Annonse

Reisemål

Julestemning i London – med noe mer…

Mørket har senket seg når vi kommer ut i gatene igjen etter en lang og god lunsj i en sidegate til Oxford street. Det ble et magisk øyeblikk.

Enten du er en iherdig shopper, elsker julemarked, julegater, julelys eller lukten av julemat og brente mandler så vil du oppleve det hele i London i en mye større skala enn vi som nordmenn er vant til fra hjemlige trakter.

[bxslider id=»jul-i-london»]

Shopping og Julemarkeder:
Varehusene  er pyntet både på inn- og utsiden. Du finner alle slags ting og merker som du kan tenke deg, eller ikke ante fantes, her i London. Trenger du inspirasjon for å finne den helt spesielle gaven så skal du besøke et av de mange julemarkedene. Vil du oppleve noen av de store sentralt i London kan du  besøke the Southbank Centre Christmas Market eller Christmas in Leicester Square market. Det finnes også en rekke små lokale varianter av julemarkeder og noen større nord og sør for London.

img_9625Et must sentralt i London i førjulstiden er et besøk i Winter Wonderland. Av underholdning kan du oppleve sirkus, juleshow og et eget nisseland der familiens yngste kan hilse på julenissen . Alt fra Berg og dalbane  med looper, pariserhjul og house of horror – til skøytebane og  isklatring finner du her.  Markedsboder med håndarbeide,  matboder med alt av søtt, salt og surt finnes i alle varianter. Det er 10. året på rad at Winter Wonderland etablerer seg i Hyde Park. Det populære markedet åpnet 16. november  og er åpent fra 10 – 22 hver dag unntatt 1. juledag helt til 2. januar.

Julekonserter
Det kan være en ide og ta en pause fra den travle shoppingen hvor du fort kan blir revet med av et høyt tempo. London er kjent for sine mange teater og musicals, og i førjulstiden inviteres det til Christmas Carols i kirker og katedraler. En kveld med julesanger er en fulltreffer for å skape ro og virkelig kjenne den gode julestemningen. Både på de store arenaene som Westminster Abbey og St. Pauls katedralen til lokale arrangement –  «fundraisers» hvor kjendiser stiller opp for veldedige formål. Londons Christmas Carols gir deg en god følelse. Et par timer i stillhet skaper en etterlengtet fred og et avbrekk fra det kommersielle dragsuget som vi kjenner så godt i en hektisk førjulstid.

Lys i mørke
img_9632
Julegatene er tett i tett i London og i Carnaby Street markerte tenning av årets julelys 10. november. Starten på julehandelen ble feiret med en stor fest og mange rabatter. I Regent Street ble julelysene tent  17. november, og i år skal dekorasjon og pynt være inspirert av de første julelysene i gaten, som ble tent i 1954. Covent Garden og varemagasinet Harrods er noen av de andre områdene i London som kan lokke med fantastiske julelys og dekorasjoner.

Mørket har senket seg når vi kommer ut i gatene igjen etter en lang og god lunch i en sidegate til Oxford Street. Det ble et magisk øyeblikk. Travelheten, trafikken og mylderet av mennesker var borte i noen sekunder ved synet av tusenvis av julelys. For mange markerer tenningen av lysene i Oxford Street starten på den offisielle julehandelen. I år ble lysene tent allerede  6. november. Hele gaten var stengt  for trafikk fra  klokken 12-19 og gav plass for aktiviteter, matboder og underholdning.

Glitrende glødene trær, dekorerte vegger, og 1750 glødene kuler med mer enn 750 000 lys dekorerer den  Oxford street mot Marble Arch. Boblene har vært en tradisjon de siste årene, og i år er de også dedikert til et veldedig formål.

Flere lysskilt forteller om en organisasjon som oppfordrer til å støtte Little Stars. For oss som er tilreisende – og det er det mange av – er organisasjonen NSPCC helt ukjent. Nysgjerrigheten på hva dette er gjør at vi med noen søk på  Google og ved å snakke med noen innfødte får en enkel forklaring.

NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC)) er en organisasjon som bekjemper  overgrep mot barn. De jobber direkte med barn som er og har vært utsatt for overgrep, og i år har de fått plass i en hektisk julegate i London.  Det skaper noen ekstra følelser og et ønske om å gjøre noe mer. – Little Stars – make Christmas sparkel for children

img_9583

Ambivalens
Lys, glitter og stas kan kamuflere realiteten som at ikke alle har det like godt. Vi skal kunne glede oss over alt det gode vi har og alle de mulighetene vi har med stor takknemlighet. Samtidig kan vi  tenne et lys for en som ikke har det like godt, men som kan få muligheten til å få det godt ved at jeg er en bidragsyter. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Det opplever vi også i Norge ved Frelsesarmeens julegryte-tradisjon gjennom 115 år.

Kommentarer

Annonse