Annonse

Forbruker

Lise Foss har gått Europa på kryss og tvers

Da Lise Foss ble pensjonist fikk hun endelig tid til å følge drømmen sin. Vandre Europa på kryss og tvers og skrive bøker om det. Og et ødelagt kne stoppet henne ikke.

Lise Foss er en dame litt utenom det vanlige.I flere år har hun vandret Europa rundt,mens mannen Jens opererer som følgebil. Det er ikke få kilometer den bilen har kjørt,ei heller få europeiske landsbyer med koselige torg som har hatt besøk av den tolmodige ektemannen som sitter og venter på kona si.

-Å vandre betyr å reise langsomt, forteller Lise, og det er akkurat det jeg gjør. Det er snart ikke det stedet jeg ikke har vandret, og mange opplevelser har det blitt. Det er det som er så fint med vandring, du ser og følger med på alt rundt deg. For eksempel hva folk har i vinduene sine, hvem er det som bor der? kan jeg undre, og så er det jo så mange fine hager å beundre. Jeg ser på hvordan folk pynter eller hvordan de feier rundt huset sitt. Jeg tar meg tid til å lukte på blomster, hører på lyder og virkelig nyter.

Ikke birken.

-En gang møtte jeg to løpende damer på pilegrimsveien til Santiago de Compostela i Spania. Har dere sett den fenomenale borgen der borte? spurte jeg. Nei, det har vi ikke tid til, var svaret. Nei, sånn reiser ikke Lise. Hun bruker gjerne dobbelt så lang tid som en rute er anbefalt i tid om det så er. Som hun sier:
– dette er ikke noe Birken, heller.

Det var på en tur til Belgia hun oppdaget vandringturene.
-Da så jeg noen røde og hvite merker langs veien. Hva er det der, spurte jeg noen kollegaer jeg var på jobbreise med? Det var merkede stier, og på de kunne jeg gå helt til Paris, ble jeg fortalt. Hallo, kan man virkelig det, tenkte den spreke dama, dette måtte hun finne ut av.
-Jeg må si jeg ble overrasket. At du kunne gå på godt merkede stier med gode overnattingssteder i hele Europa var nytt for meg.
-Jeg ble utrolig fasinert av naturen for eksempel, det er jo slettes ikke bare Norge som har flott natur. Alle land har noe fint og det finnes til og med land som har høyere fjell enn oss, smiler hun,som nordmenn flest har gått sine fjellturer i gamlelandet.

En annen ting som fascinerte var kulturen, overalt er det kulturminner fra gamle dager.
-Vi er litt fattige på akkurat det her i landet. I Tyskland finner jeg de mest fantastiske landsbyer, og i italienske småbyer er det minner fra romertiden overalt.

Nytt liv som pensjonist

DET VAR DA ekteparet begge ble pensjonister samtidig at vandrer livet startet.
-Jens og jeg fant ut at nå kunne vi realisere MIN drøm, ler hun, og det var å skrive bøker om turene. Jeg går, og skriver, Jens har ansvaret for å transportere meg og utstyr. Siden han ikke er så begeistret for å gå så ble jo det den perfekte arbeidsfordelingen, ikke sant?

Paret er storforbrukere av kart, og halve moroa er å sitte sammen hjemme å planlegge turer, eller mimre om dem i ettertid. Når de kommer frem til målet, ser de på kartet og avtaler med hverandre hvor de skal møtes om for eksempel to dager.

-Litt skummelt kan det kanskje føles i starten, når jeg ikke aner om jeg møter noen, eller hvem jeg måtte møte på min vei i fjellene i Romania eller Spania eller hvor vi er, men det går alltid bra. Og enda har det ikke skjedd at vi ikke har funnet hverandre ved reisens slutt, ler hun og mener det skyldes gode kart.

