Annonse

Reisemål

Jeg elsker denne vakre byen!

Å reise til Ålesund er noe alle bare må gjøre en gang i livet. Ja helst flere ganger om mulig. Særlig hvis man har sansen for spennende arkitektur og dertil fargeglede. Ålesund ligger som en juvel ute ved storhavet og speiler seg i vann på tre sider. Byen er som mange vet en komplett jugendstil by, bygget opp etter bybrannen i 1904.

Takket være Keiser Willhelms sans for våre vakre fjordlandskap som han frekventerte ofte sammen sine royale venner og familie, var han vel kjent med byen Ålesund. Så da den fatale brannen brøt ut en stormnatt til 23. januar 1904 og la byen i aske på nær som ett hus, kom dette raskt keiseren for øre. Det sies at han vendte sine lasteskip mot nord med det som trengtes av materiell og folk som kunne gjenreise byen.

Nytt Ålesund på fem år

Og det gikk fort. På mindre enn fem år steg det nye Ålesund opp av asken som en fugl Phoenix, og i datidens Art Nouvea-stil. Europas arkitekter, designere og ingeniører inntok Ålesund med all datidens viten om den nye stilen, og gjenreiste byen i komplett jugendstil. Riktignok var byen i mange år etterpå grå og lite tiltalende fargemessig, men etterhvert fikk byens befolkning øynene opp for hvilken skatt av en by de bodde i, og begynte og sette farge på byen sin.

Ålesund i dag er en fargerik og særpreget by ved det forblåste storhavet med vakre øyer rundt og fjell og berømte fjorder innenfor. Kommer du en sommerdag til Ålesund, kan det hende du finner byen vasket av sjøene, renskuret etter mange dagers regn på tvers. Det er på nordvestlandet du er, og her regjerer naturkreftene sånn godt over middels. Eller du kan komme en duftende varm sommerdag hvor havet ligger blinkende utenfor og byen bakes i et fantastisk solskinn.

 

Byfjellet, Fjellstua og Rampen

Uansett vær, du må bare en tur oppom byfjellet hvor du tar de 418 trappetrinnene opp fra byparken, og som nylig er gjenåpnet etter restaurering og er en svært populært måte å komme seg opp til Fjellstua på. Omtrent midtveis i trappeløpet har byen fått en ny turistattraksjon som har rukket å bli umåtelig populær. Byrampen som den heter, er et betongutspring fra fjellet med plexiglass gjerde rundt slik at man får en overstående følelse av ja…å sveve i løse lufta. Spennende og vakkert må vite. Eller du kan komme opp med bil eller bytoget som tar deg rundt på sightseeing hver time fra sentrum. Uansett bil, tog eller apostlenes hester….Fjellstua gir deg en panoramaopplevelse du aldri kommer til å glemme.

[bxslider id=»alseund»]

Som en vakker og glitrende juvel

Byen ligger nedenfor fjellet som en vakker og glitrende juvel. Hessafjorden skjærer inn til venstre for byen med Sulafjellet bakom og dit kommer man raskt over med båt som tar ca 7.minutter. Der finnes et utall spennende butikker i den nedlagte Devold-fabrikken som er omgjort til en kulturfabrikk og som blant mye annet leverer herlig ullundertøy i alle regnbuens farger. Her er mange outlet stores og man gjør gode kjøp på merkevarer her. Det arrangeres jevnlig intimkonserter hvor bygdas mange profesjonelle krefter byr på bl.a jazz med nogo attåt. Foran og til høyre for Ålesund ligger øyene Valderøya, Giske og Godøya. Og utenfor det hele….hav så langt øyet kan se. Og inn fra havet kommer hele sommersesongen all verdens flotte cruiseskip og for noen stakkede timer yrer byen av stemmer på alle språk.En møter turister fra hele verden og mange nasjonaliteter. Hurtigruta kommer selvsagt hver dag hele året og er en fargeklatt der den sakte og majestetisk seiler inn mot byen.

