Annonse

GRIPSHOLM: Gripsholm värdshus ligger idyllisk til ved Mäleren og Gripsholm kirke. Reisemål

Helt konge for en dag.Eller to.

Koseligere enn i Sörmland blir det ikke.

I Sverige myldrer det av hyggelige feriesteder som vi nordmenn elsker. Takket være den gamle adelen hos søta bror, finner vi i dag flotte herregårder og slott som byr på alt vi kan drømme om for et perfekt opphold en natt eller to. Velkjent er de mysiga stedene langs vestkysten, men har du noensinne vært på Stockholmsiden? Eller Sörmland som distriktet heter. Vi dro dit for å sjekke, en drøy time utenfor hovedstaden finner du nydelige herregårder som byr på spennende historie, god mat og nydelige omgivelser. Her er tre av dem:

ROMANTISK:Dufweholm herregård har morsomme museum å vise fram.

ROMANTISK:Dufweholm herregård har morsomme museum å vise fram.

Dufweholms Herrgård

Første stopp på reisen er denne vakre herregården,3 kilometer utenfor Kathrineholm sentrum,vel halvannen time sør-vest for Stockholm. Her i huset ligger det mye,gammel historie,helt fra 1485. Herregården har vært privat bosted siden den gang, men ble gjestgiveri tidlig på 1800 tallet. I dag eies herregården av privatmannen Frederik Åström,en meget samleglad herre som har fylt stedet sitt med så mye rart at det har blitt flere museum på stedet. I kjelleren har Frederik anlagt et aquarium, fylt med gamle champagneflasker funnet etter hundre år på havets dyp. Det var dykkere som fant det gamle skipsvraket fullastet med de edle dråpene og nå ligger de her. Har du lyst,og råd,kan du kjøpe en flaske for 20000 eller mer,det følger ingen garanti med om innholdet er saltvann eller bobler. Det må være litt spenning,eller hur?

Flasker er ikke det eneste Frederik samler på,utallige gamle reklameskilt og annet har fått plass i stabburet og andre gamle stuer på gårdsmuseet. Mannen er også iniativtager til «Svenske kulturpärlor»,fire historiske hoteller i sør-Sverige,samt medlem av «adicted corkscrew collector accademy». En stor samling med korkeopptrekkere kan beskues her.

GAMMELT OG EDELT:Skal det var litt 100 år gammel sjampis? Eller saltvann...

GAMMELT OG EDELT:Skal det være litt 100 år gammel sjampis? Eller saltvann…

MUSEUM:Sarah er resepsjonist og omviser på Dufweholm. Her ved en liten stue med reklameskiltsamling.

MUSEUM:Sarah er resepsjonist og omviser på Dufweholm. Her ved en liten stue med reklameskiltsamling.

Ingen rom er like og alle er oppkalt etter tidligere eiere som det har vært en del av. Sengen min er myk og god og ligger i et lite hus ved siden av hovedhuset på gården. Her spiser du godt og kan nyte livet i «slow-motion» et par dager.
www.dufweholm.se

Gripsholms Värdshus

I den lille byen Mariefred ligger Sveriges eldste vertshus,et av de fire stedene under paraplyen Svenske kulturpärlor.

KONGELIG UTSIKT:Frokost med utsikt til Gripsholm slott er ikke feil.

KONGELIG UTSIKT:Frokost med utsikt til Gripsholm slott er ikke feil.

Her i min enorme Karl-suite har jeg kongelig utsikt til Gripsholm slott, ett av de 11 slottene som eies av den svenske kongefamilien. Utsikten over innsjøen Mäleren er fantastisk og siden vi opplever tredve varmegrader når vi er her,så kryr det av gjester i vertshushaven. Her er det fristende fluktstoler med utsikt til det enorme slottet,og hyggelige svenske ungdommer som serverer kaldt i glasset. Her serveres mat av lokale råvarer i den nusselige spisesalen med flagrende blondegardiner. Svenske storfamilier i tre generasjoner koser seg,som oss, med ferske asparges, indrefilet og rabarbramousse. Eller du kan ta deg en lunsj i Skänken, kafeen i vertshusets eldste del hvor det serveres svensk husmannskost.

MATEN: Sörmland har mye godt å by på.

MATEN: Sörmland har mye godt å by på.

www.gripsholms-värdshus.se

Den store attraksjonen her i Mariefred er selvsagt Gripsholm slott. Slottet ble påbegynt i 1537 av Gustav Vasa, valgt til konge av Riksdagen 6.juni 1523 og den som innførte arverett til kongetronen. Sverige feirer som kjent nasjonaldag (ikke mye til feiring,kanskje)nettopp etter Gustav s innsettelse denne dagen. Gripsholm slott ligger vakkert til ved sjøen,her kan du vandre rundt i parken og beundre Pelargoniane og Peonene de dyrker, eller være med på en rundtur inne i slottet. I inngangshallen henger et digert maleri av den nåværende kongefamilien, på veggene innover finnes portretter av de fleste kongelige som har eksistert i fortiden og som har blitt portrettert. Gå for all del ikke glipp av Gustav III:s teater fra 1700 tallet i tredje etasje. Gustav III skrev og satte opp egne stykker,og ansatte og familie satt lydige og så på. Om teaterstykkene var aldri så kjedelige, må det i hvert fall ha vært en nytelse å se denne vakre salen…

Trosa Stadshotell& Spa

Trosa er en idyllisk liten småby med kanaler som ender i Östersjøen. Her ligger Trosa Stadshotell & Spa midt i sentrum med trange gater, små butikker og et yrende liv. Trosa Stadshotell er hyllet av den skandinaviske White guide som et av Sveriges beste og hit kommer du på en time med bil, eller buss fra Liljeholmen som er et busstopp på flybussen fra Arlanda.

IDYLL:Trosa har koselige turveier langs kanalen til sjøen. Du kan leie sykler.

IDYLL:Trosa har koselige turveier langs kanalen til sjøen. Du kan leie sykler.

Trosa Stadshotell er kjent i Sverige som «litteraturhotellet». Helt siden hotellet sto ferdig i 1867 har det vært en favoritt for forfattere. Noen har bodd her lenge, andre bare en natt, men inspirerende må det har vært. I dag er flertallet av gjestene turister som vil oppleve et hotell med historisk sus, men med moderne fasiliteter. Restauranten er spesielt populær, også blant lokalbefolkningen. Her feires det meste under krystallkronene eller i den mysiga hagen i dype kurvstoler. Afternoon Tea eller middag, Sörmland er rikt på råvarer som kokkene tilbereder med hjertet. På Trosa Stadshotell sover du også godt i deilige senger, mens du venter på Ole Lukkeøye er det bare å glede seg til frokosten som inneholder det meste en gjest kan ønske seg.

DRØMMELAND:På Trosa Stadshotell sover du som en konge.

DRØMMELAND:På Trosa Stadshotell sover du som en konge.

GRIPSHOLM: Gripsholm värdshus ligger idyllisk til ved Mäleren og Gripsholm kirke.

GRIPSHOLM: Gripsholm värdshus ligger idyllisk til ved Mäleren og Gripsholm kirke.

www.trosastadshotell.se

Les mer om Sörmland her:

www.KingGoya.no

 

Kommentarer

Annonse