Annonse

Lillehammer Hotell var sentralt under 1994-OL, og blir viktig også i forbindelse med Idrettsgallaen kommende helg – og under ungdoms-OL fra 12. til 21. februar Forbruker

Lillehammer har fortsatt statusen som OL-by

«Hvis norsk idrett bestemmer seg for OL på Lillehammer, så heier jeg på det.» Det er ingen hvem som helst som løfter OL-fakkelen igjen. Nylig avgått Idrettspresident Børre Rognlien er fra 1. januar oppnevnt som ny styreleder for samlingene på Maihaugen.

LILLEHAMMER (NyeReiselivsavisen)  I et intervju med lokalavisa GD lørdag blir han spurt om hvordan han stiller seg til et nytt OL på Lillehammer. Svaret er politisk fra den drevne idrettslederen, men utvilsomt der så mange andre idrettsledere befinner seg etter at Høyre fulgte meningsmålingene og sa nei til Oslo-OL i 2022.

«Det har jeg absolutt ikke noe i mot, selv om vi skal huske at de sju vinteridrettsforbundene svarte Oslo på spørsmålet om hvor de ønsket OL. Hvis norsk idrett bestemmer seg for Lillehammer, så heier jeg på det. Det er tydelig at det er vanskeligere for Oslo å få samlet oppslutning kysten rundt, enn det vil være for Lillehammer», sier Børre Rognlien i intervjuet med GDs Karen Bleken.

OL-museet til Maihaugen
Rognlien var selv overrasket da han ble spurt om å overta som styreleder i det som offisielt heter »Stiftelsen Lillehammer Museum».
Han antar at linken er OL-museet som nå flyttes fra Haakons Hall til Maihaugen, og hvor Idrettsforbundet hadde bedt om en styreplass.
«Ingen av oss tenkte den gang at vi skulle ha styrelederen,» sier han til GD, og mener at OL-museet er en viktig mulighet for å revitalisere Maihaugen.

«Den første tiden vil veldig mye skje rundt OL-museet. Der ligger det spennende muligheter for å trekke en annen type publikum. I det hele tatt må målet være å få flere til å komme for å se på mest mulig av alt muset rommer. For meg er ikke et museum noe gammelt du går og ser på, men et sted du skal oppsøke for å få ny kunnskap om hvorfor ting er som de er. Skjønner du ikke historien, har du dårlige muligheter for å forstå nåtiden.»

Idrettsgalla og Ungdoms-OL
Allerede kommende helg inntar toppidretten Lillehammer. Da er det påny tid for den årlige Idrettsgallaen der norsk idrett feirer fjorårets største idrettsprestasjoner og utøver. Dessuten deles ildsjelsprisen ut til en «ildsjel» under 26 år. Normalt har denne prisen gått til en mann eller kvinne som har gjort mye godt for idretten gjennom mange år. Denne gang er det en ungdom som skal hedres. Dette har sammenheng med at norsk idrett har valgt å gjøre 2016 til et ungdomsidrettens år fordi Norge arrangerer Ungdoms-OL nettopp her i Lillehammer. 12. – 21. februar skal OL-ilden lyse over Lillehammer, som den gjorde for snart 22 år siden. Ingen forventer samme suksess med oppslutning og interesse som forrige gang i 1994, men arrangementet vil utvilsomt befeste Lillehammer som den norske OL-byen på vinterføre.

En av katedralene etter Lillehammer-OL

Også Lillehammer Kunstmuseum ser Ungdoms-OL som mulighet til nye løft. På lederplass i GD nyttårsaften, skrev politisk redaktør Hallvard Grotli om «Et rojalt løft for Lillehammer». Han beskriver Lillehammer Kunstmuseum som en av katedralene Lillehammer-OL la grunnlaget for.

«Kongefamilien har i alle år stelt godt med Lillehammer,» skriver redaktør Grotli. «Ved offisielle og uoffisielle anledninger. Kulturarenaer som Lillehammer Kunstmuseum og Maihaugen trekker. Familiens sted på Nordre Jørstad Gård på Maihaugen likeså.

Idrettsarrangementer står familien nær. Derfor er det en milepæl når Kongefamilien nlar seg representere ved prinsesse Ingrid Alexandra når hun som 12-åring tenner ilden for Ungdoms-OL i Lysgårdsbakken 12. februar».

Stortingspresidenten Olemic Thommessen fra Lillehammer, har tatt vare på OL-ilden fra tenningen i Hellas til den nå via Idrettsgallaen skal ut på en landsomfattende Fakkelturne. foto:Harald Braathen

Stortingspresidenten Olemic Thommessen fra Lillehammer, har tatt vare på OL-ilden fra tenningen i Hellas til den nå via Idrettsgallaen skal ut på en landsomfattende Fakkelturne. foto:Harald Braathen

 

 

Dette blir igjen etter ungdomslekene

360 nye studentboliger finansiert blant annet av et bidrag på 108 millioner fra IOC blir igjen etter ungdoms-OL. 1100 utøvere vil huske boligene som deltagerlandsbyen 2016. Et splitter nytt interaktivt OL-museum åpner på Maihaugen 12. februar – på minuttet 22 år etter åpningsseremonien for «the best winter games ever» i 1994. 200 ungdommer fra hele landet har deltatt i lederkurs i regi av Norges Idrettsforbund og Ungdoms-OL. De sitter igjen med kunnskap og erfaringer som deres respektive idrettslag og arrangementsmiljøer får dra nytte av. 50 unge speakere er utdannet og vil prege idretten i regionen mange år fremover. Fire studenter fra Høgskolen i Gjøvik står bak lekenes visuelle profil. I tillegg har unge designere utviklet både maskoten, medaljene og piktogrammene. Også for det lokale næringsliv er mulighetene for vekst og utvikling mange.

Kommentarer

Annonse