Er du like glad i å gå på fjelltur som meg, så går det fort å komme til toppen av Sukkertoppen, et «bare må opp« fjell. Det tar ca 30 minutter, er du godt trent. 45-60 minutt for oss andre. Her har du fritt utsyn i alle himmelretninger og flottere solnedganger sees ikke. Du treffer på hyggelige folk i alle aldre, og de slår lett av en prat. Eldre menn i 70-80 årene som tar sin daglige tur på Sukkertoppen, påtreffes stadig.

Nye spisesteder og kafeer

Byen er de senere åra blitt ganske urban med mange nye spisesteder og kafeer. Her kan du slå deg ned og nyte god mat enten du er hekta på japansk, indisk, kinesisk, tyrkisk eller norsk. Jeg elsker også de spennende små kafeene med særpreg, gjerne strippet ned til grunnflatene og det opprinnelige. Her nyter du en herlig Cappuchino og byens spesielle bløtkake «skilpadden», eller du kan velge de mer vanlige Napoleon og marsipankakene. Ettersom Ålesund er Nordeuropas største eksporthavn for fisk, finner du selvsagt også restauranter hvor havets delikatesser står i sentrum. Og er det noe de kan i Ålesund, ja så er det fisk. Jeg anbefaler deg et besøk på XL Diner hvor det serveres klippfisk slik du aldri har smakt den før. En opplevelse både for gane og øyne. Å gå langs bryggene er også en fin opplevelse. Her ligger fiskebåtene inne på formiddagene og du kan kjøpe blodferske reker og anna fisk fra havet utafor. Må bare prøves.

Er du en museumsfreak som meg, kommer du ikke utenom jugendstilsenteret som ligger i det gamle og autentiske apoteket. Her er det mange opprinnelige interiør fra da byen ble gjenreist. Leiligheter fullt møblert står slik de ble innredet, og mange andre snesne detaljer kan virkelig nytes. Omtrent vegg i vegg ligger Kube som er et galleri for spennende kunst og en scene for ulike musikksjangre. Oppe ved byparken ligger et av byens største gallerier.

Akvariet på Tueneset

Ålesund har også andre severdigheter å by på. Blant annet det nydelige akvariet som ligger på Tueneset, bare 20 minutter fra sentrum. Også hit tar du bytoget sommers tid og buss eller bil resten av året. Her finner du de ulike fiskesorter svømmende i sine naturlige scenarier. Under en bro, under en brygge, og ikke minst monstertanken som representerer Atlanterhavet med alle sine fiskeslag. Her er den store attraksjonen mating av fiskene midt på dagen. En dykker går ned og vi sitter storøyd rundt i et amfi og ser hvordan alt fra torsk, flyndre, sild, lange, kveite, steinbit, småhai og hundrevis av andre store og små fisker flokker seg om ham når han åpner posen og mater dem for hånd. Her finnes en fyldig  souvenirbutikk og en hyggelig kafe . Utenfor finner man både pingviner og seler. Har du med barn, er dette et must, men jeg elsker å bare gå rundt alene og studere havets mange fiskearter i små og større undervannslandskap. Dessuten kan Tueneset by på bademuligheter, og selv syns jeg det er fint med en dukkert der.

«Hold hodet høyt»

Å rusle i Ålesund betyr at du må holde hodet høyt og se opp, for det er der mye av skjønnheten befinner seg. Husfasadene er rikt dekortert i art Noveau stil. Blomsterranker, ornamenter, hoder av mennesker og dyr. Det er lett å få kink i nakken, men du må bare få med deg disse fasadene som lyser imot deg i alle verdens vakre farger. Som nevnt, Ålesunderne fant etter hvert ut at denne byen måtte de sette farge på, og slik ble det. Motivene er mange og detaljrikdommen stor så her er det bare å knipse i veg for den som er ivrig fotograf. Og apropos fotografering; I Ålesund må alle ungdomsskoleelever ut og fotografere detaljer på dører, ornamenter, blomster og ansikter hentet fra de mange flotte fasadene. Kultur og historiearbeidet er viktig i en by som denne.

