Annonse

Forbruker

Kosters Trädgårdar

Skal du til Koster i sommer, gå ikke glipp av et besøk hos Kosters Trädgårdar. Et lite paradis gjemt midt inne på øya Syd-Koster, med restaurant og utsalg av godsaker de lager selv.

Stefan og Helena med det klingende etternavnet von Bothmer regjerer her, og serverer deilig lunsj, hjemmebakte kaker og tilhørende drikke. Kommer du med Strømstadfergen og går av på Ekenäs, kan du leie en sykkel til 120 kroner dagen og tråkke tre kilometer tvers over øya til Trädgården.

[bxslider id=»koster»]

-Du passerer butikken, der tar du åt høger, passerer kyrkan og så er du der, opplyser Stefan meg på telefonen. En snau halvtime senere blir jeg mottatt av Helena som forteller at paret nå holder på med bygging av et bakeri på eiendommen, det trengs for Koster har nå ca. 3000 sommerhus med mange turister i sommermånedene.

– 70 prosent av dem er nordmenn, og dere er jo så glade i brød og kaker, smiler Helena.

Hun byr på lunsj, en nydelig rett med grillet aubergine, forruten grønnsaker, blomster og ugress fra Trädgården. Det er en spennende historie ekteparet fra Uppsala har å fortelle, som levde sine travle liv i storbyen. En dag var det bare nok, og Helena og Stefan begynte å lete etter noe mer meningsfylt å drive med.

-Vi hadde en drøm,Stefan og jeg ville finne et sted å leve og dyrke jorda. Vi ville skape et sted der mennesker kunne møtes rundt mat,hage og kultur. Gjerne nær havet og gjerne ved et turiststrøk, forteller Helena entusiastisk. Det kunne ha blitt Tasmania, men det ble Koster. Og vi ble med ett nybyggere, permakulturdyrkere og kosterboere, fortsetter hun.

Ekteparet befant seg i Skottland på sensommeren i 1990 da de så et tv-program om en australsk fyr som snakket om spiselig landskap.

-Vi ble helt i fyr og flamme,sier Stefan,og tenkte at dette var noe for oss. Vi søkte om penger, og Helena fikk støtte til et permakulturkurs i Australia og jeg til en konferanse om naturtolkning på Hawaii. Vi dro sammen begge steder med vår nyfødte sønn og det ble et vendepunkt for oss som familie.

Paret hadde funnet sin vei, og var i ferd med å kjøpe et småbruk i Tasmania på Ny-Zealand da bestefar hjemme i Sverige satte foten ned. Nå har jeg fått barnebarn så da får dere komme hjem, befalte han strengt. Dermed bar det tilbake til Sverige og ny jakt på det perfekte stedet.

-Jeg tilbrakte mesteparten av oppveksten i utlandet,far var ingeniør og tok alle utenlandsjobber han kunne få, forteller Helena. Liberia, Mexico City, Milano satte sitt preg på livet,og maten var fersk og kortreist. Jeg tok det gode liv for gitt, sier hun, og selv om barndomssomrene hjemme i Dalarne i Sverige gir gode minner var det likevel den ferske maten i utlandet hun savnet. Høyreiste damer med fruktkurver på hodet som ropte: «Oranges,bananas,papaya». Og spesielt mango, mimrer hun.

Helena utdannet seg på landbruksskolen og var klar for å bli kokk, bonde og altmuligdame.

Stefan på sin side hadde mange gode minner på farfars bondegård og farmors gode hjemmelagde kålruletter og stekt strømming.

-Likevel,jeg hadde vel aldri sett for meg et liv i en hage, sier Stefan lattermildt, som studerte biologi i fem år på universitetet. Innendørs! Jeg var oppgitt over manglende praksis,vi satt inne i årevis og studerte atomer og elektronenes orbitalbaner,ler han.

Det ble altså Koster som tilslutt vant begges hjerter. I 1995 fikk de kjøpt en eiendom, fem år senere sto veksthusene klare og i 2003 åpnet restauranten.

-Vi har ansatt kokk, og sammen jobber vi alle tre med å dyrke og lage god mat til gjestene våre. Alt av grønnsaker er økologisk dyrket her og vi er nøye hvor vi kjøper kjøtt og fisk, forteller de. Ofte er det øyboere eller turister som vil feire spesielle dager som bryllup eller 50 årsdager, da ordner vi til fest. Mange flotte musikere vil også holde konserter her i Trädgården vår, så på sommeren er det full fart. Barna våre kommer tilbake om sommeren og vil ha sommerjobb og bade i sjøen. Om vinteren er livet lugnere, da lager vi saft og syltetøy. Saker og ting skal repareres og vedlikeholdes.

At Helena og Stefan lever det gode liv er ikke vanskelig å se. De lever ut drømmen sin, hagen som først bare fantes i hodene deres er blitt virkelighet. Jeg nyter de siste munnfullene av Helenas deilige rabarbra og jordbærpai, sommeren er kommet til Koster.

Vil du vite mer om Koster:

www.vastsverige.com

 

 

Kommentarer

Annonse