Annonse

LOSBY GODS&COUNTRYCLUB Reisemål

Losby Gods-en oase for livsnytere

På Losby Gods går det i krig og fred og sånn.

Losby Gods &Country Club står det på skiltet der veien svinger til venstre over en golfbane. Ikke det mest vanlige synet langs norske landeveier. Vi parkerer foran det staselige godset og lar oss overraske en smule over at det her,in the middle of nowhere, ligger et enormt hotell av det vakre slaget.

Sjefen:Heidi Elisabeth Fjellheim

Sjefen:Heidi Elisabeth Fjellheim

Jotner og golf
En snau halvtimes biltur ut av Oslo, langs E6 til Lørenskog og gjennom skogen til Finstad så kommer du til Losby. På en av Norges beste attenhulls golfbaner ligger altså Losby Gods&Country Club, her spilles det golf, megles om fred i verden og noen velger å gifte seg her. En liten oase er det, det er nesten så jeg må klype meg i armen. Rundt bygningen står det skulpturer av Nico Widerberg, figurer av dyr som lever i Losbyskogen skapt av Skule Waksvik, vannspeil, lysthus og til og med en engelsk hage.  Elg, rådyr og en litt skummel ulv tar imot ved inngangen, heldigvis er de laget av bronse. Enda skumlere var det før i tiden i Losbyskogen, det sies at jotnenes stamfar Hyme holdt til her, i hvert fall ifølge Eddakvadene og norrøn mytologi.

Sikkert interessant for dagens kursdeltagere som er fra Kulturdepartementet, selv om de sikkert har mange andre viktige saker å diskutere. Losby Gods er et kurs og konferansehotell først og fremst, i tillegg har de mer enn 70 bryllup i året. Hotellet ble bygget i 1999 av Fjellheimfamilien som er dagens eiere og som da hadde kjempet sine kamper mot Lørenskog kommune i hele 12 år for å få tillatelse til å bygge hotell og anlegge golfbane i markagrensen, men den som ikke gir seg,……

Ballsalen:Det gule rommet er fra 1850 og har kopi av det opprinnelige tapetet på veggene.

BALLSALEN:Det gule rommet er fra 1850 og har kopi av det opprinnelige tapetet på veggene.

FAMILIELYKKE:Heidi med Sonny og alle barna.

FAMILIELYKKE:Heidi med Sonny og alle barna.

Romantikk og familie
Heidi Elisabeth Fjellheim(39) har vært direktør her siden 2008, da overtok hun og fetter Geir Losby Gods.I dag driver Geir søsterhotellet Olavsgaard noen kilometer unna,Heidi regjerer på Losby.
-Det var ikke en selvfølge at jeg skulle ende opp her, forteller Heidi smilende. I 2001 dro jeg til Australia for å studere og møtte Sonny, the love of my life. Det visste ikke han at han var da, og jeg måtte dra hjem til Norge etter ett år, samvittigheten min sa meg at jeg måtte hjem til Losby og gjøre min plikt i familien. Men jeg glemte aldri Sonny og selv om vi ikke hadde holdt kontakten dro jeg tilbake til Australia fire år etter for å finne han. Oh, Heidi var det første han sa, og resten er historie, ler damen. Vi dro til Norge og giftet oss etter tre måneder, og på tre og et halvt år fikk vi tre nydelige jenter, den yngste er i dag ett år. Sonny jobber i familiebedriften og Heidi regjerer på Losby Gods.

BIBLIOTEK:Kos deg med bok i dette vakre rommet.

BIBLIOTEK:Kos deg med bok i dette vakre rommet.

 

GOD NATT:Du sover godt på Godset.

GOD NATT:Du sover godt på Godset.

KONGESENG: Kong Haakons lange seng er i dag bryllupsseng.

KONGESENG: Kong Haakons lange seng er i dag bryllupsseng.

