Annonse

VELKOMMEN:Marianne ønsker velkommen til Ulfsby herrgård. Reisemål

Herregårdsferie i Värmland

Nyt svensk herregårdsliv

VELKOMMEN:Marianne ønsker velkommen til Ulfsby herrgård.

VELKOMMEN:Marianne ønsker velkommen til Ulfsby herrgård.

RØD STUE:Ulfsby herrgård med sine koselige hus.

RØD STUE:Ulfsby herrgård med sine koselige hus.

STILIG:Slik ser en skikkelig herregårdstue ut.

STILIG:Slik ser en skikkelig herregårdstue ut.

Skal du nyte noen deilige luksusdager til en rimelig penge, hvorfor ikke dra til de Värmlandske skoger. Bare tre timer med bil fra Oslo over kjølen, ligger kjempekoselige herregårder som perler på en snor og ønsker deg varmt velkommen!

Her kan du overnatte:

Dömle Herrgård

STASELIG:På Dömle Herrgård ble vi møtt på denne måten

STASELIG:På Dömle Herrgård ble vi møtt på denne måten

Vi satte oss i bilen og dro avgårde. Regionen Värmland ligger i vest i Sverige og har hele 10000sjøer. Her kan du oppleve skjærgårdsidyll, tømmerflåteferd, ulike kunst og kulturtilbud og deilige senger og god mat på en staselig «Herrgård». Vår første herregårdsnatt fant sted på Dömle herrgård, 30 kilometer nord for Karlstad tett inntil Smårrisjøn. Gården ligger vakkert til midt i Värmland, nærmeste nabo er Forshaga golfbane, visstnok en av Sveriges beste. Det er noe staselig å bli møtt på trappen her av vertskapet med en fargerik drink og få historien om stedet fortalt. Et stort hjerte av røde blomster på plenen foran hotellet forteller at her blomstrer romantikken i fullt mon.

Historien på Dömle går langt tilbake, i 1446 ble stedet gitt i morgengave til Katharina Bengtsdotter fra hennes ektemann Sigge Trut, en riktig så flott morgengave, får en si. Deretter følger mange år med ulike eiere, og gården utviklet seg, også med jernbruk som man tjente gode penger på. Alle hotellværelsene har i dag romnummer etter viktige begivenheter i hotellets historie. Dagens eiere er stolte over sitt romantiske hotell og kan fortelle at hvert år kommer 25 norske brudepar hit med hele bryllupsfølget for å smis i hymens lenke. Kirke har de også, fraktet fra Norge og plassert på gården.

Bryllup er ikke aktuelt i vårt følge, men en nydelig middag får vi servert i den overkoselige spisestuen. Aldri har vi vel smakt et så mørt kjøtt, språkproblemer gjør at vi ikke vet helt hva vi spiste…

Dömle herrgård har så kortreist og økologisk mat som overhodet mulig, og bestemmer menyen etter dagens «fangst». En tur i jacuzzien etter middagen passer godt, før vi kryper til køys i det nydelige rommet. Nummer 1884 står det på døren, mon tro hva som skjedde her da i det herrens år rekker jeg å tenke før søvnen tar meg.

www.domle.se

Ulvsby Herrgård er den tidligere Länsmannsgården mellom Arvika og Torsby og her tilbringer vi neste natt.

-Du er vel ikke redd for spøkelser? spør Marianne i resepsjonen da jeg sjekker inn. Du skal bo i fengselet. Heldigvis er jeg ikke det, og blir ført inn i min egen lille «røda stugo» på gårdsplassen.

Historien til gården i Sunne begynner allerede i 1630, men i dag er hotellet nydelig restaurert av Marianne og mannen. De kjøpte stedet for fem år siden, og holder åpent hele året. Det er ikke vanskelig å forestille seg julefeiring her, med den nydelige utsikten over sjøen Fryken, men høsten er også fantastisk.  Maten er noe for seg selv, The White Guide som er en slags svensk Michelinguide fullroser Ulvsby. Rett utenfor døra henter de råvarene som blir pietistisk preparert på kjøkkenet. Her bodde selveste dronning Kristina i sin tid, og på 1800-tallet var det Kronolänsmann Wahlstrand som regjerte på Ulvsby, etter sigende Selma Lagerlöfs inspirasjon til Gösta Berlingske Saga. Det er bare så utrolig koselig å være på svensk «herrgård», og spøkelsene holdt seg unna denne natten.

www.ulvsby.se

 

 

Kommentarer

Annonse