Annonse

Forbruker

Reisemål nr.1 sier Lonely Planet

“If you can only visit two continents in your lifetime, visit Africa twice”, R.Elliot

Alle bilder – Freddy Hafskjold
For meg virker det som om alle som har besøkt Afrika én gang har blitt fasinert av dette fantastiske kontinentet og ønsker seg tilbake. Når man reiser som turist og ivrig amatørfotograf er det hovedsakelig glansbildene man får sett, og det er lett å glemme at mange av landene man besøker er preget av politisk uro, borgerkrig, korrupsjon og dårlig fungerende demokratier. Det siste året har også store områder i Øst-Afrika vært utsatt for alvorlig tørke, en katastrofe som har kommet i skyggen av voldelige konflikter ellers i verden. Behovet for akutt hjelp er stort samtidig som utdanning og arbeid er viktig på lang sikt. For mange land er turisme en viktig inntektskilde, og i Botswana sysselsettes 10% av befolkningen direkte eller indirekte av turistenes besøk.
Bottswana_Hovedbilde-100
Påsken 2016 besøkte hele den utvidede familien Botswana, et demokratisk land med en av Afrikas beste økonomier. I tillegg til turisme er gruvedrift og kvegdrift landets viktigste inntektskilder. I motsetning til tidligere besøk i Afrika hvor jeg har reist litt rundt så var denne turen forbeholdt safari og et besøk til Zimbabwe med Victoriafallene.
Okavangodeltaet
Etter en 20 minutters flytur fra Maun ankom vi Moremi Crossing sør-øst i Okavangodeltaet. På Tripadvisor er stedet rangert som nummer 1 av 38 overnattingsteder i Maun. Vi ble forlagt i luksustelt, og forpleining og service var ypperlig. I regntiden forvandles området fra å være en ørken til grønne frodige sletter. I perioden fra mars til juni oversvømmes hele deltaet av vannet fra fjellene i Angola for så å tørke inn og bli en ørken igjen.  Denne variasjonen mellom tørke og oversvømmelse skaper en av de store dyremigrasjonene i Afrika. Da vi besøkte landet var det slutten av regntiden, men den store floden fra Angola var ennå ikke kommet. I denne perioden er dyrelivet noe spredt og en del av dyrene er dratt nordover mot Chobe.
Bottswana_RA-101

Moremi Crossing – Mokorotur

Moremi Crossing er en liten teltcamp med få turister og høy grad av personlig service. De ansatte her var veldig hyggelige og imøtekomne og vi følte oss velkomne. Det var totalt 20 gjester på campen og en veldig god atmosfære. Dagene startet tidlig med en morgensafari og deretter en rolig periode midt på dagen hvor vi kunne bade og slappe av. På ettermiddagen var det nok en aktivitet som varte frem til solnedgang. Her så vi antiloper, sebraer, sjiraffer, elefanter og mange fuglearter.
Bottswana_RA-102Etter 2 netter dro vi videre til Pon Pon på Chiefs Island lenger inn i deltaet. Også her bodde vi i telt. Om mulig var betjeningen her enda mer imøtekommende og sørget for at alle trivdes godt. Dette er et sted jeg gjerne skulle besøke igjen. Teltene lå spredt og etter mørkets frembrudd ble vi fulgt til og fra teltet. Vi tenkte det kanskje var unødvendig, men det føltes helt på sin plass da vi oppdaget ferske løvespor i stien på vei tilbake til teltet etter middag.
Dyrelivet her oversteg våre forventinger. Vi var heldige og fikk møte rovdyr som løve, hyener, afrikanske villhunder og geparder. I tillegg så vi elefanter, flodhester, sjiraffer, bøfler og ulike antiloper.  Høydepunktet var nok møtet med en gepardmor med 2 halvvoksne unger som hadde drept en impala. De hadde allerede spist det meste av byttet og så ut til å være godt forsynt, men etter korte pauser fortsatte de måltidet.
Gepard i Okavangodeltaet som spiser Impala

Gepard i Okavangodeltaet som spiser Impala

Fokus har lett for å bli på de store dyrene og spesielt på rovdyrene mens fugler og mindre dyr lett blir oversett.
Fuglelivet i Afrika er fantastisk med variasjon fra de store ørnene og gribbene til mindre fugler som isfugler, vevere og bee-eatere.  En av de flotteste er Savanneråken (Lilac Brested Roller) som er Botswanas nasjonalfugl.
Savanneråke - Lilac Brested Roller

Savanneråke – Lilac Brested Roller

Chobe
Etter 3 netter dro vi videre mot nord til Chobe nasjonalpark hvor vi bodde på en større lodge. Ikke så intim og personlig, men med god standard. Vi ble ønsket velkommen av en personlig assistent som gjennomgikk vårt program. Lodgen lå rett ved Chobe-elven og allerede første ettermiddag dro vi på båttur. Langs elven var det store elefantflokker som kom for å drikke vann og bade.  Guiden manøvrerte båten tett på elefantene som lekte seg i vannet.
Bottswana_RA-105Dagen etter hadde vi en privat tur i en mindre båt. Guiden var veldig dyktig og fortalte masse interessant om dyr og fugler. Det var et rikt dyreliv langs elva, men vi fokuserte på elefantene denne dagen til fordel for de mange fugleartene og flodhestene.
Elefanter i Chobe elven

