Annonse

Foto: Elin Fosselie Paton Forbruker

Mabibi United – med blå drakter for å ikke tirre flodhestene

Vi ser at reiselivsbedrifter tar sosialt ansvar på alvor - og det er ikke avhengig av størrelsen

Egentlig skulle draktene vært røde, United-navnet forplikter jo. Men da ville flodhestene blitt så irriterte at det kunne bli vanskelig å spille på banen som ligger ved bredden av den store Sibaya-innsjøen,  den største ferskvannsinnsjøen i Sør-Afrika. Nå spiller Mabibi United i blått, og flodhestene holder seg i ro.

For noen uker siden fikk klubben nye drakter, etter at de grønne og gule draktene fra VM-året 2010 nesten var utslitt. Bak laget med de glade guttene i den fattige bygda Mabibi i Maputaland, helt nord i KwaZulu-Natal, står den norsk-sørafrikanske reiseoperatøren Get Africa Travel, GAT.
En gavmild tysk gjest som fikk oppleve Mabibi og Thonga, har donert to sett drakter til 19 spillere med diverse utstyr og regnjakker – og 18 fotballer! Det kan jo lett skje at en ball havner ute i innsjøen og frister en sulten og sinna flodhest…
Foto: Elin Fosselie Paton

Foto: Elin Fosselie Paton

Utgangspunktet for ideen om fotballaget var tanken om å gi noe tilbake til folk i Mabibi. GAT har siden starten i 1999 sendt mange gjester til denne delen av landet. Thonga Beach Lodge ligger like i nærheten, et veiløst ”barfot-paradis” med utsikt og adgang til milevis av jomfruelige sandstrender. Dette er økoturisme på sitt beste. Hyttene er bygd av naturlige materialer fra området og er nesten ikke til å få øye på inne mellom trærne helt nede på stranda. Staben som sørger for at oppholdet blir minneverdig kommer fra Mabibi, bygda innenfor. Her jobber de, og her sørger de for at gjestene får uforglemmelige opplevelser. Thonga drives etter prinsippet om å gi noe tilbake til stedet og folkene som bor der. Noe av overskuddet fra driften av Thonga går tilbake til landsbyen, siden folk derfra står på for gjestene. Noen vever, lager matter, kurver og pyntegjenstander som selges til turistene. Noen er med og driver ”lodgen,” andre er guider (rangere) og lar gjestene få oppleve dyreliv, natur og mennesker i området. Andre igjen driver landbruk og sørger for kortreiste råstoffer til et ”plankekjøkken” som gir gjestene på Thonga gourmetopplevelser. Om kjøkkenet kan se litt enkelt ut ved første øyekast, er chefen i toppklasse, en av de få som er ”importert” til stedet.
Lokalbefolkningen i Mabibi er trukket med som deleiere i å utvikle Thonga Beach Lodge i samarbeid med WWF, Verdens Villmarks-fond. Dette er ”offentlig-privat samarbeid” på sitt beste.
Nesten alle i Mabibi har hatt noe å henge fingrene i, bortsett fra de unge som for det meste har gått rundt og kjedet seg. Men nå er mange engasjert av fotballen. De som ikke spiller på laget, utgjør støtteapparatet. De holder anlegget i orden og sørger for at banen er klar til alle kamper. De som ikke spiller er supportere. Det skulle ellers bare mangle, for det står prestisje på spill i hvert eneste oppgjør.
Get Africa Travel ønsker å bygge et fotballag som har det de trenger for å bli stadig bedre. Etter hvert kan de kanskje få mulighet til å reise rundt om i landet og spille mot andre lag. De hadde nettopp besøk av ”Barcelona” og vant 2-1. Stor jubel i bygda!
Reiselivet i KwaZulu Natal utvikles som bærekraftig økoturisme. I Mabibi-distriktet er et fotballag en viktig del av denne utviklingen.

Kommentarer

Annonse