Vandre alene

lise 2Det er nettopp å vandre alene som gjør opplevelsen så spennende for den spreke forfatteren. Mange av de offisielle stiene i Europas turnettverk har tett med overnattingssteder. I landsbyene små pensjonater, på landsbygda har mange bønder laget egne rom de leier ut til vandrerne.
-Da kommer du tett på folk, ofte spiser man frokost sammen og hvis ikke språkproblemene er for store, da kan du få vite litt av hvert. Alle bøkene mine er en blanding av guide-bok og skildringer av mine opplevelser.
-Jeg har også opplevd at vertskapet mitt har fulgt meg et stykke på veien for å vise meg noe interessant de mener jeg må se.

DEN FØRSTE BOKEN, Med fot på Europa, ble laget i samarbeid med Lises lillesøster, skuespilleren Anne-Marit Jacobsen. To søstre som elsket å gå,men Anne Marit var ikke glad i å reise.
-Vi dro til England først og gikk langs Hadrians mur,på tvers av landet.
Sånt blir det bok av når to kreative søstre slår seg sammen. Siden har det blitt mange vandrebøker.

Det er vanskelig for Lise å skulle plukke ut ett spesielt vandrested av alle hun har besøkt.

-Jeg må nok si at turen min i Bulgaria var den mest spesielle, innrømmer hun. Fjellområdet Stare Planina fra øst til vest er utrolig spennende for en vandrer. Det anbefaler jeg, det er det mest fremmedartede stedet og jeg bodde i små landsbyer hjemme hos folk. De leide ut noen få rom, alt var rent og pent og det var alltid noen som kunne noen få ord på engelsk eller tysk. Og kunne de ikke det, så innkalte de gjerne sønnen til naboen for å ta seg av pratingen, ler Lise.

Lokalbefolkningen var mer enn villige til å tipse vandreren fru Foss om hvor nærmeste kloster lå, ofte fulle av vakre ikoner og kunst.

Øst-Europa favoritt

-Hele det gamle Øst-Europa har et veldig godt utviklet vandrernett, forteller hun, og i jernteppetiden var det mange som gikk, de hadde vel ikke så mye annet å ta seg til og derfor har de et bra nett av stier.

Lises siste prosjekt er den nokså ny-gjennoppdagede ruten Via Francigena i Toscana.

Dette var middelalderens viktigste pilegrimsvei fra Canterbury til Roma, men også brukt av handelsfolk og andre reisende.

lise 3 – Kopi-Denne flotte pilegrimsruten feirer 15. års jubileum nå siden myndighetene tok grep og startet restaureringen. Folk flest har jo ikke tid til å legge ut på pilegrimsturer i ukesvis, men har du noen dager så vil jeg absolutt foreslå strekningen mellom San Gimeniano-Quinco Orica. Her får du alt det beste Toscana har å by på, nydelig mat og vin på en ukes tur gjennom kulturlandskap og nydelig natur.

For noen år siden protesterte knærne til Lise og hun bestemte seg for å få et nytt.
-Det var veldig frustrerende å ikke kunne gå ordentlig. Det var 2 mnd med smerter, men det var det verdt, forteller hun. I et langt liv er det mange vendepunkter, sånn har det også vært for meg. Å begynne å skrive bøker var ett, og nå håper jeg bare at hue holder for jeg har ikke tenkt å gi meg enda.

FAKTA OM LISE FOSS:
Lise Foss( 83) er reiseskribent og har hittil skrevet seks bøker om sine pilegrimsvandringer i Europa. Hun har vært ansatt i NRK i over førti år og laget mange reiseprogrammer. Lise kommer fra en ordentlig kunstnerfamilie. Søster er skuespiller Anne Marit Jacobsen, fettere Harald Heide-Steen jr, og Andreas Diesen, så det ligger i blodet å være kreativ. Lises siste bokprosjekt er Via Francigena, en nyrestaurert pilegrimstrekning i Toscana.

 

Les mer:
Lise Foss: Via Francigena-i pilgrimsspor gjennom Italia.
Dreyers forlag.

 

 

 

 

Kommentarer

Annonse