Annonse

Observatorios La Palma Promotur 2012 Pressemeldinger

Kanariøyene mer enn sol og varme

27. juni går startskuddet for den tredje utgaven av Starmus-festivalen, og Kanariøyene forbereder seg på å ta godt imot de største stjernene innen vitenskapen og musikk.

Den rene og klare himmelen, gjør øygruppen til et perfekt sted for Starmus-festivalen. Når musikk og vitenskap kombineres, samles verdens største personligheter innen vitenskapelig formidling.

Stephen Hawking skal hylles og May-Britt og Edvard Moser kommer, – kommer du?

– Himmelen over Kanariøyene er beskyttet av en lov som skal forhindre at noe kommer i veien for observasjonen og stjernekikking. Dette gjør Kanariøyene til et enestående sted for å studere himmelen og stjernene.

Starmus-festivalen avholdes i perioden 27.juni til 2.juli, og hyller den anerkjente fysikeren Stephen Hawking. 11 nobelprisvinnere, 7 astronauter og de viktigste personlighetene innen ulike vitenskapelige felt skal være tilstede. Med seg på laget har de musikalske legender, som gitaristen i Queen, Brian May.

Også i år vil festivalen skape historie med etableringen av Hawking-medaljen for vitenskapelig formidling. Denne skal i løpet av festivalen deles ut til ulike kandidater som har skilt seg ut – ikke bare i den vitenskapens verden, men også i kunsten.

De beste forskerne, musikerne og kunstnerne under samme tak
Ifølge Stephen Hawking selv, vil festivalen «fortsette å følge målet om å bringe de beste forskerne, musikerne og kunstnerne sammen under ett tak: Kanariøyenes stjernehimmel».
Hawking mener himmelen på Kanariøyene har kraft til å kunne inspirere alle og enhver.

Norske Nobelprisvinnere til Starmus-festivalen på Tenerife
Den tredje Starmus festivalen «Beyond the Horizon – A Tribute to Stephen Hawking» vil foregå på Tenerife, og vil få besøk av et bredt utvalg av kjente personligheter og vinnere av Nobelpriser innen fysikk, kjemi, medisin og økonomi:
– Eric Betzig, Nobelprisen i kjemi, 2014
– Biolog Elizabeth Blackburn, Nobelprisen i medisin, 2009
– Robert Wilson og David Gross, Nobelprisvinnere i fysikk, 1978 og 2004
– Adam Reiss og Brian Schmidt, Nobelprisen i fysikk, 2011
– Norske Edvard Moser og May-Britt Moser, Nobelprisen i medisin, 2014
– François Englert og Peter Higgs, Nobelprisen i fysikk, 2013
– Joseph Stiglitz, Nobelprisen i økonomi, 2001 og Nobels fredsprisvinner i 2007 for hans arbeid som medlem av FNs ekspertpanel om klimaendringer siden 1995.

I tillegg til dette enestående panelet av nobelprisvinnere, vil festivalen også bringe sammen de mest anerkjente astrofysikerne som Neil deGrasse Tyson, Kip Thorne, Martin Rees, Jill Tarter og Robert Williams. Andre som vil skinne med sitt nærvær er fysiker Neil Turok, evolusjonsbiolog Richard Dawkins, professor i astronomi og leder for astrofysikk ved Oxford University Steven Balbus, og professor i fysikk ved Manchester University Brian E. Cox, som også er kjent for sitt arbeid som programleder for vitenskapelige TV-program.

Romkappløpet vil også være representert under festivalen med astronautene Michael López-Alegría, Garrett Reisman, Chris Hadfield, Russell Schweickart og Claude Nicolier, og den russiske kosmonauten Sergey Volkov.

Prikken over i´en er at også den første mannen som gikk i verdensrommet, Alexei Leonov, også vil besøke festivalen.
Takket være Kanariøyenes gunstige geografiske plassering og den rene og klare himmelen, er øygruppen tilholdssted for to av verdens beste observatorier: Teide-observatoriet på Tenerife og Roque de los Muchachos-observatoriet på La Palma, som også har verdens største optiske teleskop. Begge observatoriene ledes av Astrofysisk institutt på Kanariøyene, European Northern Observatory, som er et av de mest anerkjente forskningssentrene i verden. Sammen med øya Fuerteventura, utgjør Tenerife og La Palma øygruppens tre «stjernelys-reservater». Det er derfor kanskje ikke så rart at Kanariøyene for tredje gang er sentrum for de største stjernene innenfor vitenskapen.

Perfekt for undervisning, informasjon og himmelforskning
Det finnes også andre installasjoner laget for undervisning, informasjon, og for forskning innen astronomi. Temisasobservatoriet på Gran Canaria er tilgjengelig for både entusiaster og profesjonelle. Man kan også besøke Las Nieves-rekreasjonsområdene på La Gomera, inne i nasjonalparken Garajonay, som ligger 1250 meter over havet.
El Hierro er det sørligste punktet på Kanariøyene for stjernekikking, og fra Orchillia-fyret kan man nyte en stjerneklar himmel, nettopp fordi stedet har minimalt med lysforurensning.

 

Kommentarer

Annonse