Annonse

To av Fredrikstad-ferjene på Glommma med Gamlebyen i bakgrunnen. Uncategorized

Hjertet banker varmt for Fredrikstad – og Hva…?

FREDRIKSTAD (NyeReiselivsavisen) Fredrikstad ble på forsommeren kåret til Norges mest attraktive by – og det er fortjent!

Jeg har et hjerte som banker varmt for både Fredrikstad og Hva…? Hvaler naturligvis! Øykommunen med drøyt 800 øyer, mer enn 4000 innbyggere – og 40.000 om sommeren. Kanskje er vi færre? Kanskje flere? Det viktigste er at vi må kjøre gjennom Fredrikstad både til og fra Hvaler. Om vi da ikke skulle komme sjøveien – og det gjør mange.
«Elveby» viktig for prisen
Fredrikstad bærer med rette navnet «Plankebyen». Dette er et navn som skriver seg fra tiden da Fredrikstad var viktig for både trelastindustrien og trelasteksporten. Glomma har som kjent sitt utløp gjennom Fredrikstad – og Fredrikstads posisjon som elveby har vært viktig for prisen byen nå har gjort seg fortjent til. Tidligere var ferja over Glomma mellom Fredrikstad og Gamle Fredrikstad – eller Gamlebyen – viktig for kommunikasjonen internt i Fredrikstad. Men nå er den blitt enda viktigere etter at et lyst hode – eller flere – kom på den gode ideen at ferja kunne være gratis. Dessuten kunne det settes opp flere ferjeruter på Glomma – og sånn er det blitt! Nå kan Fredrikstad-boere og besøkende reise så mye de vil på fergene – og det koster ikke fem øre. Dette var ett av tiltakene som fikk juryen til å stemme på Fredrikstad. Et annet tiltak var satsingen på å skape nytt liv i Fredrikstad sentrum. Dette arbeidet har pågått i flere år –  og mer følger. Mange fikk også opp øynene for Fredrikstad gjennom Anno-serien som ble tatt opp og sendt herfra i fjor. Flere utflyttere valgte til og med å flytte tilbake.
Bare fotballen hangler
Idretten sørger også for at Fredrikstad ligger høyt i folks bevissthet. I vinter ble for første gang i historien «Winter Classics» med ishockey og underholdning gjennomført for et rekordstort publikum utendørs på Fredrikstad Stadion. Hockeylaget Stjernen hadde en strålende sesong i vinter, mens fotballaget FFK hittil i år har vært en gedigen skuffelse. Derimot har byens håndballdamer hatt suksess med opprykk til øverste nivå. På forsommeren ble også verdens største håndballturnering avviklet her. Den suksessrike brytersken Grace Bullen holder hus i Fredrikstad, og mange, mange andre om hevder seg i idretten – og i samfunnet forøvrig. I en artikkel for noen år siden spurte jeg om Fredrikstad var sutrebyen etter mye småkrangling i avisene. Nå er tydeligvis akt mismotet borte -og alle glade! Skulle bare mangle – når du nettopp er kåret til landets mest attraktive by, og med bare en snau halvtimes reise til Hvaler. Kunne det vært bedre? Jo, flere fotballseire til FFK hadde smakt godt, men det får vi ta i neste runde. Gratulerer Fredrikstad!

Artikkelforfatteren er styreleder i Hvaler Næringsforum

 

Kommentarer

Annonse