Annonse

Le Rosseau: Øya hvor du kan drikke hvitvin eller se på et spennende fugleliv Foto: Rolf Forsdahl Forbruker

La oss snakke om Genève….

Genève…? Okeii. -Så, du har slett ikke tenkt å reise til Genève, sier du? Ikke på lista over byer-jeg-vil-se i det hele tatt? No problem, du er i godt selskap  - bare bla videre, ikke bruk tid på denne reisebloggen;  for all del- jeg vil da ikke rokke ved dine vedtatte meninger!  Så --hvorfor henger du med ennå? Bare høflig nysgjerrig? Da får jeg forsøke å gi deg noen opplysninger og dele noen erfaringer fra byen, da...  Har vært der mye, vettu'.

Dyrt og deilig?

Genève er ikke noen billigdestinasjon. Det visste du sikkert. Og det er dårlig med sandstrender og tivoligater, helt riktig. Ølprisene er på Oslo-nivå, bare så det også er sagt.  Men la oss se hva Wikipedia kan fortelle – in short: Genève, tysk Genf, er en by i det sørvestlige Sveits, ved den vestre enden av Genfersjøen. Den er hovedstad i kantonen Genève og er, etter Zürich, den nest største byen i Sveits med 191 557 innbyggere (2013), (750 000 med forsteder). Byen ligger i den hovedsakelig franskspråklige delen av landet, Romandie.

Samfunnet (ville de Genève) har en befolkning per desember 2014 på 197 376 innbyggere, og kantonen, som i all vesentlighet er byen og dens forsteder i indre ring, har 482 543 innbyggere.[2] I 2011 hadde den kompakte agglomération franco-valdo-genevoise («Stor-Genève» eller Grand Genève) hadde 915 000 innbyggere i både Sveits og Frankrike (<30 minutters distanse). Innenfor det sveitsiske området, kalt for Métropole lémanique, er det en befolkning på 1,25 millioner. Dette området er i all vesentlighet spredt østover fra Genève mot området Riviera (Vevey, Montreux) og nordøst mot Yverdon-les-Bains i nabokantoen Vaud (<60 minutters distanse).

Dett var dett, som en kjær karakter sa når han skulle være urnorsk. Fakta. Men, la meg få tilføye noen informasjoner som digitale leksika neppe vil gi deg:

[bxslider id=»geneve»]

En vakkert beliggende flyplass

Genève har en av de vakrest beliggende flyplassene i Europa. Den ligger noen kilometer nord for byen, som igjen ligger ved vestenden av Genfersjøen, mellom Alpene i sør og den nedslepne fjellryggen i nord, på den andre siden av grensa mot Frankrike – hvor du bl.a. finner sjarmerende steder de lokale ofte besøker, som Chezery-Forenz og Crêt de la Nege.  Flyplassen har ett ben i Sveits og ett i Frankrike – du kan gå direkte fra terminalen og inn i Tricolorens område.  Flyplassen ligger i behagelig nærhet av sentrum, og jeg har gått fra terminalen og ned til sentrum på rolige 55 minutter mange ganger. Men for all del, det går både bybuss og jernbane fra flyplassen, og – merk dere dette, samferdselspolitikere: Både på flyplassen og i hotellresepsjonene får man et kort som gir besøkende gratis transport på kollektivmidler.

 140 meter sprut

Genève, som er en liten  by etter europeisk målestokk, ligger dovent henslengt der Genfersjøen – kalt Le Lac lokalt – igjen  går over til Rhonen.

I sommerhalvåret ser man en av verdens høyeste fontener, Jet d’Eau,  inne i havneområdet fra nær sagt over alt. Man kan til og med se den fra tretti tusen fots høyde – vannstrålen slynger seg potent 140 meter over vannflaten, og når det blåser, lager solen de fineste fargespill i vanndråpene som legger seg som et slør bak vannstrålen.