Kongelig besøk
Det er ikke et hvilket som helst sted Fjellheim-familien overtok. Spekket med historie var Losby Gods en eiendom de fleste i området hadde et forhold til. Den gamle delen ble bygget i 1850 som jaktslott, men ble gitt i bryllupsgave femti år senere til ekteparet Kathrine og Lorenz Meyer Boeck. Disse ble de første som tok stedet i bruk som helårshjem og her bodde de resten av livet. Paret fikk en datter som døde etter kun en dag,og de levde resten av livet barnløst. Det var likevel et glamorøst liv, godseierne elsket å ha store selskaper og da Kong Haakon kom til landet i 1905 trengte han nye venner og omgangskrets og ble anbefalt godseier Boeck. Her kunne kongen komme og delta i jakt, spise og feste med resten av fiffen i hovedstaden. Så gode venner ble Boeckparet og kongen at han fikk sitt eget værelse med eget bad,som den eneste i husholdningen. Sengen ble spesialbestilt, kongen var en meget lang mann og de vanlige sengene var altfor korte. Sengen står i dag i brudesuiten så dagens brudepar kan virkelig sove som en konge her på Losby Gods.

GOLF: både inne og ute kan du spille golf.

GOLF: både inne og ute kan du spille golf.

Krig og fred
Krigen kom, godseier Lorenz Boeck, som også var grunnleggeren av Lørenskog kommune og den første ordføreren, døde og Kathrine satt igjen på godset som enke. Det ble et ensomt liv,selv om Frua hadde glede av å følge med på alle husmannsplassbarna «sine», når de gikk forbi godset på vei til skolen.Kathrine bestemte også at hun var den eneste Frua i Losby, alle andre kunne kalles Madam og den dag i dag vet hele Lørenskog hvem det dreier seg om når Frua blir nevnt. Hun levde alene med sitt tjenerskap i mange år, satt i salongen og malte eller drev med håndarbeid og sovnet inn nyttårsaften 1959. Siden paret ikke hadde direkte arvinger, ble godset overtatt av fjerne slektninger. Godset ble tømt for verdisaker, døra låst og sto tomt og forfallent frem til Fjellheim fikk kjøpt stedet i 1985. De forfalne bygningene og 12 mål ble kjøpt, resten av de enorme skogområdene i Østmarka beholdt av de fjerne slektningene til Frua.

 

FROKOST:Ingen god dag uten en herlig frokost.

FROKOST:Ingen god dag uten en herlig frokost.

I dag er Losby Gods først og fremst et stort konferansehotell med 70 rom og plass til flere hundre kursdeltagere. Mest kjent av alle konferansene er den årlige fredskonferansen holdt av Oslo Forum. Her har de vært all verdens mektige menn, og noen få kvinner. Kofi Annan, John Kerry, Taliban, Bono ,sjeiker og presidenter. Alle med en drøm om å skape fred i verden mens de nyter norsk buffet servert av servitører i norske bunader. En bedre middag servert under lysekronene i den gamle ballsalen på Losby Gods bør gjøre noe med stemningen selv for blaserte verdensledere. Men også mer «vanlige»gjester koser seg her, som ekteparet fra Vestfold som har reist verden rundt mange ganger og nå har funnet sitt sted. Her på Losby

SØTT:Et godt måltid skal alltid avsluttes med noe søtt.

SØTT:Et godt måltid skal alltid avsluttes med noe søtt.

vil de tilbringe fritiden, de trenger ikke reise mer. Slå et slag golf på en av de to banene, eller innendørs. Lån en sykkel og utforsk Losbyskogen eller bare nyt livet og god mat. Selv nikoser jeg meg i biblioteket, oppvartet av husets Jack som har jobbet her i 17 år. På sjarmerende engelsk-norsk forteller han meg om Losby mens han fyrer opp i den gedigne peisen. På Losby Gods er det godt å være, enten du bare vil ha litt fred, eller vil skape verdensfred.

 

Kommentarer

Annonse