Elefanter i Chobe elven

Victoriafallene
Det er kort vei fra Chobe til Victoriafallene i Zimbabwe så vi hadde lagt inn en dagstur dit. Turen inklusiv grensepassering tok i overkant av 2 timer. Vannføringen i Zambezi  var på sitt høyeste – mer enn 5000 kubikkmeter vann i sekundet fosset ut over den 1700 meter brede kanten. Vi ble oversprøytet av kaskader med vann og i løpet av sekunder var vi kliss våte til tross for våre regnponsjoer. Fossen er et imponerende syn og vel verd turen.
Bottswana_RA-107
Gamedrives i Chobe
Tilbake i Chobe hadde vi tre safariturer i Chobe Nasjonalpark. Også her var det fokus på de store rovdyrene. Den første safarituren kvalifiserte til å kalles Rally Chobe. En noe overivrig guide hadde satt seg som mål å vise oss mest mulig på kortest mulig tid, og løvene som var hovedmålet fikk vi sett i ekspressfart.
De neste turene var roligere og vi fikk god tid til å nyte natur og dyreliv. Vi hadde flotte dyreopplevelser og fikk sett sjakaler, sjiraffer, antiloper, bavianer og den afrikanske villhunden som er sterkt utryddingstruet. Chobe nasjonalpark har mer enn 50.000 elefanter som antakelig er Afrikas høyeste tetthet av elefanter. I tillegg så vi bøfler. Denne bøffelen hadde funnet sitt eget private spa med gytjebad.
Bøffel i gytjebad

Bøffel i gytjebad

The Big Five

Dette var mitt 5. besøk i Afrika og jeg hadde ennå ikke sett de fem store. Jeg hadde krysset av løven, bøffelen, nesehornet og elefanten, men leoparden manglet.

Vi fikk lagt inn en ekstra gamedrive på avreisedagen og jeg var allerede i gang med å planlegge neste reise til Afrika for å se leoparden. Vår guide denne dagen organiserte alle safaribilene og vi dro som siste bil inn i parken. Da vi passerte en flokk med impalaer, gjorde de anskrik og guiden reagerte umiddelbart. Varselskrik fra impalaene kan bety at de er truet. Guiden rygget litt tilbake og der oppdaget vi en hvit haletipp! Ut fra skogen kom en stor hanleopard – et flott møte med et flott dyr.
Bottswana_RA-108
Etter møtet med leoparden var det en fornøyd gjeng som startet på hjemreisen.

Bottswana_FB-100

Please wait two to three minutes”

Vi reiste fra Kasane søndag ettermiddag med mellomlanding i Johannesburg. Derfra  fløy vi via London hjem til Gardermoen hvor vi skulle ankomme klokken 13 neste dag.
Da vi nærmet oss London, fikk vi beskjed om at vi måtte sirkle rundt Heathrow på grunn av kraftig vind.  Kate, som uværet var døpt, tok lite hensyn til at vi ønsket oss raskest mulig hjem til Drammen. Hun sørget for at de fleste flyene som skulle landet på Heathrow 2. påskedag ble spredt rundt på andre flyplasser: Vi havnet på Shannon Airport i Irland hvor det virket som om flyet vårt, en Airbus A380 med to etasjer, var større en flyplassen. Etter noen timers ventetid fikk vi lov til å fly til Heathrow hvor vi landet 4-5 timer etter rutetid. Heathrow nesten helt stengt noen timer er lik kaos. Det var bare å stille seg i kø eller benytte British Airways (BA) supportsenter.
Jeg valgte supportsenteret og etter 35 minutter på telefon etter en rekke ”Please wait 2 to 3 minutes” fikk jeg tildelt 5 billetter til dagen etter. Hun stilte seg uforstående til at jeg ønsket hotellovernatting også. Etter nok en ”Please wait 2 to 3 minutes” mistet jeg telefonforbindelsen og da var det bare å stille seg i køen. Her var jeg så heldig å få hjelp av en BA ansatt som raskt skaffet oss billetter hjem – to dager senere. Så var det ny kø for å få hotell. Etter ikke alt for lang tid var vi innkvartert på et hotell rett ved flyplassen for ett døgn. For natt to måtte vi tilbake til flyplassen neste morgen for å få tildelt andre overnatting…..
Litt senere på kvelden forsøke vi nok en gang å få billetter til neste dag og ringte BA supportsenter:
” Hello – we where delayed from Johannesbourg and we need to rebook to Oslo”
” Please wait 2 to 3 minutes” og etter 2-3 minutter
” I can see that you had a flight to Oslo at 7.30. The plane was there, but you did not show up!”
Etter noen flere ”Please wait 2 to 3 minutes” så var konklusjon at det fortsatt ikke var noen plasser hjem på tirsdag.
Etter nok et par timer forsøkte vi oss igjen – det kunne jo være at det var blitt noe ledig.
Etter et par ”Please wait 2 to 3 minutes” fikk vi tilbud om å reise hjem dagen etter via Helsinki. Det syntes vi var greit og bestilte det.
Etter nok en ”Please wait 2 to 3 minutes” så svarte han at han dessverre ikke kunne  bestille da det var Finnair fra Helsinki til Oslo. Han ba oss kontakte BA på Heathrow. Etter nok en ”Please wait 2 to 3 minutes” fikk vi oppgitt et telefonnummer som vi ringte: ”Welcome to Heathrow information service – press 1 for parking at Heatrow …”
Vel vel – hjem kom vi ikke, men det var en lattermild gjeng som besøkte Englands 3. eldste pub og fikk seg noen ”pints” og et realt pubmåltid.
Bottswana_RA-109
Det hører med til historien at noen av oss fikk plass på et fly dagen etter og takket være raske og dyktige BA-ansatte på Heathrow rakk vi flyet!
Vi hadde en flott tur med fantastiske møter med dyr, kunnskapsrike guider og imøtekommende ansatte på lodgene. Til tross for at vi nå har sett de fem store så blir det nok ikke siste gang vi besøker Afrika!

Kommentarer

Annonse