, er det alltid liv. Nye badesteder på Sørenga og ved Tjuvholmen har også økt attraktiviteten til denne promenaden som jo passerer både Operaen, Rådhuset og de mange forretningene og spisestedene på Aker Brygge og Tjuvholmen.

Havnepromenaden er tydelig merket

Havnepromenaden er tydelig merket

Ikke ferdig før i 2030

Ikke før i 2030 – altså om 15 år – ventes Havnepromenaden å bli helt ferdig. Men det er ingen unnskyldning for ikke å benytte Havnepromenaden allerede nå. Det er en topp opplevelse som anbefales på det varmeste for både Oslo-boere og turister. Takk igjen til alle dem som ar stått på og gjort dette mulig.

 

Kommentarer

Annonse