Annonse

Forbruker

Mercanteinfiera-messen – en reise verdt!

Messen som samler antikvitetsinteresserte fra hele Europa - 1000 utstillere over 45.000 kvadratmeter, fordelt på seks haller.

Tekst: Harald Bråthen  Foto: Luca Ferrari

PARMA (NYEREISELIVSAVISEN) Arrangøren av italienske Mercanteinfiera i Parma, hadde lagt seg i selen for å få norske medier og forhandlere til å besøke Italias største antikkmesse. Og vi lot oss i sannhet imponere.

Utvalget av objekter var overveldende, og fokus var ikke bare på antikviteter og vintage produkter, men også på design, samtidskunst og fotografi. Messen samlet 1000 utstillere over 45.000 kvadratmeter, fordelt på seks haller. Hele Europa var representert. Brorparten kom fra Italia og de øvrige Middelhavslandene, men også Sverige var representert med to utstillere. Utover dette så vi representanter fra Italia fra USA, Tyrkia, Frankrike, Tyskland, Danmark, Norge, Russland og Argentina.

Også biler og motorsykler

Det er umulig å yte messen full rettferdighet gjennom tekst og bilder. Mercanteinfiera må oppleves, og arrangementet gjennomføres to ganger årlig – både i disse dager og fra 1. til 9. oktober. Høstmessen er enda mer omfattende, da den i tillegg til alle temaer som ble dekket nå i februar og mars også får en stor utstillingsdel med både motorsykler og biler. Vårens utstilling hadde også innspill av samtidskunst og moderne kunst for å vise mulighetene for å kombinere det antikke og det moderne.

Masse inspirasjon

-For meg har besøket her på Mercanteinfiera gitt masse inspirasjon, sier antikvitetshandler Astrid Guguen Høst. Hun har drevet butikken Côte Bretagne i Oslo i seks av de åtte årene hun har bodd i Norge.

Jukebox Lanfred , Verona 1961. Alle overhalt og fungerer. Ami Continental. Pris € 9.500

Jukebox Lanfred , Verona 1961. Alle overhalt og fungerer. Ami Continental. Pris € 9.500

Prototype for vann-fontene i plastikk. Laget av arkitekten Mario Brambilla, Milano Water-loop, Art Deco. Fra 1940. 600 Euro.

Prototype for vann-fontene i plastikk. Laget av arkitekten Mario Brambilla, Milano Water-loop, Art Deco. Fra 1940. 600 Euro.

– Det har vært to lange dager før publikumsutstillingen åpnet, og jeg har sett veldig mye fint. Italia er en stor kulturnasjon, noe denne utstillingen bærer preg av. Det er viktig for meg å vite hvor i Europa jeg kan finne ting når jeg får en forespørsel, og jeg har også fått mange gode kontakter her nede. Jeg jobber tett med en interiørarkitekt hjemme, og vet hva folk ønsker seg. Her var det mye flott, men noe var også overraskende dyrt. Jeg er veldig opptatt av pris – og det skal være riktig pris.

 

Kundene skal vite hva de kjøper. Det er viktig, sier Astrid som kjøpte med seg hjem to kirkelysestaker fra 1800-tallet.

Bredere perspektiv og økt kunnskap

-Dette besøket har vært svært lærerikt for meg rent fagmessig, og har også gitt meg et bredere perspektiv og økt kunnskap om antikviteter, sier Svein Levi Sekse, eier og driver av Gamle Union Brug Antikk AS på Skotfoss i Skien. – Det har vært helt unikt å se så mange varer fra så mange steder og tidsepoker samlet på ett sted. Også det å møte fagfolk fra andre felt, har vært svært nyttig. Selv er jeg best på møbler og det er det som er mest interessant for meg. Det som fascinerer meg er den faglige utførelsen, og når vi ser på antikke møbler forstår vi også at masse kunnskap er blitt borte.

fiera_500_ris_DSC_4061

I tillegg til antikviteter er Svein Levi Sekse opptatt av eiendomsutvikling og renovering av gamle bygninger.

– Jeg føler meg på mange måter som den rene alkymisten når jeg kjøper noe noen allerede har gitt opp, og setter i gang. Da blir det moro, og på den måten er jeg med og redder mange møbler som kanskje ellers ville endt sine dager på en eller annen fylling. Dette er resirkulering og gjenbruk i sin grønneste form, og en direkte motvekt til vårt forbrukersamfunn, sier Svein Levi Sekse som kjøpte med seg hjem en håndmalt håndvifte fra 1700-tallet, innrammet i forgylt rokokko og glass på sent 1800-tall.

–Dermed er viften forvandlet fra å være en funksjonell gjenstand til en pyntegjenstand.

Norsk bondekultur ut i Europa?

Gamle Union Brug Antikk-eieren benyttet også Parma-dagene til å se om det kan være marked for norsk bondekultur og Skandinavisk design ute i Europa, og han konkluderer positivt.

-Mellom-europeerne og amerikanerne er glade i ren design, som den skandinaviske. Vi finner også mange art deco-gjenstander i norsk bjørk, og dem bør det være et marked for, mener Svein Levi Sekse. Han brukte også Mercanteinfiera-dagene til å finne kontakter som kan være med og åpne dette markedet både i Europa og i USA. Han etterlot seg også en fire siders brosjyre som slik sett indirekte ble en norsk og skandinavisk markering av norske bondegårdsmøbler, svenske møbler i gustaviansk stil – og møbler i skandinavisk design.

Mer til høsten

Sjeiken av Oman, Gaboos, fra 1965. Rolex gull. Ett av tre i verden.  Pris € 100.000

Sjeiken av Oman, Gaboos, fra 1965. Rolex gull. Ett av tre i verden. Pris € 100.000

Som nevnt gjentas Mercanteinfiera fra 1. til 9. oktober nå i 2016. Bil- og motorsykkelmessen innledes 30. september og er denne dagen åpen bare for forhandlere, mens messen er åpen for publikum 1. og 2. oktober og da under navnet Mercanteinauto.

Kommentarer

Annonse