Annonse

Forbruker

Liebhaber; et skjær – et skip – en kaffebar

Liebhaber forteller en viktig lokalhistorie, - om en båt som ble tatt av stormen en dramatisk høstnatt i 1899 - natta som har fått betegnelsen Titrannatta

DSC_0874To par startet opp det som kanskje er landets minste kaffebar, i lokalene etter en liten kiosk i «Været» på Holmen. Selv kaller værboerne Veidholmen for Havets hovedstad. Her møtes Smølaværingene i løpet av noen timer til utveksling, treff og smalltalk over en kopp kaffe og verdens beste kaker. Kaffeutvalget er som det skal være på en kaffebar – og utvalget av kaker er langt over det som finnes på de tradisjonelle urbane kaffebarer.

Men her serveres det så mye mer enn kaffe og kake. Liebhaber kaffebar ønsker også å servere kultur og lokalhistorie med tilbehør. Allerede i navnet Liebhaber ligger det en viktig lokalhistorie. En av de frekvente gjestene på kaffebaren forteller med glede historien om Liebhaber, en båt som hadde hjemmehavn på Veidholmen.

DSC_0857En høstnatt i 1899 kom en overraskende storm som gjorde turen dramatisk for mange sjøfolk og fiskere. Mannskapet på fem fra Liebhaber berget seg med nød og neppe på skjæret, mens 140 andre fiskere omkom på sjøen den natta som har fått betegnelsen Titrannatta. Skjæret der båten forliste heter i dag Liebhaberskjæret og det kan sees 300 m bak kaffebaren.

De fem som overlevde har vært med på å gi liv til øya. Hver av de fem karene som den gang var i alderen 21-27 år fikk alle 10 – 12 barn, et viktig bidrag til befolkningsveksten på et lite øysamfunn.  – Hadde ikke de berget livet hadde ikke jeg vært her idag, forteller den tidligere innehaveren av sportsforretningen på Hopen. – En av mannskapet var nemlig min oldefar.

DSC_0850Liebhaber er tysk og betyr en som setter pris på og samler på bestemte ting, særlig kunstgjenstander. I kafeen denne lørdagen møter vi to glade jenter som forteller at de jobber på kaffebaren ved siden av at de går på skole. Kaffebaren er åpen hver lørdag fra 11 -17, i sommer og påskeferien er den åpen hver dag.

Denne dagen prydes veggene av kunstneren Even Elias Edvardsen fra Tromsø, Han har vært elev hos Odd Nerdrum. Den lille kaffebaren er blitt et møtested for de lokale, med eller uten passion for kunst og kultur, men med stor entusiasme for et tiltak som gir glede ved sosiale møter og den store smaken av god kaffe.

Skjæret der båten forliste heter i dag Liebhaberskjæret og det kan sees 300 m bak kaffebaren.

Skjæret der båten forliste heter i dag Liebhaberskjæret og det kan sees 300 m bak kaffebaren.

Kommentarer

Annonse