Annonse

Trond Moi omkranset av Sissa t.v og Bella Aabel. Kulinarisk

Bli med Trond Moi og Sissa på matkurs i Provence

Trond Moi lærer deg hemmelighetene på kjøkkenet.

Er du en livsnyter og glad i å lage god mat er kokkekurs med mesterkokken Trond Moi i Provence midt i blinken.

Jeg suser gjennom det Provencalske landskapet hvor sommeren slett ikke har sluppet taket selv om kalenderen viser oktober. Rester av druer henger fortsatt på vinstokkene som har fått et gyllent skjær, og sola sender sensommervarme inn gjennom bilrutene. Jeg er på vei til landsbyen Cotignac, av mange regnet som en av de vakreste i hele Provence, og her skal jeg møte Sissa. Eller Kirsten Louise Aabel(65) som er det korrekte navnet, men blant venner og kursdeltagere kun kjent som Sissa. Her holder den pensjonerte Sas-purseren kurs flere ganger i året. I et nydelig fransk herskapshus kun et par olivensteinkast fra torget i byen samles glade nordmenn til kokke-male eller trøffeljaktkurs under kyndig veiledning av dyktige kursledere som hver gang ledes av Sissas stødige sans for det gode liv på den franske landsbygda og sin milde sørlandsrøst.
Det gode liv

KOKKEN:Trond Moi i sitt ess.

KOKKEN:Trond Moi i sitt ess.

Hildur og Hans Henrik Gaare stortrives på matkurs.

Hildur og Hans Henrik Gaare stortrives på matkurs.


Sissa Aabel er en skikkelig kul dame fra Kristiansand. Etter et langt liv som flyvertinne og purser i Sas, bestemte hun seg raskt for at gyngestolen ikke var det rette stedet for henne å tilbringe pensjonistlivet. Nei, hun ville følge en lang drøm, reise til Provence i Syd-Frankrike og lage kurs for andre reiseglade nordmenn. Som sagt så gjort, og da jeg svinger inn på tunet ønsker hun meg velkommen sammen med sin gode venn og samarbeidspartner Trond Moi. Lunsjbordet er fylt opp med godsaker og mange, glade nordmenn, dog flest damer da. Latteren runger, rosevinsmuggene sendes fram og tilbake, mens formiddagens arbeid smattes og smakes på.
-Dette er virkelig akkurat som jeg drømte om, forteller Sissa entusiastisk. I snart ti år har jeg holdt på med dette nå, og jeg er så imponert over kursdeltagerne mine. Tenk, en sånn liten gruppe med fremmede folk blir som en sammensveiset gjeng etter bare noen timer her, fortsetter hun.
Gleder seg til kurs
Hildur (70) og Hans Henrik Gaare(57) fra Antibes er to av deltagerne og er på sitt andre kurs.
-Siden vi er bosatt permanent i den franske byen Antibes rett utenfor Nice, synes vi det er morsomt å være med på dette kokkekurset for nordmenn, forteller Hildur.
For ti år siden pakket ekteparet tannlegeklinikken sin og resten av alt de eide og flyttet til den Franske Rivieraen for å bosette seg der. Senere ble klinikken solgt og paret har levd det gode liv i Provence som pensjonister de siste årene.
-For noen år siden ble vi kjent med Sissa som arrangerer kokkekurset gjennom Provencereiser. Vi meldte oss på og det var så vellykket at vi ville forsøke i år igjen, smiler Hildur.
-Det beste med å være med på dette er samværet med hverandre, men også det sosiale med de nye vennene, forklarer Hildur. Hjemme deler vi på matlagingen, men her er det Hans Henrik som er ivrigst. Jeg liker godt å sitte og se på med et glass vin i hånden.
-Kokken har også vært en fryd å bli kjent med, veldig flink til å møte oss på våre ulike nivå og flink til å være en av oss. Jeg ser virkelig fram til å nyte godt av alt vi har lært i fremtiden, ler hun og gir mannen sin et smellkyss på kinnet.
Masse fløte, smør og kjærlighet

TOMATFEST:Markedet i Cotignac har alt en kokk kan drømme om.

TOMATFEST:Markedet i Cotignac har alt en kokk kan drømme om.

NAM NAM:Brit Waag fra Skien nyter en smakebit av dagens lunsj.

NAM NAM:Brit Waag fra Skien nyter en smakebit av dagens lunsj.

Vi installerer oss i de vakre soverommene, og så er det Trond Moi som er sjefen. Her kokes og brases det, med gode pauser på det nydelige torget i landsbyen. Litt rosevin hører med til det gode liv i Frankrike, og pausene er hyppige. Gjengen følger mesterkokken Trond gjennom markedet i landsbyen hvor han peker og forteller om sin yndlingsost, og stønner over de fantastiske grønnsakene de har og så er det inn i slakterbutikken for å kjøpe ekte gåselever og annet godt.
-Vi koser oss på kjøkkenet det meste av dagen, sier Sissa, og forbereder både lunsj og middag sammen.
-Husk å bruke dobbelt så mye smør, fløte og olivenolje som dere tror, formaner Trond med et smil, da blir det god mat. Her er det bare å glede seg til middag. Og når maten står på bordet om kvelden, er det ingenting å si på stemningen under lysekronen i spisestua.
Kjærlighet til det franske

Sissa ønsker at kursdeltagerne skal oppleve Provence også når de er her og arrangerer turer til klostre og vingårder i området for å smake på lokal vin.
-Er været fint tar vi med lunsjkurv og slanger oss med godsakene under platantrærne, smiler hun. Vi liker at gruppen er på omtrent ti personer, det er ideelt for å få topp utbytte rent sosialt. Kanskje blir det tid til en liten lur også, vi skal tross alt leve det gode liv i Provence mens vi er her ikke sant? avslutter hun.

GLEDE:Kursdeltagerne i Provence storkoser seg på kjøkkenet i en hel uke.

GLEDE:Kursdeltagerne i Provence storkoser seg på kjøkkenet i en hel uke.

GOURMET:Knøttsmå vaktelegg er følge til asparges.

GOURMET:Knøttsmå vaktelegg er følge til asparges.

Vil du lese mer eller melde deg på kurs hos Sissa?

www.provencereiser.com

 

 

Kommentarer

Annonse