Annonse

Forbruker

Kristus på havets dyp

På 15 meters dyp ved San Fruttuoso i Italia står en Kristus-statue med ansiktet og hendene vendt mot havoverflaten - en velsignelse for alle som lever av havet.

Hvorfor ble han satt der ?

22. august 1954 ble den 2,5 meter høye og 260 kilo tunge Kristus-statuen plassert på 15 meters dyp i bukten ved San Fruttuoso. Fire år før statuen ble plassert på havets bunn mistet den kjente profesjonelle dykkeren Duilio Marcantes sin beste venn i en dykkerulykke. Som en hyllest til vennen ville han lage en statue av Kristus. Han sørget for innsamling av bronsedeler som medaljer, båtutstyr og propellere og fikk alt smeltet om til den store statuen slik den står i dag. Med ansiktet rettet opp mot lyset og armene åpne symboliserer den fred og skal bringe lykke til alle de som ferdes på- og lever av havet.

Det er mulig å se statuen fra overflaten – for noen euro blir du fraktet ut av lokale båtfolk og kan se den gjennom vannkikkert i det klare vannet. Har du snorkelutstyr kan du svømme ut ditt selv – bare noen meter utenfor selve stranden.

Christ from the Abyss eller Kristus fra dypet har har blitt en helligdom for dykkere og et pilegrimsmål for flere. Hvis San Fruttuoso hadde ligget sør for Roma i stedet for nord hadde vi sikkert hørt om mirakler fra stedet …………

To veier, men ingen for bil!

Det er to veier som går til San Fruttuoso.  Den ene er sjøveien, og det kjører båter ut til stedet ca. en gang i timen. I høysesong kan det være flere avganger. Den mest spennende veien er til fots, og det var slik de gamle munkene ankom stedet og bygde klosteret som i dag er en av de andre grunnene til å besøke San Fruttuoso. Beliggende mellom den kjente byen Portofino i øst og Camogli på den Italienske Riviera innbyr området til flotte naturopplevelser.

En vandretur tar 2 timer –  hvor vi starter fra Portofino i en laaaang oppoverbakke som fører oss gjennom et fantastisk skog- og villmarksområde, med slående utsikt over det blågrønne Middelhavet. På veien passerer vi enkelte små gårdsbruk som fortsatt er i drift, og vi slentrer gjennom en liten landsby –  da snakker vi om 3 -4 hus og naturligvis et sjarmerende kapell.  Terrenget er variert fra oppgåtte stier til mer vilt landskap, og etter drøye 90 minutter kan vi  skimte klosteret langt under oss.  Da er det fortsatt en halv times bratt nedstigning til bukten med servering til trette vandrere.

Hva mer kan du oppleve?

San Fruttuoso er mer enn Christ from the Abyss.  I perioden 1000 – 1300 århundre ble det bygd et kloster for Benediktinerordenen.  Nolaretårnet som er en del av klosteret ble bygget på 1100-tallet, men ble påbygget på 1300-tallet av Doriafamilien og tjente som gravkammer for denne slekten.  Området som klosteret er bygget på har vært i Doria-slektens eie, og de bygde i 1562 Doriatårnet på en høyde over bukten for å beskytte klosteret og vannkilden mot pirater. Det er fortsatt mulig å se utsmykningen av tårnet hvor Doriafamiliens slektsvåpen er malt på muren – den mektige ørnen.

Fiskelandsbyen som nå er gjort om til restauranter kom til på 16-hundretallet. Her er det mulig å få seg god sjømat eller bare noe å drikke. Noen har kjøkkenet inne i klosteret og heiser kurver med mat og oppvask ned fra andre etasje på utsiden av veggen. Det går an å ta seg et bad mellom servering av rettene – her er alt løst og ledig. Etter en vandretur er dette en ekstra belønning.

Vi ønsker deg en god tur

Kommentarer

Annonse