Atmosfæren griper – og havet dufter hav

Jeg elsker å rusle rundt i denne byen, hvor atmosfæren griper en og havet dufter hav, salt og fisk. Jeg liker å sitte på en av de mange benkene med smijernsdetaljer, i jugendstil selvsagt, og se sola gå i havet og byen ligge i et rødgyldent skjær. Der er trapper å sitte i som går rett ned i brosundet, som deler byen i to. En av disse stedene kalles Naftadjupet og som ligger ved Apotekertorget. Båtene la til her i gamle dager når de skulle inn til land med fisken og fiskerne skulle handle. De var selvsagt hyppige gjester hos apotekeren også, for mangt kunne skje ute på havet og da måtte man ha et lager av apotekvarer ombord. Men da bybrannen raste på sitt verste natta den 23. januar bestemte apotekeren seg for å redde naftatønnene slik at de ikke skulle antennes og eksplodere. Som sagt så gjort, og tønnene ble senket ned i sundet utenfor, derav navnet Naftadjupet.

Ja det er herlig å sitte slik i disse trappene, se småbåter tøffe forbi, ungdommer på brett stake seg gjennom sundet og kanoer skli fram og tilbake. For det er også en av de tingen du kan gjøre her. Leie kano og bare nyte det vakre brosundet kranset av jugendhusene på hver side og få sett hele byen fra ripa på en kano. Det er en herlig opplevelse og verdt å prøve. Havfiske og rafting for deg som vil ha mer sjøsprøyt og action er her også. Kommer du en veldig varm sommerdag hvor havet er på sitt blankeste og byen på sitt varmeste, så ta turen til Giskesanden eller Blimsanden. Det tar bare 15 minutter ut til øyene gjennom to undersjøiske tunneler. Der ute finner du hvite flotte sandstrender og krystallklart badevann.

Harald Grytten gjorde byvandring til en kunst

Er du riktig heldig på din byrunde, kan du påtreffe Ålesunds egen høyt respekterte guide og bypatriot Harald Grytten, som allerede i levende live står på sokkel nede ved Brosundet. Han er liten av høyde, men en spennende og energisk mann. Alltid sett i følge med en grønn krakk som han hever over hodet der han går, og som på signal følger turistene etter som sauer til slakterbenken. Nåja, det var brutalt sagt, for det eneste Harald dissekerer, er byens historikk ned til minste detalj. Krakken planter han trygt i bakken foran et hus, et torg eller ved sundet, og gjør seg selv en halvmeter høyere så alle kan se og ikke minst høre den spennende byhistorien han så gjerne deler. Harald er mannen som gjorde byvandringer til en kunst og det han ikke vet om byen, ja det er simpelthen ikke verdt å vite. Han startet også nattevandringene fra stedet der bybrannen startet 23. januar 1904, og det er blitt til en årlig foreteelse som uansett kulde, regn og slaps samler flere hundre ålesundere, og som forteller hele den grufulle brannhistorien i ord og bilder langs ruta.

Nesten overjordisk skjønnhet

Ålesund er trebyen som brant, men steg opp igjen til en nesten overjordisk skjønnhet med sine flotte jugendarkitektur. Bygårdene med buende vinduer, myke blomsterranker, ansikter, ornamenter. Alt beliggende i storslått natur med fjell og fjorder som nærmeste naboer.

Ålesund er også et flott utgangspunk til andre destinasjoner som ligger høyt på lista over severdigheter. Blir du et par dager, er en dagstur til Geiranger tingen eller hva med en tur til fuglefjellet Runde sør for Ålesund? Begge deler tar ca 2 timer med bil.

Jeg elsker denne vakre byen som tross storhavets herjinger består og glitrer mer enn noen gang. Skal du først ut på en tur til nordvestlandet, så gå ikke glipp av Ålesund. Du vil ikke angre.

 

Spisesteder

Anbefalte spisesteder med god og spennende mat.

XL Diner

Lyst

Orient restaurant

Tajmahal

Fjellstua

Anno bar og restaurant

 

Kafe/barer verdt å besøke.

Lyspunktet kafe

Let‘s eat Deli

Invitt espressobar

TYT kafe

Raccoon cofee and More

 

Flotte hoteller å bo på.

Hotell Scandinavie er et særpreget hotell med mange jugend detaljer i interiøret.

Bryggen hotell

Parken Hotell

Thon Hotell

Scandic hotell

Raddison blue hotell

Hotell Waterfront

 

Kommentarer

Annonse