Annonse

Litauen spa Aturas Salda, Egles FOTO: Harald Bråthen Forbruker

Litauen – drømmeland for spa- og helsefrelste

Jeg sendes inn i et bittelite omkledningsrom med en papirgreie som er ment å skulle dekke kronjuvelene. Lurer litt på hvordan dette skal ende? Den som har fulgt Iskrigerne på TV2 Zebra, vet at ishockeyspillere (også vi avdankede !) ikke har noe problem med nakenhet. Men ærlig talt – her føler jeg meg på tynn is og blir en smule sjenert. Frykten for det ukjente viser seg ugrunnet. Plutselig ligger jeg inngnidd i gjørme, pakket inn i aluminiumsfolie og har det bare godt.

Spa er en damegreie, hører vi ofte. Men heller ikke for menn er det forbudt å ha det godt. Kjenne varmen trenge inn i hver eneste pore og vite at behandlingen er helsebringende, forebyggende og bare god. Selv om du føler deg litt het i toppen etter at halvtimen i gjørme og aluminium er unnagjort. Dette gjør godt for kropp og sjel, og kan anbefales på det varmeste.

400 kroner døgnet – og fem behandlinger

I Egles Sanatorija i Birstonas, halvannen times biltur fra flyplassen i Litauens hovedstad Vilnius, tilbys du mer enn 100 ulike behandlinger. Døgnprisen for overnatting, tre måltider om dagen og fem ulike behandlinger er 400 kroner. Da er konsultasjon med en av sanatoriets syv leger inkludert. Han eller hun bestemmer hvilke behandlinger som er best for deg og din helsetilstand. Mange kommer til Birstonas for å bøte på en skrantende helse. Mens andre igjen drar på spa for å styrke seg og sikre en fortsatt god helse.

Spa-arbeider som 14-åring

Utviklingsdirektør Arturas Salda har doble mastergrader fra BI og satser på utvidelser og skandinavisk ledelsesmodell. FOTO: Harald Bråthen

Utviklingsdirektør Arturas Salda har doble mastergrader fra BI og satser på utvidelser og skandinavisk ledelsesmodell. FOTO: Harald Bråthen

Arturas Salda er utviklingsdirektør ved spaet i Birstonas. Han tilhører eierfamilien og har jobbet i spaet fra han var 14 år. Da han var 19 år, startet han egen virksomhet. 27-åringen sikret seg doble mastergrader ved BI i årene 2010 til 2011 da datteren Greta ble født i Oslo. Hans masteroppgave hadde som tema: Skandinavisk ledelse i Litauiske selskap. Gjensidige, Statoil, Storebrand og Møller, som alle er store i Litauen, øste av sine kunnskaper og la grunnlaget for mastergraden. Han ble deretter ansatt i Modern Times Group (MTG) og jobbet både i Norge, England og Bulgaria før han vendte tilbake til Litauen og en toppjobb i familieselskapet.

Skandinavisk ledelsesmodell
Arturas Salda forsikrer at han for egen del har valgt en konsensusbasert skandinavisk ledelsesmodell.
-Det nytter ikke lenger med den gamle øst-europeiske modellen der Sjefen er Sjefen – med stor S. Vår tids medarbeidere vil bli hørt og være med og bestemme. De norske bedriftene i Litauen har vist veien –og vi vil følge etter, sier Arturas.
Han viser oss alt av spa- og badeanlegg og forteller om utbyggingsplanene som allerede er godt på vei til å bli realisert. Kapasiteten øker fra 450 til 750 gjester – og det bygges en helt ny behandlingsfløy. Han ser Norge som et stort marked, for som han sier:
-Nordmenn er svært helsefokuserte. Spiser sunt, jogger, sykler, går på ski og holder seg i form. Med 75 prosent belegg er det fortsatt god plass for mange nordmenn.
-Kvaliteten er høy og prisen lav. 85 prosent av dem som har besøkt oss, sier de vil komme tilbake. 10 prosent sier kanskje. Dette er vi meget godt fornøyd med!

 Noen av de mer enn 100 tilbudene på kurstedene i Litauen:
* Mineralvannbad som er muskelavslappende, «smører» huden og øker blodsirkulasjonen.
* Gjørmebad som øker oksygenopptaket, er smertestillende og normaliserer blodsirkulasjonen.
* Oksygencocktail som hjelper mot fordøyelsesproblemer, er smertestillende, fjerner toksiner og gir bedre søvn.
* Helbredende gjørmebad med mineralvann. Åpner porene, fjerner slagg, smertestillende, motvirker allergi og hjelper mot problemer i forhold til urinveiene, gynekologiske plager og muskelsykdommer.
* Bad i hvit gjørme er aktiv mot hudproblemer.

Slik kommer du til Litauen
Enklest og raskest til Litauen med fly til hovedstaden Vilnius. Derfra med bil etter avtale med spastedet.
-Ryanair har direkterute fra Rygge.
-Wizz Air flyr direkte til Vilnius fra Ålesund, Bergen, Stavanger og Sandefjord.
-Norwegian fly direkte fra Gardermoen.
-SAS flyr fra Gardermoen, Stavanger og Bergen via København.
-Baltic Air flyr til Vilnius via Riga.

Kommentarer

Annonse