På nordsiden av den nordlige sjøbredden, og bare noen hundre meter fra broene som tar deg over til den andre siden av Rhonen, ligger jernbanestasjonen Gare Cornavin. Det er masse hoteller i nærheten, også av den typen finansfolkene styrer unna, så prisene her er greie – for Sveits å være. Selv foretrekker jeg Hotel Cristal i Rue Pradier 4. Snerten design der inne- glass og speil og spesiell layout på alle rom. Om du drar kjensel på typen som kommer i mot deg i hotellkorridoren, kan det være fordi det er ditt eget speilbilde… Frokostsalen ligger i 8. etasje og har en flott utsikt mot sørvest som gir en god start på  dagen.

McLaren med skreddersydd presenning

Du rusler lett ned til sjøen og det området som er byens varemerke på fem minutter. Du som har reist en del, vil legge merke til noen særtrekk som kanskje overrasker deg, i alle fall om du har sans for biler. For her ruller Maseratiene, Porschene, og Ferrariene som et helt vanlig innslag i gatebildet. Oj, tenker du kanskje. Og så ser du på menneskene i gatene – hva med dem? Jeg kan i alle fall love deg at det et langt mellom saggere og T-skjorte/frynsejeans-folk. Her er det sobre Armanidresser og diskré, men dyre drakter som gjelder- i alle fall om man er på jobb. Og da skjønner du kanskje hvorfor du la merke til alle Lear-jet’ene på flyplassen- det letter eller lander et privat jetfly i diskrete farger og uten logo eller firmanavn oftere her enn på de fleste andre flyplassene i Europa.

Geneve er pengebyen. Så enkelt er det. Når du passerer Hotel Four Seasons nede ved «strandpromenaden» skjønner du tegninga. Det står hvite Rolls’er, eller enMcLaren i skreddersydd presenning, eller en Mercedes 500 SLK med individuell styling utenfor inngangen, og velkledde arabiske mennesker som blir bukket fram og tilbake av uniformskledde bellboy’er vekker absolutt ingen oppsikt her — unntatt fra noen storøyde turister, da.

Rolige dager for politiet?

På den andre siden av elva ligger det som er gamlebyen i Genèves forstand på en høyde et par kvartal bak hovedgata – ja, den gata med alle butikkene og varehusene, Rue De Rhône, riktig. I kvartalene mellom «strandgata» Quai du General-Guisan og Rue de Rhône er det eksklusive butikker for smykker, ur, sko og klokker. Ikke akkurat lavpris  – men du finner både Zara og andre kjente kjedebutikker her også. Den brolagte gågata opp mot toppen er bratt, men ikke veldig lang, og det er både restauranter, gallerier og klesforretninger langs gatas, Rue de la Fontaine’s,  venstre side når du går opp. På høyre side er det en solid middelaldermur, og på toppen troner St.Peters katedral, og kikker ned på det lille tivoliteltet som hvert sommer settes opp der Rue de la Fountaine starter sin veg opp mot toppen av høyden.  Vel oppe kommer du ut på Place de Bourg de Four, en vakker, brolagt plass med flere uteserveringer og en liten, blomstersmykket og sjarmerende fontene. Og en politistasjon.. De må ha rolige dager, de folka der.

Om du ikke slenger deg nedpå på en av serveringsstedene der for å ta noe å drikke eller spise, er det helt OK å rusle videre. Det er noen litt sofistikerte gallerier, interiørbutikker og antikvitetsforretninger i gatene du kommer til, og flere flotte restauranter. Tar du til venstre ned Rue Henri-Fazy, kommer du til en av de bedre, den kjente Cafe Papon, hvor du også kan sitte ute når været tillater det. Der ser du mot en allé av store, gamle løvtrær og et promenadeområde, hvor ruslende turister og lokale slenger seg nedpå benker under trærne eller stanser ved muren for å se over hustakene mot høye fjell i det fjerne.  Jeg inntok en av de mest velsmakende lunsjrettene jeg kan huske å ha spist på uteserveringen deres en solfylt aprildag.

En skattekiste for menn som aldri blir voksne

På veg tilbake, etter at du har passert hovedgata ved foten av høyden gamlebyen ligger på, kan du ta en tverrgate som springer ut fra Place Molard, nemlig Rue Neuve-du-Molard,  hvor du finner  en av mine yndlingsbutikker: Et overlesset butikklokale med haugevis av meget avanserte modellbiler i mange skalaer, fjernstyrte båt, fly, biler og droner- et eldorado for oss guttunger som leker voksne. Innehaveren er en forsiktig herremann som snakker begrenset engelsk – glemte jeg å nevne at det fransk som gjelder i Genève? Men fortvil ikke- motstanden mot å snakke engelsk er ikke på langt nær slik noen av oss har opplevd det i Frankrike.

