Annonse

Tulipaner i lange baner. Reisemål

Keukenhof – den blomstrende kjøkkenhagen

KEUKENHOF (NyeReiselivsavisen) Fargrikt blomstershow to måneder hver vår. Besøkende fra hele verden lar seg beruse av dufter, farger og en fantastisk blomsterprakt.

Tekst og foto Elin Kristoffersen

Parken begynte som kjøkkenhagen til slottet Keukenhof som sto ferdig i 1641. Området hadde i flere århundrer avgitt frukt og bær til beboerne i Lisse. Men det var først i 1949 en gruppe blomsterselgere ønsket å etablere en fast utstilling hver vår for å vise hva de hadde å tilby. Tulipanen kom fra Tyrkia til Nederland allerede på slutten av 1500-tallet og ble fort et symbol på luksus. Enkelte tulipanløker kunne bli solgt for samme pris som et hus. I 1637 kom ‘tulipancracket’ og kanskje verdens første finansboble.

Kasteel Keukenhof ligger vis-a-vis parken og tar imot gjester som ønsker å feire begivenheter i det historiske slottet fra 1641.

Kasteel Keukenhof ligger vis-a-vis parken og tar imot gjester som ønsker å feire begivenheter i det historiske slottet fra 1641.

Åpen til 21. mai

Allerede i 1950 åpnet parken for alle blomsterinteresserte, ikke bare for løkkjøpere. For hvert år som har gått, har parken vokst og blomsterløkene blir plantet i forskjellige mønstre og kreative løsninger som slår ut i full blomst i mars/april. Åpningsdato blir aldri fastsatt før vinteren er på hell, for blomstene titter opp når det er varmt nok i bakken.  I 2017 er parken åpen fra 23. mars til 21. mai.

Nederlandsk design temaet i år

Temaet i år, er nederlandsk design. Nederlandske designere innen mote, design, møbler og arkitektur har inspirert til årets tema. Gartnerne i parken starter planleggingen så fort alle løkene er spadd opp av jorden i slutten av mai. Nye løker blir plantet i løpet av tre måneder på høsten etter et nøye planlagt design. Over sju millioner blomsterløk blir plantet for hånd. Tulipaner i et uendelig antall varianter er hoved blomstene, men også påskeliljer, pinseliljer, perleblomster og hyasinter pynter opp de grønne velmanikurerte plenene.

Fargerikt jordbruksområde

Åkrene rundt Keukenhof eksploderer i farger i vårmånedene.

Åkrene rundt Keukenhof eksploderer i farger i vårmånedene.

Keukenhof ligget midt i et fargerikt jordbruksområde. Åker på åker med blomster omkranser parken i flere kilometers omkrets. Besøkende kan leie sykler og sykle gjennom tulipanåkrene, man kan ta en båt på kanalene som renner gjennom blomsterengene. Noen av blomsterdyrkerne har startet med selvplukk av tulipaner. Annemieke Damen startet opp sin selvplukk blomsterhage ved å hjelpe ungdom som hadde det vanskelig og ga dem en meningsfylt tilværelse med å jobbe på gården. Annemiekes Pluktuin ligger ikke langt fra Keukenhof og mange av turistbussene stopper her.

Enkelt på egenhånd

Keukenhof blir besøkt av nærmere en million gjester i de få ukene parken er åpen.

Keukenhof blir besøkt av nærmere en million gjester i de få ukene parken er åpen.

I Norge er det flere operatører som arrangerer turer til Keukenhof på våren. Men det er også enkelt å arrangere på egen hånd. SAS, KLM og Norwegian flyr direkte til Schipol, Amsterdam og her går det busser direkte til Keukenhof. Man kan kjøpe inngangsbillett inkludert busstransport på www.keukenhof.nl. Apollo har et elvecruise i april som inkluderer Keukenhof.

Parken ligger i Lisse en liten kjøretur fra Schiphol og Amsterdam. I år er parken åpen fra 23. mars til 21.

Inngangsbillett: 16 euro

Inngangsbillett + buss fra Schipol: 24 euro

 

 

:

 

 

.

 

 

Kommentarer

Annonse