Nede ved sjøen har du to valg: Nordbredden eller sydbredden. Det går en asfaltert strandpromenade langs begge breddene, og med serveringsmuligheter og parklignende arrangementer med jevne mellomrom. Mest på nordbredden, her treffes de unge finansmoguler-in-spe over en øl eller tre etter kontortid. Langs sydbredden finner du småbåthavn, båtutleie og et mer maritimt miljø- i den grad man kan snakke om maritimt miljø i et land der hvite bølgetopper anses som naturkatastrofe. Ja, ikke blant seilerne, da. Le Lac er en populær arena for seilere. Eller for et eksklusivt cruise med hjuldampere. Ta en dagstur til Montreux, for eksempel. Du vil ikke angre…  Vit da at grensen mellom Frankrike og Sveits stort sett går langs midten av Genfersjøen.

Ur for en snau million i utstillingsvinduet

Klokker for ½ mill: I et lite utstillingsvindu kan du fort se klokker til en samlet verdi av nærmere en million foto Gullen Øyehaug

Klokker for ½ mill: I et lite utstillingsvindu kan du fort se klokker til en samlet verdi av nærmere en million. Foto: Rolf Forsdahl

Velger du i stedet å utforske gatene på hver side av elva, vil du ikke finne suvenirbutikker med importerte greier fra Kina, slik det er i de fleste byer med et visst turistinnslag. Men det er designerklær og eksklusive klokker så det holder. Selvsagt finnes det varer- gode varer- til overkommelige priser. Det er salg også i Genève. Men ikke dra hit for å gjøre billige innkjøp. Den ekstra bagasjekapasiteten skal du ha i hjertet og sjelen, ikke kofferten.

På en kunstig øy i elvemunningen, La Rosseau,  finnes en liten park- også med serveringsmuligheter.  Den ligger ved en av de østlige broene over Rhõnen.  Men det spesielle her er anlegget for vadefugler. Svaner, gjess, ender og andre svømmefugler er gitt et trygt oppholdssted langs øyas bredder- til glede for fugleinteresserte turister som gjerne stanser for å finne det spesielle fotomotivet. Det er i alt seks broer som tar deg over elvemunningen, ganske rett ved siden av hverandre. En av dem er forbeholdt fotgjengere. Langs denne finner du et flytende badeanlegg om sommeren. Du kan også krysse enden av Genfersjøen med en av de små, gule båtene som går i skytteltrafikk. Se på teknikken styrmannen bruker når kan legger til kai i den strie strømmen i elvemunningen.

En frodig, velordnet by som gjør deg godt.

Byen har mange grønne lunger. Det skulle bare mangle, for Sveits er et frodig land. Du vil kanskje legge merke til at det ikke er søppel i gatene, alt ser velordnet og ordentlig ut, folk er korrekt høflige og det finnes ikke tiggere eller fulle folk i bybildet. Natteliv? Spør andre enn meg. Jeg vet det finnes nattklubber og forskjellige etablissementer som holder på ut i de små timer – sjekk Google om det er slik du er ute etter.

Jeg har gjennom årene besøkt mange byer i og utenfor Europa. Noen av dem blir jeg alltid glad for å komme tilbake til. Genève er en av dem. Hvorfor?  Tja, jeg liker landskapet, byen og dens oversiktlighet, samtidig som den er varierende på en sjarmerende måte.  Her finner du  den mest interkontinentale luksus side om side med et vanlig hverdagsliv for middelklassen. Det er variasjon for øye, hjerne og hjerte.  Og så er innslaget av nysgjerrige  turister som skal ta med seg masse inntrykk på kort tid, så beskjedent at man skjønner at dette ikke er noen turistby, og at den aldri kommer til å forsøke å bli det.

Det er kanskje Genèves største fortrinn rent bortsett fra sjarmen og beliggenheten.

 

 

 

Kommentarer

Annonse